Kūdikį nuo mirties išgelbėjo neįtikėtinas gydymo būdas

Pirmą kartą pasaulyje žmogaus gyvybę išgelbėjo genų keitimas. Šis gydymo būdas padėjo vos vienerių sulaukusiai Laylai, kuriai grėsė mirtis nuo leukemijos.

Mergaitės gyvybę išgelbėjo genų inžinerija.<br>123rf nuotr.
Mergaitės gyvybę išgelbėjo genų inžinerija.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 9, 2015, 4:42 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 2:58 AM

Anksčiau mergytei taikyti gydymo būdai nedavė jokių rezultatų. Tuomet jos motina Lisa paprašė medikų padaryti viską, kas yra įmanoma, kad tik jos dukra būtų išgelbėta. Ir medikai tai padarė.

Gydytojai gavo leidimą taikyti Laylai genų terapiją, kurios metu iš donoro paimtos ląstelės buvo modifikuotos ir įdėtos mažajai pacientei. Per mėnesį šios ląstelės išnaikino visas vėžines ląsteles Laylos kaulų čiulpuose.

Nors medikai teigia, jog kol kas per anksti sakyti, kad mergaitė pasveiko, tačiau liga atsitraukė. Galutiniai rezultatai paaiškės po metų ar dviejų. Po šio įvykio panašus gydymas pradėtas taikyti ir kitiems pacientams.

Laylai ūminė leukemija buvo diagnozuota kai jai buvo vos trys mėnesiai. Mergaitei iš karto pradėta taikyti chemoterapija, vėliau sekė kaulų čiulpų transplantacija, tačiau gydymas nedavė rezultatų.

Vyresniems vaikams toks gydymas įprastai padeda, tačiau, kaip tikino medikai, Layla buvo per jauna.

„Tikėjomės, jog padės kaulų čiulpų transplantacija, tačiau taip neįvyko“, – sakė gydytojas Paulas Veysas.

Tuomet paprašyti mergaitės tėvų, medikai kreipėsi į Londono universiteto ligoninę, kuri užsiima genų terapijos tyrimais.

Gydymo metu iš žmogaus organizmo paimamos ląstelės, genetiškai modifikuojamos taip, kad pultų vėžines ląsteles ir „įdedamos atgal“. Tiesa, šis gydymo būdas yra brangus, o ir Layla yra per maža, kad jai būtų galima taikyti tokią procedūrą.

Visgi Londono universiteto ligoninės komanda išrado kitą gydymo būdą, kuomet pacientui įdedamos sveiko donoro modifikuotos ląstelės.

Įprastai donoro ląsteles kito žmogaus organizmas gali atpažinti, kaip svetimkūnius, tačiau būtent čia ir buvo pritaikyta genų inžinerija, kuri leido koreguoti jas taip, kad paciento organizmas ląstelių neatmestų.

Sukurti Laylai tinkamas ląsteles padėjo Niujorko biotechnologijų bendrovė „Cellectis“. Tiesa, anksčiau bandymai buvo atlikti tik su laboratorinėmis žiurkėmis, todėl kaip jie paveiks mergaitės organizmą nebuvo iki galo žinoma.

„Buvo baisu, jog toks gydymas niekada nėra taikytas žmogui, nežinojome, ko tikėtis. Tačiau mūsų mergaitė sirgo, kentėjo skausmus ir turėjome jai padėti“, – sakė Laylos tėvas Ashleighas.

Po gydymo praėjus trims mėnesiams Laylai dar kartą buvo atlikta kaulų čiulpų transplantacija, kuri padėjo atstatyti jos imuninę sistemą. Sveikosios ląstelės atpažino modifikuotas kaip svetimkūnius ir sunaikino jas, todėl mergaitė nebeturi savo organizme genetiškai modifikuotų ląstelių.

Mergaitė ir toliau turės būti stebima, jai prireiks atlikti ne vieną tyrimą, kol gydytojai tikrai įsitikins, kad leukemija išgydyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu