5 labiausiai smegenis veikiančios narkotinės medžiagos

Remiantis skirtingų tyrėjų požiūriu, medžiagos potencialus priklausomybės sukėlimas gali būti vertinamas pagal tai, kiek ji kenkia organizmui, kokia jos vertė, koks vartojimo metu išskiriamo dopamino kiekis, kiek malonus yra pojūtis medžiagos pavartojus, kaip lengvai yra priprantama ir kaip sunku nutraukti vartojimą.

Heroinas buvo įvertintas kaip narkotikas, sukeliantis didžiausią priklausomybę.<br>123rf.com nuotr.
Heroinas buvo įvertintas kaip narkotikas, sukeliantis didžiausią priklausomybę.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 11, 2016, 4:02 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 12:21 AM

Remdamiesi šiais kriterijais, Davidas Nuttas ir jo kolegos sudarė sąrašą medžiagų, kurios sukelia didžiausią priklausomybę, jas vertindami pagal trijų balų sistemą.

Heroinas

Heroinas buvo įvertintas kaip narkotikas, sukeliantis didžiausią priklausomybę. Jam skirti 2,5 balo. Tai opiatas, kuris net 200 proc. padidino dopamino kiekį smegenų srityje, atsakingoje už veiksmų įvertinimą.

Be to, kad prie jo lengva priprasti, heroinas yra vertinamas kaip vienas pavojingiausių narkotikų. Jo mirtina dozė yra vos penkis kartus didesnė nei reikalinga poveikiui pajausti.

Heroinas buvo įvertintas kaip antras pagal kenksmingumą narkotikas tiek vartotojams, tiek visuomenei. 2009 metais buvo suskaičiuota, kad rinka prekiaujanti nelegaliais opiatais siekė 62 milijardus eurų.

Alkoholis

Alkoholis buvo įvertintas 2,2 balo iš trijų. Tai smarkiai smegenis veikianti medžiaga, padidinanti dopamino kiekį smegenyse nuo 40 iki 360 proc. Kuo daugiau alkoholio buvo suvartota, tuo didesnis dopamino kiekis buvo išskirtas.

Apie 22 proc. žmonių, ragavusių alkoholio, anksčiau ar vėliau išsivystė priklausomybė. Pasaulinės Sveikatos Organizacijos (PSO) apskaičiuota, kad 2002 metais daugiau nei 2 milijardai žmonių vartojo alkoholį, o JAV 2012 metais dėl šios priklausomybės mirė daugiau nei 3 milijonai žmonių.

Dėl savo populiarumo ir prieinamumo, alkoholis yra laikomas ypač pavojinga narkotine medžiaga.

Kokainas

Kokainas sutrikdo dopamino apdorojimą smegenyse, kur jo koncentraciją gali padidinti net tris kartus. Tai sukelia neįprastą tam tikros smegenų srities aktyvumą.

Apskaičiuota, kad 2009 metais prekyba kokainu siekė daugiau nei 68 milijardus eurų, o priklausomų ir nuolat kokainą vartojančių žmonių yra nuo 14 iki 20 milijonų visame pasaulyje.

Krekas (rūkoma kokaino forma) įvertintas kaip trečias pagal kenksmingumą narkotikas, o miltelinis kokainas, suteikiantis lengvesnį apsvaigimą, atsidūrė penktoje vietoje, kadangi apie 21 proc. žmonių, pavartojusių šio narkotiko viena ar kita forma, tapo priklausomi.

Kokainas yra panašus į kitus priklausomybę sukeliančius stimuliantus. Vieni iš jų – amfetaminas ir metamfetaminas, kuris tampa vis labiau prieinamas.

Barbitūratai

Barbitūratai – tai centrinės nervų sistemos slopintojai, paprastai naudojami gydyti nerimui ar sukelti miegą. Jie sutrikdo chemines reakcijas smegenyse, o tai stabdo įvairių smegenų sričių veiklą.

Mažomis dozėmis barbitūratai sukelia euforiją, didelėmis gali būti mirtini, nes turi kvėpavimą slopinantį poveikį. Priklausomybė nuo šių vaistų buvo gan įprasta, kai jie vis dar būdavo išrašomi daktarų. Visgi tai smarkiai pasikeitė barbitūratus pakeitus kitiems vaistams.

Pasak Davido Nutto tai parodo didelę aplinkos svarbą – kuo mažiau narkotikas prieinamas, tuo mažiau žalos jis gali padaryti. Jo komandos pateiktame sąraše barbitūratai užima ketvirtą vietą pagal priklausomybės sukėlimą.

Nikotinas

Nikotinas – pagrindinė priklausomybę sukelianti tabake esanti medžiaga. Rūkant cigaretę nikotinas yra greitai kraujo pasisavinamas per plaučius ir kraujo nunešamas į smegenis. Nors mokslininkai tabake esančiam nikotinui skyrė tik 12 vietą, yra priežasčių manyti, kad ši medžiaga iš tiesų yra labai stiprus priklausomybę sukeliantis narkotikas, padidinantis dopamino koncentraciją 25–40 proc.

Daugiau nei du trečdaliai amerikiečių, pabandžiusių cigaretę, vėliau tapo priklausomi nuo rūkymo. 2002 metais PSO nustatė, kad pasaulyje yra daugiau nei milijardas rūkalių ir yra manoma, kad iki 2030 metų ši priklausomybė kasmet nužudys daugiau nei 8 milijonus žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.