Seimūne, įpilk man stipresnio!

Skerdynės Kražiuose, dešimtys neblaivių asmenų sukeltų avarijų, alkoholinių psichozių paveikti žmonės ko ne vežimais vežami į gydymo įstaigas. Tačiau tik tam, kad išsiblaivytų ir rytoj pat tęstų savo „žygdarbius“. Tokios štai mūsų šalies realijos. Liūdna? Galbūt, bet tik iki tol, kol nenuplauname liūdesio keliais velnio lašais. Tuomet viskas ir vėl pasimiršta, ir atrodo gražu, ir ant širdies gera. Iki kitos nelaimės.

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 26, 2015, 9:59 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 10:13 AM

Kas kartą po tragiškai pasibaigusių velnio lašų mėgėjų nuotykių pasigirsta balsas iš tolumos – „darysime tvarką“. Tvarka, suprask, mielas skaitytojau – tai šiokios tokios politinės batalijos, kurios netrukus nutils. Kaip ir visa kita, kas metų metus išlieka visuomenės skauduliais. Čia paminėti būtų galima savižudybes, korupciją ar eiles gydymo įstaigose, tačiau šį kartą ne apie tai.

Būkime atviri – pirmoji vieta pasaulyje yra tokia siekiama, tokia graži, bet tik ne tos pirmosios vietos, kurias užima mūsų šalelė. Tarptautinė ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija parodė skaičius – Lietuvoje kiekvienas suaugęs žmogus (skaičiuojant nuo 15 metų) suvartoja daugiau nei 14 litrų gryno alkoholio. Tačiau skaudą galvą dėl to labiausia medikams. Tai jie kas kartą sulaukę tokių klientų turi kažką daryti. Kartais atremti net ir vieną kitą smūgį, kai įsisiautėjęs žmogelis bando „paaiškinti“, kad visai jis negirtas.

Kiek tokių klientų dar keliaus į gydymo įstaigas, belieka tik spėlioti. Arba paskambinti gydytojams per didžiąsias metų šventes, Naujųjų rytą. „Darbinga naktis buvo, traumos, psichozės“, – kas kartą tenka išgirsti kitoje ragelio pusėje.

O kaip gi kitaip, jei buteliuką stipresnio gali įsigyti netgi degalinėje. Bepigu – pašventei vienur, įsidėjai į automobilį, pakeliui prigriebei ne tik degalų, bet ir vieną kitą butelaitį kelionei, negi čia blaivysies, kai tuoj prie kito stalo reikės stikliuką kilnoti.

Kovos su alkoholizmo istorija kelia šypseną. Nors galbūt derėtų sakyti, ne istorija, o epas, trilogija savo ilgumu prilygstanti žiedo kelionei į Mordorą, apie kurią rašė J.R.R.Tolkienas.

Lyg ir taip absurdo būtų maža, likus vos porai savaičių iki įstatymo, pagal kurį degalinėse nebus prekiaujama alkoholiu, įsigaliojimo, degalinių valdytojai vis dar bando „suktis iš padėties“.

„Turėsime atleisti trečdalį darbuotojų“, – pirštu grūmoja Naftos produktų prekybos įmonių asociacijos vadovė Daiva Jokšienė – „draudimai nieko neduoda“.

Taip, degalinių, kuriose parduodamas alkoholis yra maždaug 200, licenzijų alkoholio pardavimui iš viso šalyje išduota apie 19 tūkstančių. Tačiau vis tiek bent kiek protaujančiam piliečiui turėtų būti aišku, jog degalinėse alkoholiui ne vieta.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Antanas Matulas kartais juokais vadinamas didžiuoju kovotoju už blaivybę pripažįsta, kad vien uždraudę alkoholio prekybą degalinėse, situacijos iš esmės nepakeisime, reikia eiti toliau – dar labiau riboti velnio lašų pardavimo laiką, steigti specializuotas parduotuves ar specializuotus skyrius prekybos centruose. Kitaip sakant – žengti Skandinavijos pavyzdžiu.

Tenka pripažinti, jog logikos šiuose žodžiuose yra, tačiau kol kas tai lyg šviesa tunelio gale. O tunelis šiuo atveju toks ilgas, kad įžvelgti bent žybsnį yra sunku. Juolab, kad kiekvieną kartą prakalbus apie bet kokius draudimus, susijusius su alkoholio vartojimu, tuojau pat atsiranda didvyriai, pasiryžę kovoti už mūsų ir jūsų teisę prisigerti. Tradiciškai tie didvyriai vadinami lobistais, tačiau kartais į jų gretas ryžtasi stoti net ir tautos išrinktieji.

Jie grūmoja pirštu, kad bet kokie draudimai Lietuvai tik pakenks. Atleiskite gerbiamieji, bet ar kalbant apie alkoholį mūsų šaliai begali kas nors dar labiau pakenkti? Belieka apgailestauti, kad artėjančių švenčių progą medikai sulauks ne tik dovanų, bet ir alkoholinių psichozių bei traumuotų kraitį.

O kol trypčiojame vietoje ir negebame priimti būtinų sprendimų, pakelkime taures už medikus, kurių eilinį kartą laukia darbingos šventės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.