Po sunkių išbandymų – dar daugiau meilės pacientams

„Emocijos sudaro didelę, gal netgi pagrindinę, gydymo sėkmės dalį“, – įsitikinęs žinomas Lietuvoje gydytojas odontologas Bronius Sidaravičius. Pasak jo, pasitikėjimas žmogumi, į kurio rankas atiduodi savo sveikatą, vidinis pozityvumas, tikėjimas gerais rezultatais, glaudus emocinis ryšys tarp gydytojo ir paciento – visa tai savaime gydo.

Žinomas Lietuvoje gydytojas odontologas B.Sidaravičius sako norįs ne pelningiau panaudoti laiką, o darbe pajusti malonumą ir gėrį.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Žinomas Lietuvoje gydytojas odontologas B.Sidaravičius sako norįs ne pelningiau panaudoti laiką, o darbe pajusti malonumą ir gėrį.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Diana Jaura

Jan 25, 2016, 7:00 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 7:01 AM

Sugrįžęs į darbus po devynis mėnesius trukusios sunkios ligos odontologijos klinikos vadovas Bronius Sidaravičius tvirtina, kad per sudėtingą gyvenimo laikotarpį dar labiau įsitikino savo propaguojamų gyvenimo vertybių ir darbo principų teisingumu.

Šiandien jis vėl kupinas jėgų, ateities planų ir noro padėti sugrąžinti gyvenimo pilnatvę ir šypsenas savo pacientams.

– Gydytojau, su kokiais potyriais, mintimis ir planais vėl grįžtate į darbus?

– Susidūręs su kitomis gydymo įstaigomis, dar kartą įsitikinau, kaip svarbu žmogui yra mandagūs, santūrūs gydymo įstaigos darbuotojai, atmosfera ir ypač aukšta teikiamų paslaugų kokybė.

Dar labiau puoselėsiu šias vertybes savo vadovaujamoje klinikoje, nes, mano manymu, tai ypač aktualu šiandien, kai vis daugiau žmonių pamiršta vertingos investicijos, kokybės, ilgalaikių dalykų prasmę.

Kalbėdamas apie savo asmeninius potyrius galiu pasakyti, kad sugrįžau su dideliu noru skirti savo pacientams dar daugiau šilumos, dar daugiau meilės ir asmeninio dėmesio. Daugybė mano pacientų laukė manęs sugrįžtančio, esu labai dėkingas jiems už lojalumą. Labai dėkingas esu ir savo klinikos kolektyvui, kuris per tą laiką, kol manęs nebuvo, dar labiau sutvirtėjo, tapo gerokai profesionalesnis.

Mūsų planuose – nauja, erdvesnė, pacientams patogesnė ir daugiau paslaugų teikianti odontologijos klinika. Jau žengėme pirmuosius žingsnius, plečiame kolektyvą, planuojame naujo klinikos pastato statybas.

– Šiais laikais, kai dauguma darbų odontologijoje yra patikima kompiuteriams, jūsų siekis didinti asmeninio ryšio su pacientais svarbą gali nuskambėti gana senamadiškai.

– Net ir pačios tiksliausios kompiuterinės technologijos niekada nesumažins glaudaus emocinio ryšio tarp gydytojo ir jo paciento svarbos.

Šias vertybes man įskiepijo pirmieji mano mokytojai – tarpukario Lietuvos profesūra. Nors mano odontologijos studijos vyko sovietmečiu, senoji dvasia buvo vis dar gyva. Tikėjimas šiomis vertybėmis dar labiau sustiprėjo, kai man pačiam savo sveikatą teko patikėti gydytojams. Man sunku suvokti tokius dalykus, kai pacientas kelis kartus apsilanko odontologijos klinikoje ir vis dar nebūna matęs jį gydančio gydytojo. Suprantu, kad darbų pasidalijimas ir kompiuterizavimas leidžia aptarnauti daugiau žmonių, bet mano požiūris kitoks – aš noriu ne turėti daugiau pacientų, o geriau gydyti.

Aš noriu ne pelningiau panaudoti laiką, o darbe pajusti malonumą ir gėrį. Ir labai džiaugiuosi, kad šiai mano darbo filosofijai pritaria visas mano klinikos kolektyvas.

– Plaukti prieš srovę niekada nebijojote. Pirmasis Lietuvoje pradėjote taikyti unikalius implantavimo metodus, kurie tuomet buvo sutikti gana priešiškai, o šiandien jie jau pripažinti ir plačiai taikomi.

– Juokaudamas galiu pasakyti, kad mudu su kolega buvome vieni pirmųjų gydytojų odontologų, kurie savo darbe su pacientais pradėjo naudoti pirštines. Nors dabar tai atrodo neįtikėtina, prieš dvidešimt metų tai buvo naujiena.

Taip pat pirmieji atsisakėme dėti pacientams metalinius dantis, negalėjome sau leisti toliau taikyti pasenusių gydymo metodų. Jeigu rimčiau, iš tiesų galiu pasakyti, kad progresyvūs ir unikalūs dantų atkūrimo implantais sprendimai, kuriuos pradėjome taikyti Lietuvoje dar prieš trylika metų, iš pradžių gana sunkiai skynėsi kelią, o šiandien jau visi juos pripažįsta ir patys bando taikyti.

Turiu omenyje momentinio apkrovimo ir momentinio implantavimo metodus. Momentinio apkrovimo esmė – ką tik įsriegtas implantas iš karto yra įdarbinamas.

Nereikia laukti, kol jis prigis, įsitvirtins žandikaulyje. Ypatingo dizaino bei paviršiaus implantai ir speciali implantavimo vietos paruošimo technologija leidžia implantą į žandikaulį įsriegti taip glaudžiai ir tvirtai, kad nauji laikinieji dantys gali būti saugiai pritvirtinami iš karto po implantavimo. Momentinis implantavimas suteikia galimybę sriegti implantus iš karto po sugedusių dantų pašalinimo.

– Žinau, kad pagarsėjote kaip bedančių, išimamuosius protezus nešiojančių pacientų gelbėtojas.

– Pirmieji Lietuvoje pradėjome taikyti unikalią daugumą ar visus dantis praradusiems pacientams skirtą gydymo metodiką – „All-on-4“ („visi ant keturių“), kai visi vieno žandikaulio dantys per vieną vizitą atkuriami tik ant 4 implantų. Sriegiami implantai ir ant jų iš karto tvirtinami nauji laikinieji dantys, kurie po kurio laiko pakeičiami nuolatiniais.

Taip per vieną dieną gali būti atkurti tiek vieno, tiek abiejų žandikaulių dantys. Ši metodika iki šiol yra neprilygstama pagal dantų atkūrimo laiką bei maksimalų patogumą tiek pacientui, tiek gydytojui. Taikant šią gydymo metodiką, naudojama speciali kompiuterinė 3D technologijomis pagrįsta programa, kuri leidžia preciziškai tiksliai suplanuoti ir atlikti chirurginę dantų implantavimo procedūrą, gerokai sumažinti gydymo laiką ir užtikrinti greitą, neskausmingą ir sklandų gijimą. Taip pat buvome pirmieji Lietuvoje pritaikę šią metodiką.

– Gal prisimenate pirmuosius pacientus, kuriems pritaikėte šį metodą? Ar jie nepabijojo išbandyti naujovių?

– Taip, puikiai prisimenu vieną pirmųjų savo pacienčių – žavingą, aktyvią brandaus amžiaus moterį. Tuomet jai buvo beveik 80 metų. Per vieną vizitą jai atkūrėme visus prarastus abiejų žandikaulių dantis. Moteris buvo labai patenkinta. Šiandien šiai pacientei jau daugiau kaip 90 metų ir ji vis dar užsuka į mūsų kliniką atlikti kasmetinės dantų būklės apžiūros. Mūsų klinikoje gydosi ir kiti jos šeimos nariai.

– Vedate mokymus ir seminarus savo kolegoms, o ar pats dar turite ko mokytis?

– Mano pacientai – didžiausi mano mokytojai. Prisimenu dantų implantų atradėjo profesoriaus Pero Ingvaro Branemarko, kurio jau nėra tarp mūsų, žodžius.

Vienoje paskutinių savo viešų kalbų jis ragino kolegas dažniau nukreipti akis nuo kompiuterio ir atsigręžti į žmogų, bendrauti su juo, išgirsti, ką jis sako, suprasti, kaip jaučiasi. Juk tik tuomet motina gamta neprieštarauja ir padeda atrasti tai, kas galiausiai gerina žmonių sveikatą ir gyvenimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.