Į kovą su Zikos virusu – genetiškai modifikuoti vabzdžiai

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) pareiškė, kad kovojant su abiejuose Amerikos žemynuose

PSO dėl Zikos karštinės protrūkio paskelbė nepaprastąją padėtį.<br>123rf nuotr.
PSO dėl Zikos karštinės protrūkio paskelbė nepaprastąją padėtį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2016, 1:56 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 7:12 PM

Šis virusas yra siejamas su staigiu kūdikių mikrocefalijos, pasireiškiančios nenormaliai sulėtėjusiu galvos ir smegenų vystymusi, atvejų pagausėjimu Brazilijoje ir Prancūzijos Polinezijoje.

PSO dėl Zikos karštinės protrūkio paskelbė nepaprastąją padėtį pasaulio mastu, nors kol kas neturima tvirtų įrodymų, kad tas virusas sukelia apsigimimus, patekęs į besilaukiančių moterų organizmą.

Antradienį paskelbtame pranešime PSO nurodė, kad jos konsultantų grupė rekomendavo tęsti lauko bandymus su genetiškai modifikuotais uodais po bandymų Kaimanų salose, kur buvo išplatinta nevaisingų uodų patinų, kad jie poruotųsi su patelėmis natūraliose kraujasiurbių populiacijose.

Ekologai anksčiau kritikavo tokį metodą, sakydami, kad neįmanoma prognozuoti, kokį ilgalaikį poveikį sukeltų visos tų vabzdžių populiacijos eliminavimas.

Pasaulinė sveikatos organizacija trečiadienį pristatė savo pirminio atsako į Zikos viruso protrūkį planą, prašydama užtikrinti finansavimą šiai 56 mln. JAV dolerių (50 mln. eurų) vertės operacijai. 

Precedento neturintis viruso, kuris pirmąkart buvo atrastas Ugandoje dar 1947 metais, protrūkis sukėlė susirūpinimą visame pasaulyje. Šiuo metu smarkiai įtariama, kad tas pats virusas tikriausiai sukelia dvi sunkias neurologines ligas – kūdikių mikrocefaliją ir Guillaino-Barre'o (Gijeno-Baro) sindromą. 

Jungtinių Tautų sveikatos apsaugos agentūra nurodė, kad jai reikia 25 mln. dolerių finansuoti jos pačios atsakomajam planui, ir dar 31 mln. dolerių reikėtų bendradarbiavimui su svarbiais partneriais. 

„Ši strategija sutelkta į partnerių, ekspertų ir išteklių mobilizavimą bei koordinavimą, siekiant padėti šalims sustiprinti Zika viruso ir (sveikatos) sutrikimų, kurie gali būti su juo susieti, stebėseną“, – sakoma PSO pranešime. 

Tarp kitų prioritetų – priemonės Zikos virusą platinančių uodų populiacijoms kontroliuoti, taip pat pastangos „skelbti informaciją apie riziką, valdymą ir apsaugos priemones, teikti medicinos priežiūrą paveiktiems žmonėms ir paspartinti vakcinų kūrimą ir tyrimą“, nurodė agentūra. 

PSO vasario 14 dieną paskelbė, kad dėl mikrocefalijos ir Guillaino-Barre'o sindromo atvejų pagausėjimo bei šių ligų tikėtino ryšio su Zikos viruso protrūkiu skelbiama tarptautinė nepaprastoji padėtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.