Nauji įrodymai apie elektroninių cigarečių žalą – šokiruoja

Honkonge, Kinijoje, atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad elektroninės cigaretės sveikatai kenkia kur kas labiau nei išmetamųjų dujų užterštas oras. Buvo ištirtos trylika skirtingų elektroninių cigarečių, pateikiamų Kinijos rinkai. Atrasta, kad policiklinių aromatinių angliavandenilių kiekis jose varijavo nuo 2,9 iki 504,5 nanogramų viename mililitre. 

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-18 12:06, atnaujinta 2017-05-28 13:00

Šie angliavandeniliai – šalutinis deginamos naftos produktas. Taip pat buvo ištirta, kad viena iš įrenginio sudedamųjų dalių gali pakenkti reprodukcinei organizmo sistemai ar sukelti vėžį.

„Sveikatai pavojingų policiklinių angliavandenilių kiekis elektroninėse cigaretėse yra bent milijoną kartų didesnis nei Honkongo pakelės ore. Nors ir nežinome, kaip ilgai jas reikia rūkyti, kad pamatytume ilgalaikes pasekmes sveikatai, nekenkiančio skaičiaus tikrai nėra. Visgi, dauguma kancerogenų organizme kaupiasi ir ligos simptomai pajuntami tik jai išsiplėtus“, – teigė gydytojas Chung Shan-shan, dirbantis asistentu Baptistų universiteto Biologijos fakultete.

Ši studija buvo publikuota rytiniame pietų Kinijos dienraštyje. Tyrimą organizavusi Rūkymo ir sveikatos taryba dėl gautų rezultatų siekia pasekti daugiau nei tuzino valstybių pavyzdžiu ir Kinijoje uždrausti elektronines cigaretes. Vis dėlto, tyrimas susilaukė ir kritikos. 

„Tokie, kol kas svaraus pagrindo neturintys pareiškimai, kelia paniką tarp šios alternatyvos tabako gaminiams vartotojų. Tyrėjai negalvoja, kad dauguma jų – rūkaliai, ir toks baimės skleidimas gali juos paskatinti grįžti prie cigarečių. Šios „studijos“ pranešėjai turėtų atsiprašyti visuomenės“, – gautiems rezultatams nepritarė tyrėjas iš Graikijos, gydytojas Konstantino.

Vis dėlto, Kalifornijoje, JAV, atliktame tyrime buvo patvirtinta elektroninių cigarečių žala sveikatai. Didelė šių įrenginių išskiriamų garų koncentracija naikina plaučių ląsteles, didina infekcijos galimybę. Ji taip pat mažina atsparumą mikrobams, kurių veikla suaktyvėja susidūrus su šiais garais. Be to, didelė skonių įvairovė (nuo kavos iki cukraus vatos ir t.t.) gali padidinti rūkančiųjų skaičių ir tarp nepilnamečių.

Lietuvos medikai taip pat kol kas teigia, jog sunku suprasti, ar elektroninės cigaretės iš tiesų yra sveikesnė rūkymo alternatyva ir ar ji tikrai padeda mesti rūkyti.

„Kol kas negalima tiksliai pasakyti, kad elektroninės cigaretės yra „sveikesnė“ alternatyva įprastoms. Šiuo klausimu nėra atlikta pakankamai tyrimų, kad būtų galima palyginti e-cigarečių daroma žalą sveikatai, kadangi ši alternatyva įprastiems tabako gaminiams atsirado visai neseniai. Tuo tarpu įprastų produktų rūkymo neigiamas poveikis sveikatai tyrinėjamas jau daugelį metų ir yra nenuginčijamas“, – teigė Kauno klinikų Pulmonologijos ir imunologijos klinikos profesorius, Lietuvos pulmonologų ir alergologų draugijos pirmininkas Kęstutis Malakauskas. 

„Nors elektroninėse cigaretėse įkvepiamų medžiagų koncentracija yra mažesnė nei tradicinėje, jokiu būdu negalima sakyti, kad tai nekenkia vartotojo sveikatai. Yra nustatyta, kad įkvepiamuose garuose esančios medžiagos taip pat kenksmingos. Vis dėlto, dėl tiksliam sveikatos poveikiui nustatyti reikia atlikti ilgalaikius tyrimus, kurie bus galimi tik po keleto metų dėl šios e-cigarečių naujumo“, – tvirtino medikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.