Sunkiai sergančią aktorę Daivą Stubraitę pasiekė geros žinios

Penktadienį Kauno dramos teatro aktorę Daivą Stubraitę pasiekė geros žinios – jai reikalingi vaistai bus kompensuojami. Gauti gydymą galės ir dar keturi žmonės, kuriems valstybė apmokės išlaidas imunoglobulinui. Taip penktadienio popietę nusprendė Privalomojo sveikatos draudimo taryba. 

Aktorė sulauks gydymo kompensavimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Aktorė sulauks gydymo kompensavimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-11-13 15:13, atnaujinta 2017-10-04 13:59

Tiesa, dar penktadienio rytą kalbinta aktorė nežinojo, ar ji sulauks vaistų kompensavimo. „Šiuo metu vaistai man nėra kompensuojami. Manęs klausė žmonės, kuriems taip pat turi būti skirti vaistai. Jie man skambino ir klausė ar jiems tikrai paskirti medikamentai, nes gydytojai nieko nežino. Jokia informacija jų dar nepasiekė ir kol kas niekas niekam nėra kompensuojama“, – sakė D.Stubraitė.

Gruodžio pradžioje aktorei turėtų būti lašinama antra vaistų dozė ir ji ruošėsi medikamentus pirkti pati.

Aktorė teigė, jog jaučiasi geriau, tačiau pagerėjimas būtų žymiai didesnis jei gydymas būtų pradėtas taikyti anksčiau. „Jei vaistai būtų lašinami tuomet kai liga nustatyta, nebūčiau tapusi neįgali“, – tikino D.Stubraite.

Moteris neslepia, kad laukti vaistų skyrimo ir bandyti prisibelsti į valdininkų duris tikrai nėra paprasta. „Laukimas ir man, ir visiems sergantiems žmonėms yra lyg peilis po kaklu. Jei žmonės, kurie posėdžiauja mėnesių mėnesius pabandytų pagyventi supančiotomis rankomis ir kojomis, galbūt greičiau išspręstų visas problemas. Pacientui kiekviena diena yra svarbi“, – pasakojo aktorė.

Baisią diagnozę 54 metų Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorė D.Stubraitė išgirdo 2013 metais. Teatro, kino ir televizijos aktorei, Auksinio scenos kryžiaus laureatei buvo diagnozuota sunki liga: lėtinė progresuojanti daugiažidininė polineuropatija.

Kauno neurologijos klinikos gydytojai moterį gydė, tačiau iki šiol taikyti gydymo būdai nepadėjo. 2014 metų pabaigoje gydytojų konsiliumas kreipėsi į Valstybinę ligonių kasą su prašymu skirti D.Stubraitei intraveninį imunoglobuliną, kuris, gydant jos ligą, Europoje sėkmingai taikomas jau nuo 2006 metų ir yra pirmojo pasirinkimo vaistas.

Jis padeda 80 procentų ligonių ir jie susigrąžina pilnavertį gyvenimą. Šis vaistas sertifikuotas ir Lietuvoje. Tačiau vaistas nėra kompensuojamas. Būtina keisti įstatymus.

Kauno klinikos aktorei suteikė galimybę pačiai įsigyti reikalingą vaistų dozę už 5 tūkstančius 260 eurų.

Rudens pradžioje aktorės sutuoktinis Sergejus Bocullo savo „Facebook“ paskyroje kreipėsi į žmones prašydamas pagalbos. Per kelias dienas talentingai aktorei surinkta daugiau nei 46 tūkst. eurų.

Suaukotų pinigų užteks kelioms injekcijoms. Iš pradžių gydymo kursą numatyta kartoti maždaug kas du mėnesius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.