Šalies vaistinėse pradedamos teikti farmacinės rūpybos paslaugos

Nuo 2016 m. sausio 1 d. Lietuvoje

Farmacinė rūpyba – tai gydytojo, vaistininko ir gyventojo bendradarbiavimas, siekiant nustatyti ir išspręsti su vaistinių preparatų vartojimu susijusias sveikatos problemas.<br>123rf nuotr.
Farmacinė rūpyba – tai gydytojo, vaistininko ir gyventojo bendradarbiavimas, siekiant nustatyti ir išspręsti su vaistinių preparatų vartojimu susijusias sveikatos problemas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 1, 2016, 1:53 PM, atnaujinta Jun 12, 2017, 3:53 AM

Pasak sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės, pasirašiusios įsakymą, kuriuo patvirtintas farmacinės rūpybos paslaugų teikimo tvarkos aprašas, naujuoju įsakymu sukurta teisinė aplinka vaistinėms vykdyti platesnio pobūdžio sveikatinimo veiklą.

„Farmacinė rūpyba yra geras pagrindas vaistininkams, universitetinį išsilavinimą turintiems specialistams, reikšmingai prisidėti prie žmonių sveikatinimo. „Pacientas, gydytojas, vaistininkas“ – darnus tokios grandies bendradarbiavimas yra svarbus veiksnys gydymo sėkmei. Tai liudija ES valstybių patirtis, kur vaistinėse farmacinė rūpyba plačiai diegiama arba jau įdiegta“, – sako ministrė.

Farmacinės rūpybos paslaugos turės atitikti bendruosius ir specialiuosius reikalavimus, kurie nustatomi atsižvelgiant į paslaugos pobūdį. Vaistinė, prieš pradėdama teikti farmacinės rūpybos paslaugas, turi pateikti informaciją Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai apie numatomas vykdyti farmacinės rūpybos paslaugas ir užtikrinti, kad jos netrikdys įprastinio vaistinės darbo.

Pasak sveikatos apsaugos ministrės, farmacinės rūpybos diegimas – tai ne vienos dienos akcija, o procesas, kur svarbų vaidmenį vaidins ne vien techninis pasirengimas, investicijos, bet ir naujų santykių formavimasis vaistinėje ir vaistininko vaidmens kitimas sveikatos sistemoje.

Farmacinės rūpybos paslaugą galės teikti tik vaistininkas, turintis vaistininko praktikos licenciją, įgijęs bendrųjų ir specialiųjų kompetencijų, reikalingų atitinkamoms farmacinės rūpybos paslaugoms teikti. Vaistininko bendrąsias ir specialiąsias kompetencijas vertina, pripažįsta ir išduoda dokumentą, patvirtinantį įgytas bendrąsias ar atitinkamas specialiąsias kompetencijas, švietimo ir mokslo įstaiga, rengianti vaistininkus.

Kaip pažymėjo sveikatos apsaugos ministrė R. Šalaševičiūtė, farmacinė rūpyba nėra privaloma vaistinės veikla, ne visos vaistinės ją vykdys. Tačiau, pasak ministrės, ji yra svarbi ir aktuali, ypač lėtinėmis ligomis sergantiems pagyvenusiems pacientams, vartojantiems daug vaistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.