Mokslininkai atrado neįtikėtiną būdą kovoti su anoreksija

Magnetai gali padėti išgyti nuo nervinės anoreksijos kenčiantiems pacientams. Tai parodė britų mokslininkų atliktas tyrimas, kurio metu už savikontrolę atsakinga smegenų sritis buvo juo paveikta. Užteko vos vieno seanso, kad būtų pastebėti pacientų elgsenos pokyčiai. Toks atradimas suteikia vilčių, kad einama vis daugiau žmonių paveikiančio valgymo sutrikimo gydymo link.

Sergančių anoreksija skaičius auga.<br>123rf.com
Sergančių anoreksija skaičius auga.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2016, 9:54 PM, atnaujinta May 31, 2017, 2:35 AM

Nors nervinė anoreksija dažnai supainiojama su pernelyg griežtu dietos laikymųsi, ja sergantis asmuo gali kentėti nuo silpnų kaulų iki gyvybei pavojingų širdies pažeidimų. Vos 10 proc. pacientų pasveiksta taikant šiuo metu žinomus metodus: skiriant vaistus ir profesionalias konsultacijas. Dėl šios priežasties net kas penktas iš jų miršta per anksti.

Tyrimo metu išbandytas naujas neinvazinis gydymas buvo taikytas specialaus aparato pagalba virš galvos sukuriant magnetinį lauką, kurio paveiktos smegenys yra „įelektrinamos“. Proceso metu pacientai jautė nežymų stuksenimą kurioje nors galvos pusėje, kol jų pernelyg aktyvios ar vangiai funkcionuojančios smegenų sritys buvo atitinkamai nuraminamos arba suaktyvinamos magnetinių bangų.

Nors metodas gali pasirodyti keistas, įrodyta, kad jį pritaikius galima gydyti ganėtinai daug ligų ir sutrikimų, pradedant depresija ir baigiant priklausomybėmis. Gydant anoreksiją, magnetinėmis bangomis buvo stimuliuojama už savikontrolę atsakinga smegenų sritis. Manoma, kad būtent šios zonos nepakankama veikla sukelia problemas.

49 moterims ir vyrams buvo skirtas tikras arba placebo gydymas. Atlikti testai parodė, kad tikro gydymo paveikti asmenys jautė mažesnį poreikį kontroliuoti savo mitybą. Jie taip pat jautėsi mažiau apkūnūs ir alkanesni bei jautė, kad gali susivaldyti nuo žalingo įpročio atsisakyti maisto, rašoma „PLOS ONE“ žurnale.

Manoma, kad atitinkamos smegenų srities stimuliavimas pagerina kognityvinę priverstinių, su anoreksija susijusių veiksmų kontrolę. Kadangi tai – psichinis sutrikimas, gydymas, kurio metu smegenys paveikiamos tiesiogiai, yra kone būtinas.

Tikimasi, kad pakartotinai taikomas magnetinių bangų metodas bus dar sėkmingesnis. Šiuo metu mokslininkų komanda pradeda pirmą pasaulyje tyrimą, kurio metu pacientams bus atlikta net 20 smegenų stimuliavimo seansų.

Šiuo metu Didžiojoje Britanijoje apie 150,000 vyrų ir berniukų kovoja su anoreksija, bulimija ir kitais valgymo sutrikimais. Akivaizdu, kad vyraujanti nuomonė, kad tai – tik moterų problema, yra klaidinga. Be to, stebint nuolatinį abiejų lyčių pacientų skaičiaus kilimą ir žinant, kad pacientams, kurių ligą užsitęsusi, pagyti yra vis sunkiau, labai svarbu kuo greičiau atrasti veiksmingą gydymo būdą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.