Klaipėdoje – šurmulys dėl tuberkuliozės: bus atliekamas tyrimas

Trijose Klaipėdos mokyklose nustačius kelis užsikrėtimo tuberkulioze atvejus, uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas pavedė atlikti su tuo susijusį tyrimą bei imtis visų galimų priemonių tolesniam šios ligos plitimo užkardymui.

L.Stulpino mokyklos auklėtinių tėvams neramu.<br>A.Pilaitienės nuotr.
L.Stulpino mokyklos auklėtinių tėvams neramu.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Apr 8, 2016, 1:48 PM, atnaujinta May 30, 2017, 1:34 AM

Prieš keletą dienų paaiškėjo, kad trys uostamiesčio Liudviko Stulpino progimnazijos moksleiviai infekuoti tuberkulioze. Neatmetama, kad tai gali būti susiję su muzikos mokytojo sveikatos būkle – praėjusių metų pabaigoje jam ligoninėje nustatyta atvira tuberkuliozės forma.

Kai kurie tėvai piktinasi, kad apie tai, jog tuberkulioze serga mokytojas, jiems buvo pasakyta tik po kelių mėnesių.

Mokyklos direktorė Diana Čedavičienė teigia, kad tėvai buvo kviečiami į susirinkimą iškart gavus tokią informaciją iš visuomenės sveikatos centro, tačiau ne visi atėjo. Teko susirinkimus šaukti dar du kartus, o tiems, kurie taip ir nepasirodė, buvo pranešta internetu.

Pasak mokinių tėvų, buvo visiškai ne taip. Praėjusių metų lapkritį jie sužinojo, kad mokytojas serga ir pamokų nebus. O apie tai, kad mokytojas serga tuberkulioze, jie sužinojo tik vasarį.

Mokytojui tuberkuliozė diagnozuota per kasmetinį sveikatos patikrinimą.

Mokykloje iš viso mokosi 701 moksleivis.

Direktorės teigimu, vienas iš trijų infekuotųjų mokinių nesimokė klasėse, kuriose dėstė sergantis mokytojas. Nė vienam jų nenustatyta atvira tuberkuliozės forma.

Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjos Brigita Kairienės, nustatyti, nuo ko vaikas užsikrėtė, neįmanoma – gal namuose, autobuse ar mokykloje ar kur kitur.

Šiemet Klaipėdoje dar nenustatytas nė vienas moksleivis, sergantis atvira tuberkuliozės forma.

Tas pats mokytojas dirbo ir tame pačiame pietiniame Klaipėdos rajone esančioje „Varpo“ mokykloje. Jos direktorės teigimu, infekuotų tuberkulioze moksleivių čia nenustatyta.

V.Grubliauskas administracijos direktoriui pavedė išsiaiškinti, ar atsakingos Savivaldybės įstaigos ir institucijos laiku ėmėsi visų būtinųjų atsargos priemonių bei veiksmų tam, kad būtų išvengta tuberkuliozės užkrato plitimo ugdymo įstaigose: ar laiku ir tinkamai buvo informuoti ugdymo įstaigų vadovai, darbuotojai, auklėtiniai ir jų tėvai, kas tiksliai buvo atsakingi už šios informacijos pateikimą bei kt. Nustačius galimus pažeidimus, nurodyta užtikrinti, kad nedelsiant būtų imtasi visų priemonių jų pašalinimui.

Taip pat, įvertinus bendrą sergamumo tuberkulioze mieste problematiką, Administracijos direktoriui pavesta išsiaiškinti, ar atsakingos Savivaldybės įstaigos ir institucijos iki šiol ėmėsi pakankamai priemonių, siekiant sumažinti bendro sergamumo tuberkulioze mieste mąstą bei, įvertinus gautas išvadas, rengti naują prevencinių veiksmų planą, leisiantį pasiekti realių efektyvių rezultatų, siekiant užkardyti tolesnį tuberkuliozės užkrato plitimą Klaipėdos mieste.

Praėjusiais metais plačiai nuskambėjo tuberkuliozės protrūkis Skuodo mokykloje.

Susirgus dviems moksleivėms paaiškėjo, kad atvira tuberkulioze serga mokytoja.

Patikrinus 600 vaikų teigiamas tuberkuliozės testas nustatytas 77.

Trylikai moksleivių buvo pasiūlyta profilaktiškai gydytis ligoninėje, tačiau penki iš jų atsisakė.

Pleorografiškai patikrintas visas mokyklos personalas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.