Kas Lietuvoje pavydi didelių atlyginimų mokytojams?

Trečiadienio ryte pedagogams susitikus su premjeru Algirdu Butkevičiumi, šis patikino, kad bus ieškoma papildomų pinigų mokytojų atlyginimams didinti. Tačiau pedagogai tokiais pažadais, panašu, nelinkę aklai tikėti ir streiko nenutraukia. Dar daugiau – neatmeta galimybės kreiptis ir į prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Slaugytojų atlyginimas neretai būna minimalus.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Slaugytojų atlyginimas neretai būna minimalus.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2016, 9:29 AM, atnaujinta Jun 5, 2017, 9:30 PM

Mokytojams streikuojant dėl per menkų atlyginimų, ne vienos profesijos atstovai prabilo, jog jų uždirbamos algos yra dar mažesnės. Tokių gretose atsidūrė ir slaugytojai, mat neretai šios profesijos atstovai uždirba vos daugiau nei minimalų atlyginimą.

Lietuvos slaugos specialistų organizacijos duomenimis Lietuvoje slaugytojų vidutinis darbo užmokestis siekia 600 eurų prieš mokesčius. Nesunku paskaičiuoti, jog į rankas jie gauna maždaug 470 eurų. Tiesa, tai tėra vidutinis atlyginimas, pažvelgus į situaciją iš arčiau, ji atrodo kiek kitokia.

Rajonuose dirbantys slaugytojai neretai gauna minimalų atlyginimą.

„Rajonų ligoninėse atlyginimai mažiausi, maksimaliai 400 eurų, pirminės sveikatos priežiūros centruose darbo užmokestis siekia apie 500 eurų. Žinoma, Vilniuje darbo užmokestis yra didesnis, vidutiniškai apie 700 eurų, tačiau ir Vilniuje yra įstaigų kur slaugytojų darbo užmokestis tesiekia 600 eurų prieš mokesčius.

Darbo užmokesčio dinamika galima būtų skirstyti pagal rajonų, regionų ir respublikinių ligoninių lygius“, – sakė Lietuvos slaugos specialistų organizacijos atsakingoji sekretorė Jurgita Šimkuvienė.

Uždirba kelis kartus daugiau

Pažvelgus į šiuos skaičius nesunku suprasti, kodėl slaugytojai neretai renkasi emigraciją. Juk ten jos gali užsidirbti bent kelis kartus daugiau.

Jūratė Drazdauskienė Norvegijoje slaugytoja dirba jau 6 metus. Ji pripažįsta, jog užsienyje ši specialybė labai vertinama, o ir atlyginimai žymiai didesni. Jei turi bent kelerių metų patirtį, tavo alga gali siekti 25 tūkstančius kronų (2630 eurų) atskaičius mokesčius. Be to, kas du metus ji keliama automatiškai ir taip penkis kartus, kol pasiekia aukščiausią lygį.

„Slaugytoja – visoje Norvegijoje gerbiama specialybe. Tai gera rekomendacija visur, ieškant nuomotis gyvenamosios vietos, norint gauti paskolą. Skirtingai nei Lietuvoje, visas medicinos personalas Norvegijoje vertinamas vienodai.

Nesvarbu, ar esi gydytojas, ar slaugytoja. Bendraujame su visais vienodai. Pagarbą jaučiu visada, pacientų artimieji mus myli, tampame beveik šeimos nariais“, – pasakojo J.Drazdauskienė ir pridūrė, jog apie grįžimą į Lietuvą minčių nė neturi.

Lietuvoje slaugytojų skaičius tenkantis 10 tūkst. gyventojų yra vienas mažiausių ES ir siekia vos 76. „Didelė dalis slaugytojų yra priešpensijinio ir pensijinio amžiaus, vidurkis – 55 metai, taigi slaugytojų poreikis augs ir ateityje“, – sakė J.Šimkuvienė.

Per 20 metų šios specialybės atstovų skaičius mūsų šalyje sumažėjo daugiau nei perpus – nuo 36 tūkst. iki 16 tūkst.

Atlyginimus pakėlė keliais eurais

2014 m. pabaigoje sveikatos priežiūros įstaigoms iš privalomojo sveikatos draudimo fondo rezervo buvo skirta 22 mln. eurų per krizę patirtiems nuostoliams kompensuoti. Praėjusiais metais tiek tuometinė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė, tiek ir kiti politikai teigė, jog slaugytojų atlyginimų didinimas turi būti prioritetinė užduotis.

Deja, prioritetine ji liko greičiau tik popieriuje. Mat slaugytojų darbo užmokestis vidutiniškai padidėjo 20 eurų.

Daugiausiai – 34 eurais per mėnesį atlyginimas didėjo greitosios medicinos pagalbos stotyse. Miesto poliklinikose dirbančių kišenės pastorėjo 27 eurais. Rajono ligoninėse plušančioms slaugytojoms atiteko vos po 18 eurų daugiau.

Respublikinių ligoninių slaugos personalas, kurio kaip taisyklė atlyginimai didžiausi, galėjo džiaugtis vos 2 eurų atlyginimo padidėjimu.

J.Šimkuvienė teigė, jog ir tai dar ne viskas: „Daugelyje įstaigų slaugytojų darbo užmokestis buvo didinamas per priedų sistemą, tačiau 2016 m. priedai buvo nuimti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.