Lazdijų savivaldybė prašo pagalbos neuždaryti ligoninės

Lazdijų rajono savivaldybė, gavusi Vilniaus teritorinės ligonių kasos (TLK) raštą, kad už

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2016, 9:46 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 6:41 AM

Raštuose Ministrui Pirmininkui Algirdui Butkevičiui, sveikatos apsaugos ministrei Rimantei Šalaševičiūtei bei Seimo narei išrinktai Lazdijų ir Druskininkų savivaldybių rinkėjų, Kristinai Miškinienei prašoma padėti išsaugoti Lazdijų ligoninės Akušerijos skyrių, neatimti galimybės moterims, kurių didelė dalis yra iš mažas pajamas gaunančių šeimų, gauti akušerijos paslaugas arčiau gyvenamosios vietos. Mero Artūro Margelio teigimu, atimdama lėšas iš mažųjų ir atiduodama jas didžiosioms ligoninėms, valstybė tikrai nesutaupys.

Pasak Lazdijų rajono savivaldybės mero, į Vilniaus TLK nemalonę Lazdijų ligoninė pateko dėl to, kad praėjusių metų pabaigoje atsisakė su ja pasirašyti specialų susitarimą, kad nuo 2016 m. sausio 1 dienos Lazdijų ligoninėje nebelieka akušerijos paslaugų. Dėl to gimdyves iš Druskininkų bei atokiausių rajono kaimų teks gabenti į Alytų ar Marijampolę – miestus, kurie nuo jų gyvenamosios vietos yra už 50-80 kilometrų.

Savivaldybės teigimu, spaudimą Lazdijams atsisakyti akušerijos paslaugų Vilniaus teritorinė ligonių kasa pradėjo daryti dar praėjusių metų vasarą. Po ilgų derybų bei sveikatos apsaugos ministrės R.Šalaševičiūtės specialaus vizito į Lazdijų ligoninę Vilniaus TLK buvo priversta pasirašyti susitarimą, kuriuo įsipareigojo už akušerijos paslaugas apmokėti.

Vilniaus teritorinė ligonių kasa savo raštuose Lazdijų ligoninei bei dėstydama argumentus, kodėl Lazdijų rajono moterys negali gimdyti Lazdijų ligoninėje, pasak mero, iškreiptai remiasi Vyriausybės nutarimu patvirtintu Apmokamų iš PSDF biudžeto asmens sveikatos priežiūros paslaugų kriterijų sąrašu. Jame numatyti „limitai“ – kad ligoninė per metus turi priimti 300 gimdymų, jei priima mažiau – kad atstumas iki kitos artimiausios akušerijos paslaugas teikiančios ligoninės būtų ne mažesnis kaip 50 kilometrų. Tačiau kilometrus Vilniaus TLK kažkodėl skaičiuoja ne nuo gimdyvės namų, o nuo Lazdijų ligoninės kiemo.

Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis sako, kad Akušerijos skyriaus išlikimu Lazdijų ligoninėje domėjosi vasarą į Lazdijų rajono savivaldybę atvykęs ir jos problemas vietoje analizavęs Ministras Pirmininkas A.Butkevičius, Lazdijų ligoninę ir specialiai – Akušerijos skyrių aplankiusi sveikatos apsaugos ministrė R.Šalaševičiūtė, Seimo Socialinių reikalų komiteto pirmininkė K.Miškinienė.

„Jie, susipažinę su Lazdijų ligoninės galimybėmis, Akušerinio skyriaus materialine baze, aukšta čia dirbančių specialistų kvalifikacija, gimdymų statistika, kuri rodo, kad šioje pasienio ligoninėje gimdo ir užsienio pacientės, pripažino, jog modernų, šiuolaikiška įranga aprūpintą Akušerijos skyrių Lazdijų ligoninėje būtina išlaikyti. O Vilniaus teritorinės ligonių kasos direktorius Vytautas Mockus, nusprendęs nebeapmokėti nė vienos Lazdijų ligoninės nuo šių metų sausio 1 dienos teikiamos paslaugos, nepasidomėjo nei ligoninės galimybėmis, nei statistika. O ji yra tokia, kad gimdymų Lazdijų ligoninėje daugėja: 2015 m. buvo 183 gimdymai, o tai yra 23 daugiau negu 2014 metais. Čia dirba itin aukštos kvalifikacijos gydytojai ir kitas personalas. Ligoninės pastatas renovuotas, Akušerijos skyriaus palatos įrengtos taip, kad jose galėtų gulėti ir patogiai jaustis po 1 arba 2 gimdyves“, – sako meras A.Margelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio