Keisis sveikatos paslaugų teikimo tvarka

Vyriausybė posėdyje trečiadienį sutarė dėl ketvirtojo sveikatos sistemos pertvarkos etapo, pagal kurį planuojama pereiti prie daugiau ambulatorinių paslaugų.

Skatinama rajonuose plėtoti ambulatorinę pagalbą.<br>123rf nuotr.
Skatinama rajonuose plėtoti ambulatorinę pagalbą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2015, 3:51 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 10:12 AM

Sveikatos apsaugos ministerija nurodo, kad šiame pertvarkos etape bus plečiamos ambulatorinės paslaugos, slauga, optimizuojamos stacionarinės paslaugos.

Būtų skatinama rajonuose plėtoti ambulatorinę pagalbą, o stacionarinė pagalba būtų perkelta į centrus.

Numatoma dalyje ligoninių uždaryti gimdymo ir chirurgijos skyrius – po pertvarkos planuojama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto neapmokėti akušerijos ir chirurgijos paslaugų tose ligoninėse, kur per metus gimdo mažiau kaip 300 moterų, o atliekamų operacijų skaičius nesiekia 400.

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė teigė, kad įstaigos jau pradėjo pertvarkymus, o ministerija savo ruožtu rengiasi pirkti greitosios pagalbos automobilių, nes pacientus gali tekti dažniau pavėžėti į toliau nuo gyvenamosios vietos esančias gydymo įstaigas.

„Pas mus jau specifikacijos iškabintos, tikimės iki Naujųjų metų paskelbti viešą pirkimą – kažkur tarp 60 ir 70 naujų mašinų turime nupirkti (...) Mes manome, kad iki rudens visų klasių automobiliais aprūpinsime“, – aiškino ministrė.

Anot jos, pertvarka sulaukia dalies ligoninių pasipriešinimo, tačiau daugiau yra jai pritariančiųjų.

„Dalis yra vienos nuomonės, dalis – kitos, visada kas nors priešinasi, bet šiaip yra bendras supratimas ir maždaug pusės metų mūsų kalbėjimas, aiškinimas davė rezultatus. Procesas jau vyksta, iš tikrųjų ligoninės jau sumažina lovų skaičių, mažina etatus, atleidžia tuos, kurie nėra būtini – realiai skaičiuoja, kaip teisingai gyventi, padidinti gydytojų atlyginimus. Turime pavyzdžius, kur faktiškai per tris mėnesius iš nuostolio ligoninė baigia išlipti, beje, tai yra Lazdijų ligoninė“, – sakė R.Šalaševičiūtė.

Ji žadėjo, kad pertvarka nepablogins gyventojams sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo.

„Tikrai nebus blogiau, kada realiai bus žiūrima į visą situaciją. Paprasčiausias pavyzdys – dabar daug kur mažose gydymo įstaigose dirba atvažiuojantys gydytojai, kurie kartais ir neatvažiuoja, kartais yra vyresnio amžiaus, kartais iš toli važiuoja“, – dėstė ministrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.