Ėmė trūkti vakcinos nuo infekcijos, kainos šovė į padangę

Šiuo metu pasiskiepyti nuo meningokokinės infekcijos nėra taip paprasta, nemaža dalis gydymo įstaigų šios vakcinos nebeturi. Tuo tarpu turintieji prašo sumokėti už ją beveik du šimtus eurų.

Vakcinos nuo meningokokinės infekcijos kaina siekia net 190 eurų.<br>123rf nuotr.
Vakcinos nuo meningokokinės infekcijos kaina siekia net 190 eurų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2016, 8:14 PM, atnaujinta May 30, 2017, 6:36 AM

Antradienį socialiniame tinkle „Facebook“ užvirė diskusija apie vakcinos nuo meningokokinės infekcijos kainas. Sostinėje įsikūrusi Tarandės šeimos klinika paskelbė, jog šiuo metu norintys pasiskiepyti nuo meningokokinės infekcijos turės sumokėti 170 arba 190 eurų.

Kaina skiriasi priklausomai nuo to, ar žmogus yra prisiregistravęs gydymo įstaigoje, ar ne. Tokios sumos netruko sulaukti kritikos. „O kodėl kitos klinikos siūlo vakciną už 130, o jūs už tokią kainą?“, – socialiniame tinkle klausė interneto vartotojai.

Tarandės klinika paaiškino: „Rinkoje jos kiekiai labai maži, todėl ir mums ją rasti ir įsigyti pavyko tik brangiau sumokėjus“.

„Geras pasipelnymo planas, pasinaudoti sukelta panika, tai reikėjo iškart kokius 300 eurų plėšt. Ko čia smulkinatės?“, – pasipiktinimo neslėpė socialinių tinklų vartotoja Oksana.

Susisiekus su Tarandės šeimos klinika patvirtino, kad skiepų nuo meningokokinės infekcijos kaina gydymo įstaigoje yra 170 ir 190 eurų. „Kainos nemažos, bet klausėme mergaičių registratorių ar žmonės nesipiktina tokiomis kainomis? Sakė, kad ne. Tokią sumą sudaro tiekėjų vakcinos kaina plius gydytojo apžiūra“, – sakė direktoriaus pavaduotoja medicinai Rosanda Pajedienė.

Paklausta, ar vakcinos kainas didino tiekėjai, R.Pajedienė sakė: „Negalėčiau atsakyti į šį klausimą, kadangi esame pirmą kartą įsigiję tą vakciną“.

Privati sostinės klinika „Endemik“ taip pat teikia vakcinavimo paslaugas. Jos atstovai patikino, jog šiuo metu vakcinos nuo meningokokinės infekcijos turi, tačiau apie kainas kalbėti nenorėjo. Visgi patikrinus klinikos interneto puslapį, nesunkiai galima rasti vakcinavimo įkainius. Skiepai nuo meningokokinės infekcijos šioje gydymo įstaigoje kainuoja 130 eurų.

Mažesnės kainos yra poliklinikose, tačiau neretai jose vakcinos nebėra. Šeškinės poliklinikos direktoriaus pavaduotoja medicinai tikino, kad vakcina atsiras greičiausiai rudenį, mat turi įvykti viešieji pirkimai.

Įprastai vakcinos nuo meningokokinės infekcijos kaina šioje gydymo įstaigoje svyruoja nuo 100 iki 130 eurų. Paklausta, kodėl taip skiriasi kainos privačiose ir viešosiose gydymo įstaigoje, Šeškinės poliklinikos direktoriaus pavaduotoja gydymui Ona Panasenkienė sakė: „Dabar, esant konkurencijai, privatus kiek nori, tiek kainą ir kelia. Yra paklausa, yra ir pasiūla. Niekas neverčia pirkti, jei turi pinigų – gali įsigyti. Valdiškose yra kitaip, yra reglamentas, konkursai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?