Vaizdas prie Panevėžio infekcinės ligoninės privertė pakraupti

Visi tikėjome, kad pacientai patogiai medikų automobiliais vežami iš vienos gydymo įstaigos į kitą. Moters pamatytas vaizdas prie Panevėžio infekcinės ligoninės privertė pakraupti – net tris pacientus vieną šalia kito buvo bandoma įsodinti į ankštą lengvąjį automobilį. Vienas žmogus buvo su įtvaru lūžus rankai, kita ligonė – labai silpna.

Tris pacientus vieną šalia kito buvo bandoma įsodinti į ankštą lengvąjį automobilį.<br>S.Bagdonavičiaus nuotr.
Tris pacientus vieną šalia kito buvo bandoma įsodinti į ankštą lengvąjį automobilį.<br>S.Bagdonavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailutė Kudirkienė („www.panskliautas.lt“)

2016-04-08 13:49, atnaujinta 2019-11-20 12:06

Liepė spraustis tarp dviejų vyrų

Į Infekcinę ligoninę nuėjusi aplankyti draugės, panevėžietė Vida (pavardė redakcijai žinoma) išvydo vaizdą, atėmusį jai žadą.

Po gripo komplikacijos sunkiu plaučių uždegimu susirgusią ir vos ant kojų besilaikančią moterį gydytojai nusprendė siųsti ištirti į Panevėžio ligoninę, bet ją gabenti ruošėsi ne greitąja, o tam nepritaikytu paprastu lengvuoju automobiliu.

Iki mašinos jau buvo atklibinkščiavę dar du ligoninės pižamomis vilkintys vyrai.

Abu atsisėdo ant užpakalinės sėdynės. Vienam jų, su sulaužyta ranka, sunkiai sekėsi įsitaisyti.

Vieta prie vairuotojo buvo palikta slaugytojai, o už parankės atvestai trečiai pacientei liepta sėstis šalia tų dviejų vyriškių, nors į mažutį „Volkswagen Polo“ automobiliuką net ir sveikam dar vienam asmeniui įsisprausti buvo fiziškai neįmanoma.

Sukiša lyg silkes statinėje

„Neišlaikiau ir pratrūkau. Klausiu, tai kur, jūsų manymu, pacientei sėsti? Gal tiems pacientams ant kelių? Tarp tų vyrų buvo vos dešimties centimetrų tarpelis. Slaugytoja tik skėstelėjo rankomis ir paaiškino, kad jau kuris laikas šitaip vargsta, nes Infekcinė ligoninė nebeturi savo greitosios. Kažkada turėjo, bet mašiną nurašė. Tai dabar kasdien po kelis kartus taip ir kursuoja pacientus sugrūdę į paprastą lengvąjį automobilį.

Negalėjau savo ausimis patikėti. Infekcinėje gulintys žmonės, sergantys įvairiomis užkrečiamomis ligomis, sunkiai paeinantys, susodinami į tam nepritaikytą mašiną, priplojami lyg silkės statinėje“, – apmaudą liejo moteris.

Išties, Infekcinėje ligoninėje yra tuberkulioze sergančiųjų skyrius, o ši baisi liga – užkrečiama.

Išeitį rado sunkios pacientės artimieji. Savo mašina atvažiavo sūnus ir įsisodinęs motiną nuvežė į ligoninę Smėlynės gatvėje.

Tada slaugytoja pasakiusi, kad dažnai šitaip nutinka: pacientus dėl būtinų tyrimų iš infekcinės į Respublikinę Panevėžio ligoninę nuvežantys patys artimieji.

Sujungimas pacientams pakenkė

Infekcinės ligoninės vadovas Eugenijus Preidis apie situaciją žinojo ir pripažino, kad šį kartą personalas gal nebuvo pakankamai atidus sergančiajai.

„Jei pacientė sunkiai vaikščiojo, galbūt reikėjo kviesti greitąją, bet skyriaus, kuriame ji gulėjo, medikams atrodė, kad pacientė yra pajėgi sėdėti, manė, kad neštuvų jai nereikia. Sutinku, paprastas automobilis pacientams nėra patogus, tačiau dabar yra tokia situacija“, – sakė E.Preidis.

Infekcinė ligoninė iš tiesų kadaise turėjo savo greitosios pagalbos automobilį, juo žmones veždavo ir į ligoninę, ir į tyrimus. Situacija pasikeitė, kai Infekcinę ligoninę prijungė prie Respublikinės Panevėžio ligoninės, nuo tada infekcinių ligų padalinį ėmėsi aptarnauti vienas bendras ligoninės transporto skyrius.

Apie komfortą nėra ko svajoti

„Mūsų senutę greitąją nurašė, bet tai situacijai neturėjo jokios įtakos. Kai reikia pervežti sunkų gulintį pacientą, visad kviečiame greitąją. Dar nėra buvę, kad negautume mašinos. Sėdimus pacientus vežame paprasta mašina. Ji ne administracijos, o skirta pacientams, kasdien budi ir stovi prie durų. Administracija išvis lengvojo automobilio neturi“, – aiškino E.Preidis.

Gydymo įstaigos vadovas tikino, jog tais atvejais, kai į tyrimus tenka vežti užkrečiamomis ligomis sergančius pacientus, jie nesodinami šalia tų, kuriuos gali užkrėsti, jiems uždedamos apsauginės kaukės.

„Būtų labai malonu, kad pacientus visada galėtume vežti patogiu transportu, moderniomis greitosiomis, kokios yra ligoninės transporto skyriuje, bet ne visus norus įmanoma įgyvendinti“, – teisinosi medikas.

Šiandien situacija tokia

Respublikinės Panevėžio ligoninės ryšių su visuomene specialistas Vytautas Riaubiškis „Panevėžio kraštui“ sakė negalintis pasakyti nieko daugiau, nei pasakė Infekcinės ligoninės vadovas E.Preidis – sėdintiems pacientams pervežti naudojama paprasta mašina, o sunkiems pacientams – specialus transportas. Kokio transporto pacientui reikia, sprendžia jį gydantys medikai.

Kokiu būdu pacientai pervežami kitose šalies ligoninėse, V.Riaubiškis sakė nežinąs, tuo nesidomėjęs.

„Planuose yra įsigyti didesnį automobilį ir jį skirti infekcinių ligų padaliniui, o šią dieną naudojam ką turim. Ligoninės transporto skyrius nėra gausus. Šiandien situacija tokia“, – aiškino V.Riaubiškis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.