Afrikoje užfiksuotas dar vienas mirtinos ligos protrūkis

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, Angoloje (Afrika) užregistruotas geltonosios karštligės protrūkis. Iki š. m. vasario 11 d. šalyje buvo užregistruota 190 ligos atvejų, iš jų – 37 mirties. Dauguma susirgimų nustatyta Luandos provincijoje, tačiau yra susirgusiųjų ir kitose šalies provincijose.

Inkubacinis ligos periodas – 3-6 d.<br>123rf nuotr.
Inkubacinis ligos periodas – 3-6 d.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2016, 11:49 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 4:28 PM

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras primena, kad geltonoji karštligė – tai Aedes spp. ar Haemogogus spp. uodų platinama virusinė liga, paplitusi Afrikos ir Pietų Amerikos šalyse.

Inkubacinis ligos periodas – 3-6 d. Ligos pradžia ūmi: pakyla temperatūra iki 39-40˚C, atsiranda galvos, raumenų, juosmens skausmai, nenoras valgyti, vėmimas. Daugumai ligonių būklė per 4 dienas pagerėja, tačiau 15-25 proc. susirgusiųjų per 24 valandas po tariamo pasveikimo liga progresuoja į sunkią hemoraginę karštligę, kuriai būdingas kraujavimas iš vidaus organų, kraujosruvos, gelta, inkstų nepakankamumas. Išsivysčius šiai formai, 20-50 proc. ligonių miršta. Persirgus geltonąja karštlige susiformuoja ilgalaikis imunitetas. Daugiau apie geltonąją karštligę skaitykite čia.

Pagrindinė profilaktikos priemonė nuo geltonosios karštligės (dar vadinama geltonasis drugys) yra skiepai, todėl visiems asmenims, vykstantiems į endemines geltonosios karštligės šalis, rekomenduojama pasiskiepyti. Vykstant į kai kurias šalis skiepas nuo geltonojo drugio yra privalomas, tam reikalingas Tarptautinio skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimas kaip įrodymas apie atliktą skiepą. Tarptautinis skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimas įsigalioja praėjus 10 dienų po vakcinacijos.

Angola reikalauja iš visų, į šalį atvykstančių keliautojų Tarptautinio skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimo su įrašu apie atliktą geltonojo drugio skiepą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.