Odontologų rūmai kyla į kovą su odontologų savivaldos naikinimu

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės Dangutės Mikutienės pateiktos Odontologų rūmų įstatymo pataisos grasina sugriauti efektyviai veikiančią odontologų savivaldą Lietuvoje. Pirmadienį Odontologų rūmų pirmininkas Alvydas Šeikus rūmų vardu kreipėsi į visus Seimo narius, prašydamas nepritarti įstatymo pataisoms balsuojant dėl jų Seime.

11 metų veikiantys Odontologų rūmai vienija 7468 narius.<br>123rf nuotr.
11 metų veikiantys Odontologų rūmai vienija 7468 narius.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 17, 2015, 9:51 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 3:39 AM

Pataisose siūloma Rūmų šiuo metu vykdomą odontologinės priežiūros ir pagalbos įstaigų ir asmenų licencijavimo funkciją perduoti Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžiai institucijai, kitais būdais riboti Rūmų savivaldą. A Šeikus perspėja: priėmus pataisas Odontologų rūmai nebegalėtų efektyviai atlikti savo funkcijų ir odontologijos paslaugų kokybė šalyje kristų.

„Siūlomos pataisos yra ne tik žalingos, bet ir prasilenkia su sveika logika. Jas priėmus būtų suardyta iki šiol sėkmingai veikusi odontologų savivalda, odontologijos įstaigų ir asmenų licencijavimo procesas būtų bereikalingai komplikuotas, Rūmams taptų sunku efektyviai nagrinėti pacientų skundus ir visapusiškai prižiūrėti odontologų teikiamų paslaugų kokybę. Visa tai ilgainiui turėtų didelę neigiamą įtaką odontologijos paslaugų kokybei Lietuvoje“, – sako A. Šeikus.

Medicinos teisės ekspertas Andrejus Rudanovas pažymi, kad ir paties įstatymo pateikimo, aptarimo ir svarstymo aplinkybės indikuoja skaidrumo stoką šiame procese. Jis pažymi, kad projekto nagrinėjimas komitetų lygmenyje vyko nesilaikant Seimo Statuto reikalavimų, be to, svarstant projektą nebuvo paviešintos jam nepalankios valstybės institucijų, organizacijų bei komiteto ekspertų, į kuriuos buvo kreiptasi konsultacijų, išvados.

„Atrodo, kad svarbiausia buvo tiesiog kuo greičiau prastumti projektą tikintis, kad Seimo nariai jį palaikys neįsigilinę. Projekto teikėjai nepateikė jokių konkrečių argumentų, kodėl dabartinė sistema yra ydinga ar kaip ją patobulintų siūlomi pokyčiai. Jie visiškai neatsižvelgė į tai, kad medikų bendruomenė bei pacientų teisių gynėjai vienareikšmiškai pasisakė prieš pataisas, joms nepritarė ir Sveikatos reikalų ministerija“, – sako A. Rudanovas.

Siūlomoms pataisoms nepritarė ne tik Sveikatos apsaugos ministerija, bet ir Lietuvos pacientų organizacijų atstovų taryba, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas, Seimo Sveikatos reikalų komiteto neetatinės ekspertės. Tačiau į institucijų ir ekspertų vertinimus atsižvelgta nebuvo – projektas buvo „stumiamas“ toliau.

Siekdami išsiaiškinti Lietuvos odontologų bendruomenės nuomonę į galimas permainas, Odontologų rūmų užsakymu „Baltijos tyrimai“ šį rudenį atliko šalies odontologų apklausą. Apklausa parodė, kad apie šį konkretų Sveikatos reikalų komiteto pateiktą įstatymo projektą yra girdėję tik 41 proc. odontologinės priežiūros ir pagalbos įstaigų vadovų. Net keturi penktadaliai (81 proc.) apie projektą girdėjusių respondentų sako prieštaraujantys tokiam licencijavimo perdavimui. Vertinant visus respondentus, tiek girdėjusius, tiek ne, du trečdaliai (66 proc.) apklausos dalyvių nesutinka su licencijavimo tvarkos pasikeitimu, o pritaria tik penktadalis (21 proc.), tuo tarpu net 53 proc. mano, kad priėmus pataisas Lietuvoje pablogėtų odontologinės pagalbos teikimo sąlygos.

A. Šeikus sako, kad jeigu Sveikatos reikalų komitetas ir toliau neatsižvelgs į Odontologų rūmų bei medikų bendruomenės poziciją, odontologų bendruomenė gali būti priversta imtis ir ryžtingesnių veiksmų.

„Nenoras bendrauti gali mus priversti išeiti į gatves. Nenorime, kad situacija pasiektų tokį lygį, kuomet tai tektų daryti, tačiau negalime ramiai žiūrėti, kaip efektyviai veikianti įstaiga yra griaunama remiantis neaišku kokiais argumentais“, – sako A. Šeikus.

11 metų veikiantys Odontologų rūmai vienija 7468 narius. Ši organizacija licencijuoja gydytojus odontologus bei burnos priežiūros specialistus, licencijuoja odontologijos įstaigas, nagrinėja pacientų skundus, vykdo odontologijos įstaigų patikrinimus.

Kreipimesi į Seimo narius, išsiųstame vakar, Rūmų pirmininkas pakvietė juos atvykti į apvalaus stalo diskusiją Odontologų rūmuose ir joje išklausyti Rūmų siūlomus esamos situacijos sprendimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.