Prabilo Klaipėdos mokykloje tuberkulioze užkrėsto vaiko tėvas

Arūnas Gineikis – vienas iš tėvų, kurio vaikas mokosi Klaipėdos Liudviko Stulpino progimnazijoje. Pastarosios mokytojui praėjusių metų pabaigoje ligoninėje nustatyta atvira tuberkuliozės forma. A.Gineikis tikina, jog mokykla nesiėmė reikalingų priemonių, dėl ko dabar ne vienas vaikas yra infekuotas tuberkulioze.

Klaipėdos Liudviko Stulpino progimnazijoje tuberkulioze infekuoti vaikai.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdos Liudviko Stulpino progimnazijoje tuberkulioze infekuoti vaikai.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-07 19:48, atnaujinta 2017-05-30 03:12

Trečiadienį A.Gineikis gavo savo dešimtmečio vaiko tyrimo rezultatus, jie yra teigiami. Vyrui neramu, kad jo vaiką galėjo užkrėsti atvira tuberkuliozės forma sirgęs mokytojas. Be to, jis tikina, kad informacija iš mokyklos apie minėtą įvykį juos pasiekė pavėluotai.

„Nebuvome informuoti apie tai, kad mokytojas serga tuberkulioze. Pirmiausia sulaukėme laiško į elektroninį dienyną, kad nebus jo pamokų, o vasario 23 atėjo dar vienas laiškas. Jame buvo rekomendacija pasitikrinti dėl tuberkuliozės. Kovo 17 atėjo dar vienas laiškas su kvietimu į tėvų susirinkimą.

Čia buvo labai smarkiai viskas slepiama. Jie jau žinojo rugsėjo-spalio mėnesį, nes tų pamokų ir anksčiau nebūdavo. Mokykla tikina, kad mums pranešė sausio mėnesį, bet galiu parodyti dienyne, kad informuoti buvome vėliau. Neturiu ko slėpti. Tų vaikų apsikrėtusių ir daugiau bus“, – teigė A.Gineikis.

Vyras tikina, gavęs pranešimą, kad mokytojas serga ir dėl to nebus pamokų, iš pradžių nieko blogo nenujautė.

„Iš pradžių galvojome, kad nieko baisaus, na susirgo mokytojas, kas čia tokio. Tačiau kai vasarį sužinojome apie tuberkuliozę, supykome. Juk vaikus patikrinti ir gydyti reikėjo pradėti anksčiau. Jeigu yra atviros tuberkuliozės atvejis mokykloje, jie turėjo imtis priemonių“, – piktinosi dešimtmečio tėvas.

A.Gineikis atskleidžia ir daugiau detalių apie tai, kaip galėjo užsikrėsti jo atžala: „Vaikas groja fleita. Jam ne visuomet labai gerai sekėsi, todėl mokytojas paimdavo jo fleitą ir parodydavo, kaip reikia sugroti natas. Tai reiškia dėdavo ją prie lūpų, o vėliau tuo pačiu instrumentu grojo mano vaikas. Įsivaizduokite – įkiša sau į burną tą fleitą, o vėliau duoda mano vaikui.“

Gavęs pranešimą su rekomendacija patikrinti vaiką dėl tuberkuliozės A.Gineikis ilgai nelaukęs taip ir padarė.

„Pasidarėme kraujo tyrimą, už kurį teko susimokėti 60 eurų. Gavome vakar atsakymą, kad tyrimo atsakymai teigiami. Tų 60 eurų ne kiekvienas gali sumokėti. Mano vaiko klasėje yra ir tokių, kurie neturi net tušinuko, ką jau kalbėti apie pinigus tyrimams.

Jeigu vaiko nebūtume patikrinę, kaip greičiausiai padarė dalis tėvų, nekreipę į tai dėmesio, po metų jis būtų atviras židinys. Jei netikrins vaikų, kitais metais jie bus pilnai sergantys. Aš neįsivaizduoju, išeina vaikas į mokyklą ir parsineša tokią ligą..

Būtinai reikia tikrinti kitus vaikus. Kitais mokslo metais vėl vaikas eis į tą pačią mokyklą, kurioje galimai bus sergantys tuberkulioze“, – sakė moksleivio tėvas.

Mokyklos direktorė Diana Čedavičienė prieš porą dienų tikino, jog mokyklos valdžia į susidariusią padėtį reagavo tinkamai.

„Pranešimą apie sergantį mokytoją gavome prieš Kalėdas. Nenorėjome trikdyti šventinės nuotaikos, todėl apie tai tėvams pasakėme sausio pradžioje. Apie tai, kaip reikia elgtis, išaiškinome tų klasių, su kuriais dirbo mokytojas, moksleivių tėvams, paaiškinome, kad jie patys turi nuspręsti, ar vesti savo vaikus tikrinti pas specialistus“, – sakė D.Čedavičienė, pridūrusi, kad jos pareiga – informuoti tėvus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.