Stebuklas Marijampolėje: gimdyvei perpylė 12 litrų kraujo

Trisdešimties šalies donorų paaukoti 12 litrų kraujo ir jo komponentų išgelbėjo Marijampolės apskrities ligoninėje keturių kilogramų sūnų pagimdžiusios 31 metų moters gyvybę.

Į Marijampolės ligoninę kraujas buvo gabenamas iš Kauno ir Vilniaus.
Į Marijampolės ligoninę kraujas buvo gabenamas iš Kauno ir Vilniaus.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė („Lietuvos rytas“)

Jan 28, 2016, 12:47 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 12:00 AM

Marijampolietė į ligoninę atvyko praėjusią savaitę. Po sėkmingo gimdymo praėjo pusvalandis ir prasidėjo stiprus kraujavimas.

Marijampolės ligoninės direktorė Audronė Kuodienė pasakojo, jog gimdyvės gyvybę gelbėjo ir tuo metu dirbę specialistai, ir turėję laisvadienį.

Anesteziologijos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Eligijus Jucius teigė, jog situacija buvo labai sudėtinga: retą kraujo grupę turinčią pacientę ištiko hemoraginis šokas, vėliau jai buvo sukelta dirbtinė koma, medikai rankomis kelias valandas stipriai spaudė gimdyvės pilvą, kad pristabdytų kraujavimą.

Į Marijampolę skubiai atvyko specialistai iš Kauno klinikų. Kadangi ligoninės kraujo atsargos yra minimalios, kraujo ir jo komponentų buvo atgabenta iš Kauno ir Vilniaus.

Medikai tarėsi ne tik kaip išgelbėti gimdyvės gyvybę, bet ir kaip išsaugoti jai vaisingumą.

„Jei toks įvykis būtų nutikęs prieš 20 metų, moteriai paprasčiausiai būtų išoperuota gimda“, – teigė Kauno akušerijos ir ginekologijos klinikos gimdymo skyriaus vadovas profesorius Mindaugas Kliučinskas.

Jis pabrėžė, jog išgelbėta gimdyvės gyvybė yra žinia šalies gyventojams ir donorams, kaip yra svarbu dalytis krauju.

„Buvusią situaciją pavadinčiau taip: arti netekties. Marijampolės medikai gerai ją įvertino ir suvaldė, tad dabar turime laimingą motiną“, – sakė Kauno akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė profesorė Rūta Nadišauskienė.

Marijampolietė gimdė jau antrą kartą. Pirmą sykį jokių komplikacijų nekilo.

Gresia mirtimi

* Suaugęs žmogus turi apie 5 litrus kraujo.

* Viena priežasčių, kodėl gali nukraujuoti pagimdžiusi moteris, yra ta, kad gimus vaisiui ir pasišalinus placentai nesusitraukia gimda.

* Jei tokiai gimdyvei nebūtų suteikta skubi pagalba, moteris būtų nukraujavusi mirtinai, nes arterijos ir venos visada turi būti pilnos kraujo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.