Surengta kraujo donorystės akcija pašiurpino ukmergiškius

Ukmergės Vlado Šlaito viešoji biblioteka ketina užtrenkti duris Santariškių klinikų kraujo centrui, čia vis rengiančiam kraujo donorų dienas.

Per donorų dieną į Ukmergės Vlado Šlaito viešąją biblioteką paprastai susirenka 40–50 ukmergiškių.<br>D.Zimblienės nuotr.
Per donorų dieną į Ukmergės Vlado Šlaito viešąją biblioteką paprastai susirenka 40–50 ukmergiškių.<br>D.Zimblienės nuotr.
Per donorų dieną į Ukmergės Vlado Šlaito viešąją biblioteką paprastai susirenka 40–50 ukmergiškių.<br>D.Zimblienės nuotr.
Per donorų dieną į Ukmergės Vlado Šlaito viešąją biblioteką paprastai susirenka 40–50 ukmergiškių.<br>D.Zimblienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Daiva Zimblienė („Lietuvos rytas“)

Jan 12, 2016, 11:25 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 8:49 AM

Per kraujo donorų dienas į Ukmergės biblioteką plūstantys kai kurie asmenys nieko bendra su knygomis neturi, o jų elgesys jau pradeda kenkti šios įstaigos įvaizdžiui.

Neseniai bibliotekos patalpose nuo vagių nukentėjo jaunuolis. Gruodžio 30-ąją pirmą kartą dalyvaudamas kraujo donorystės akcijoje 18-metis vienos miesto mokyklos moksleivis čia prarado 869 eurų vertės mobiliojo ryšio telefoną „iPhone 6S“.

Vagia kas tik po ranka

„Nieko keista, mūsų jau nebestebina per donorų dienas įvykdomos vagystės. Didžioji dalis ateinančių duoti kraujo yra tokia publika, kurią mes vadiname vienu žodžiu – „bomžais“.

Mes su jais nuolat kariaujame ir esame nuo jų nukentėję. Iš bibliotekos buvo pavogtos dvi šiukšlių dėžės, stovėjusios tualete ir kieme, taip pat dingo vienos parodos lankytojų atsiliepimų albumas“, – sakė bibliotekos vadovė Rasa Griškevičienė.

Anot jos, už salės nuomą gaunami pinigai tikrai neatperka to, kiek nemalonumų ir konfliktų bibliotekos darbuotojams sukelia kai kurie atėję donorai.

Nusiaubia patalpas

Per donorų dieną, kuri paprastai vyksta nuo 10 iki 18 valandos, į biblioteką susirenka 40–50 ukmergiškių.

„Ateinantys parduoti kraujo čia užgriūva būriais. Sukrinta vestibiulyje ant minkštųjų baldų, garsiai šūkauja, triukšmauja, skambina vieni kitiems kviesdami ateiti.

Nesiprausę, prasmirdę. Išėję iš salės, jie meta tvarsčius tiesiog po kojomis, ant grindų, primėto visur ir išgerto mineralinio vandens buteliukų, o koks po jų apsilankymo lieka bibliotekos tualetas – trūksta net žodžių apsakyti.

Per donorų dieną esame priversti viską išnešti ir palikti tuščias lentynas, kad niekas nedingtų, o kai kurias patalpas tiesiog užrakiname“, – pasakojo bibliotekos direktorė.

Dalis atėjusiųjų atkrinta

Santariškių klinikų kraujo centro vedėja Lina Kryžauskaitė teigė, kad centro darbuotojai neatsako už donorų paliktus daiktus. Tai nėra dažni atvejai, tačiau pasitaiko, kad atėję duoti kraujo žmonės pameta, palieka arba pamiršta, kur padėjo savo daiktus.

„To, kad į donorystės akcijos vietą plūsta tam tikros visuomenės grupės atstovai, negali uždrausti, nes tai – vieša vieta. Jie tai sužino vieni per kitus. Ypač daug žmonių buvo prieš didžiąsias metų šventes.

Mes kruopščiai atsirenkame donorus, didžioji dalis atėjusiųjų atkrinta. Būna, kad iš jų kviečiamės tik pakartotinai trūkstamų kraujo grupių donorus“, – kalbėjo L.Kryžauskaitė.

Vienas žmogus gali išgelbėti tris gyvybes

Šiuo metu atlygintiniems kraujo donorams už 450 mililitrų kraujo mokama 12 eurų kompensacija. Planuojama, kad iki 2020 metų Lietuva pereis tik prie neatlygintinos kraujo donorystės.

Vieno donoro kraujas gali išgelbėti tris gyvybes.

Kraujo donoru gali būti asmuo nuo 18 iki 65 metų ir sveriantis daugiau nei 50 kilogramų.

Moterims per metus leidžiama duoti kraujo 4, vyrams – 6 kartus. Pertrauka tarp kraujo davimo turi būti ne trumpesnė kaip 60 dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.