Rimantė Šalaševičiūtė paaiškino, kodėl prabilo apie kyšį

Norėjo kaip geriau, bet išėjo kaip visuomet.  Maždaug taip apie kadaise duotą kyšį ketvirtadienio popietę papasakojo sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė. Šie jos lygiai prieš savaitę ištarti žodžiai kainavo postą – kitą savaitę ji turėtų atsistatydinti.

Ministrė tikino norėjusi paskatinti kovą su korupcija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ministrė tikino norėjusi paskatinti kovą su korupcija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-04 15:15, atnaujinta 2017-06-09 06:06

Ministrė susitiko su gydymo įstaigų, kitų institucijų atstovais pasitarti dėl korupcijos sveikatos apsaugos sistemoje. Nors po skandalingų jos žodžių lygiai prieš savaitę daugeliui tai pasirodė kiek keista – juk ministrė ir pati prisipažino davusi kyšį – R.Šalaševičiūtė tikino, jog susitikimas buvo skirtas visai ne pasiaiškinti dėl savo elgesio. O ir pastarąjį paaiškino lakoniškai – esą norėjusi kuo geriau pacientams.

„Šitas mano sakinys pasakytas su mintimi, kad turime orientuotis į pacientus. Gal neatsakingas pasakymas, kaip dauguma vertina, bet yra dalis žmonių, kurie dabar jau suvokia, kad korupcija ne tik vokelių davimas, bet gydytojų prašymas susimokėti už priemones, tvarsliavą ar vaistus“, – sakė ministrė.

Esą taip ji pasielgė ir dėl to, jog paprašiusi surinkti duomenis apie skundus dėl kyšio reikalavimo, liko priblokšta. Mat skundų buvo visa galybė, o žmonės juose nurodydavo ir tikslias sumas, kiek sumoka medikams į kišenę.

„Viename skunde rašoma, jog reikalaujama 100 litų už tai, kad paguldytų į ligoninę. Kitame, jog traumatologas ortopedas pasiūlė susimokėti 1200 litų tam, kad nereiktų laukti operacijos pusę metų. Rašoma, kad yra nusistovėjusi tvarka mokėti už viską – vaistus, lovą ligoninėje. Už viską be abejo ne į ligoninės kasą, o į gydytojų kišenę“, – vardijo politikė.

Nesureikšmino R.Šalaševičiūtė ir fakto, jog yra taip pat įtariama reikalavusi kyšio: „Žmonės į mane žiūri kaip į kyšio ėmėją ir reikalautoją. Kaip aš galiu kalbėti apie kyšius? Aš galiu, nes neėmiau ir nereikalavau. Minėtame tyrime dėl korupcijos esu tik liudytoja. O tai ką esu padariusi ir dėl ko prisipažinau – senaties terminas yra suėjęs“.

Dar daugiau – ji neabejojanti, jog daugelis atsidūrusių tokioje padėtyje, kurioje pati buvo tuomet, būtų pasielgę lygiai taip pat – davę medikui vokelį: „Kai artimam žmogui gresia didelis pavojus sveiktai, o tuo metu kaimynai palatoje įtikina, kad be vokelio kokybiškos paslaugos negausi, garantuoju, beveik visi būtų pasielgę taip pat“.

Ministrė taip pat teigė, jog jos prisipažinimas apie duotą kyšį, visuomenei davė naudos: „Tampame pilietiški. Vakar gavau prašymą. Surinkta 8 puslapiai parašų apie vienos iš ligoninių skyrių ir jame prašomus vokelius, su prisegtu skundu vadovui, į kurį nebuvo reaguota.“

Štai taip – dabar ministerija imsis nagrinėti ne tik šį atvejį, bet ir ieškos kitų būdų kovoti su korupcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.