Ar galima vaistus dėti į šaldytuvą?

Ištikus nelaimei, užklupus peršalimui ar galvos skausmui mažiausiai norisi kulniuoti į vaistinę. Tuomet gelbėja namų vaistinėlė. Tačiau tinkamai sukomplektuotą vaistinėlę namuose turi toli gražu ne visi.

Dažnai vartojami vaistai su pasibaigusiu galiojimu.<br>123rf nuotr.
Dažnai vartojami vaistai su pasibaigusiu galiojimu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2015, 10:35 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 5:11 PM

Neretai vaistinėlės namuose primena chaosą: jose gausu pačių įvairiausių vaistų, kartais – ir senokai pasibaigusio galiojimo termino, tačiau skubiai prireikus konkretaus vaisto, jo rasti nepavyksta. Tad kaip tvarkingai sukomplektuoti namų vaistinėlę, kad lemiamu momentu netektų sukti galvos, kur gauti reikiamų priemonių ir kaip ją prižiūrėti, kad pagalbos priemonė netaptų spintelėje tiksinčia bomba?

Sudarykite sąrašą

„Pradėti reikėtų nuo sąrašo“, – pataria „BENU vaistinės“ Vilniuje vedėja Audronė Levickienė. Jį rekomenduojama sudaryti konsultuojantis su šeimos gydytoju ar vaistininku, atsižvelgiant į savo ir šeimos narių sveikatos būklę. Pavyzdžiui, jei vienas šeimos narys – alergiškas, būtina namuose turėti adrenalino ampulių ir švirkštą.

Dažniausiai prireikia vaistų nuo karščiavimo, slogos, galvos ir gerklės skausmų, taip pat virškinamojo trakto sutrikimų. Būtina pasirūpinti vaistais nuo apsinuodijimų ir nudegimų, taip pat priemonėmis žaizdoms dezinfekuoti ir gydyti.

Pasak A.Levickienės, kiekvienoje namų vaistinėlėje turėtų būti termometras, tvarsčiai ir pleistrai, patartina – ir kraujospūdžio matavimo aparatas: „Širdies ir kraujagyslių ligos – vienos dažniausių mirties priežasčių mūsų šalyje. Kraujospūdžio matavimo aparatas, kaip ir termometras, padeda stebėti situaciją ir nedelsiant reaguoti į ligos paūmėjimą“.

Keičiantis sezonui, kaip teigia specialistė, vaistinėse padidėja karščiavimą ir galvos skausmus raminančių vaistų, lašų nuo slogos ir t. t. poreikis. Todėl vaistais nuo peršalimo ligų šeimą verta aprūpinti iš anksto.

Reguliariai peržiūrėkite

Naujausi tyrimai rodo, kad tik du trečdaliai šalies gyventojų turi vaistinėles namuose, o reguliariai jas atnaujina mažiau nei ketvirtadalis (14 proc.). Apie pusė gyventojų vaistinėlę atnaujina tik tuomet, kai pasibaigia visi joje esantys vaistai.

Kaip teigia vaistinės vedėja, namų vaistinėlę derėtų atnaujinti reguliariai kas sezoną ar bent jau kas pusmetį. Ir šiukštu neapsikrauti vaistais visiems gyvenimo atvejams. Mat kaip ir visi preparatai jie turi galiojimo laiką, todėl turėtų būti įsigyjami įvertinus šeimos narių poreikius.

„Nusipirkę vaistinį preparatą ir ypač atidarę jo pakuotę, iškart užlipdykite raštelį su galiojimo terminu. Tai bus geriausias saugiklis nuo pasenusių vaistų vartojimo, – pataria A.Levickienė. – Juk pasitaiko, kad kartą pradarę pakuotę, naudojame vaistus ir kitą sykį, tačiau daugelis jų turi labai ribotą galiojimo laiką“.

Pradarius tepalų, sirupų, akių lašų pakuotę dažnai jų galiojimo laikas sutrumpėja. Tai turėtų priminti vaistininkas ir yra nurodyta informaciniame vaistų lapelyje.

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad antibiotikai galioja tik 12–14 dienų, dauguma tepalų, sirupų, akių lašų – taip pat neamžini. Paprastai vaistai nuo skausmo ir virškinimo sutrikimų galioja apie 6 metus, įvairūs tepalai – ne ilgiau nei dvejus metus, o akių lašai – tik apie pusantro mėnesio.

Pasirūpinkite laikyti tinkamai

Jeigu skaitote vaistų informacinius lapelius, greičiausiai žinote, kad vaistus tinkamiausia laikyti sausoje vietoje, kurios nepasiekia tiesioginės saulės spinduliai, tačiau ne aukštesnėje nei 25 laipsnių temperatūroje. Netinkama vieta jiems ir vonios kambarys, lentynos šalia radiatorių, viryklės ar orkaitės.

Jokiu būdu jų nedėkite į šaldytuvą ar sandėliuką, kaip tai mėgsta daryti mūsų močiutės. Nebent ant pakuotės būtų užrašyta, kad preparatui reikia žemesnės temperatūros sąlygų, atkreipia dėmesį A.Levickienė

Dėl drėgmės, per aukštos ar per žemos temperatūros vaistai gali nustoti galioti greičiau, tad jais galima rimtai apsinuodyti. Be to, per šiltai laikytos kapsulės gali ištirpti, o tabletės ištižti ar sutrupėti.

Verta žinoti, kad pasenusius ir nebetinkamus vartoti vaistus priima vaistinės, kurios pasirūpina, kad medikamentai būtų tinkamai sunaikinti, ir tai daro nemokamai. Vaistų jokiu būdu negalima mesti į komunalinių atliekų konteinerius.

Šeimos, turinčios vaikų, pirmiausia turi įvertinti, ar namų vaistinėlės nepasieks vaikai. „Mažieji yra labai smalsūs, tad greitai gali susigundyti spalvotais „saldainiukais“. Jei namuose yra mažų vaikų ir norint išvengti apsinuodijimo, vaistų perdozavimo pavojaus, geriausia pasirūpinti rakinama vaistinėle“, – pabrėžia farmacininkė.

Pasak pašnekovės, tvarkingai namų vaistinėlę sukomplektavusios ir prižiūrinčios šeimos jausis ramiau ir saugiau.

Būtiniausi vaistai ir priemonės, kurių reikia turėti namų vaistinėlėje:

Vaistiniai preparatai: Gerinantys virškinimą Nuo apsinuodijimo Skausmą malšinantys Mažinantys temperatūrą Nuo viduriavimo Nuo vidurių užkietėjimo (jei būdinga kuriam iš šeimos narių) Nuo staigios alerginės reakcijos Nuo nudegimų Žaizdoms dezinfekuoti Nuo pūslelinės (jei būdinga kuriam iš šeimos narių) Gerklės skausmui malšinti Nuo slogos

Priemonės: Įvairių dydžių lipnūs tvarsčiai Įvairių dydžių pleistrai Vata Elastinis tvarstis Medicininis bintas Termometras Pincetas Žirklės Vata Dezinfekcinis skystis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.