„Sąnariukai“ padovanojo Kalėdinę popietę sergantiems vaikams

Dažnas, išgirdęs žodžių junginį „reumatinė liga“ visų pirma pamąsto apie senyvą, šlubčiojantį žmogų. O kalbant apie vaikų reumatines ligas dažnai gūžčiojama pečiais ir stebimasi: „Nejaugi ir vaikai jomis serga?“. Jauniausias viena iš reumatinių ligų sergantis pacientas – 6 mėnesių kūdikis. Kas gi nutinka vaikams susirgus šia liga?

Sanatorijoje „Saulutė“ įsikūrė kalėdinės dirbtuvėlės.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Sanatorijoje „Saulutė“ įsikūrė kalėdinės dirbtuvėlės.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2015, 3:18 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 12:48 AM

Pradinė ligos stadija – nuolatinis karščiavimas, kurį sukelia stipriai padidėjęs leukocitų kiekis kraujyje. „Blogoms“ ląstelėms naikinant „gerąsias“ pirmiausiai pažeidžiami smulkieji sąnariai – kojų pirštai, čiurnos, rankų pirštai, riešai, tad jau pradinėje ligos stadijoje vaikui tampa sudėtinga ne tik apsirengti, bet ir atlikti paprasčiausius kasdienius veiksmus – atkimšti flomasterio dangtelį.

Vėliau liga plinta į stambesnius sąnarius – kelius, klubo sąnarius, alkūnes, pečius. Ilgainiui vaikui tampa sunku ne tik judėti, bet ir apskritai atsistoti.

Skausmas – nuolatinis šių ligų palydovas, prie jo priprasti sunkiausia. Statistiškai maždaug po metų vaikas, susirgęs viena iš sunkesnių jaunatvinio ideopatinio artrito sistemine forma, tampa visiškai neįgalus.

Suburti tėvelius su vaikučiais, sergančiais reumatinėmis ligomis net ir linksmai pramogai sudėtinga, nes daugumai jų išvykti iš namų nėra lengva. Todėl artėjant Kalėdinėms šventėms reumatinėmis ligomis sergančių vaikų labdaros ir paramos fondas „Sąnariukai“ kartu su biotechnologijų kūrėja „Abbvie“ padovanojo Kalėdinę šventę vaikams, kurie gydosi VU Santariškių klinikos vaikų ligoninės filiale vaikų reabilitacijos skyriuje „Saulutė“, Druskininkuose. „Labai džiaugiamės, kad šiais metais galėjome sukurti jaukią Kalėdų nuotaiką reabilitacijos skyriuje besigydantiems vaikams. Puikiai žinome, ką reiškia šventes praleisti ne namuose ir ne su visa šeima. Esame dėkingi ir už tai, kad pavyko šventę vaikams atvežti čia, kur jie yra, nes suburti sergančius vaikučius ir jų tėvelius nėra lengva“, –  sakė fondo direktorė Ramunė Saveljevienė, auginanti dukrytę Moniką, kuriai reumatinis artritas buvo diagnozuotas prieš 10 metų.

Šventės metu netruko vaikų juoko, Kalėdinių saldumynų, o svarbiausia – nuoširdžių vaikų padėkų savo gydytojams. Sanatorijoje „Saulutė“ įsikūrė kalėdinės dirbtuvėlės, kuriose vaikai kartu su profesionaliais iliustratoriais kūrė kalėdinius sveikinimus savo mylimiems globėjams, taip padėkodami jiems už rūpestį.

Šventėje apsilankiusi VU Santariškių klinikų filialo vaikų ligoninės gydytoja reumatologė, medicinos mokslų daktarė, docentė Violeta Panavienė pasidžiaugė, kad gydytojų, visų medicinos darbuotojų ir naujų medikamentų dėka reumatiniu artritu sergantys vaikai yra sveikesni ir palinkėjo, kad kuo daugiau vaikų šv. Kalėdas pasitiktų namuose. Gydytoja pasakojo, jog prisimindami gydymą, buvusį prieš dešimtį metų, šiandieną galima tik pasidžiaugti – žygiuojama teisinga linkme.

Ji padėkojo Valstybinei ligonių kasai ir Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijai, kurie supratę ir įvertinę, jog sergamumas didėja, priėmė sprendimus, gerinančius galimybes daugiau vaikų gydyti veiksminga biologine terapija.

Šiandien biologiniais vaistais jau galima gydyti apie šimtą vaikučių. Tačiau tiek docentė, tiek fondo direktorė įvardino ir vieną didžiausių problemų, su kuria susiduria reumatiniu artritu sergančių vaikų gydytojai ir tėveliai – vaistų pirkimo organizavimo spragas, kuomet gydytojas neturi sprendimo teisės parinkti individuoalizuotą gydymą.

Fondo direktorės siūlymu sveikatos apsaugos ministerijai reiktų apsvarstyti kitus vaistų kompensavimo būdus, užtikrinant reikalingą gydymą visiems vaikams, kad jie galėtų gyventi visavertį gyvenimą – žaisti, mokytis, sportuoti ir augti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.