Tiesa apie spermos donorą išaiškėjo per vėlai

Donoras numeriu 9623 pagal aprašymą atrodė geriausias iš geriausių: turėjo 160 balų vertės IQ, buvo tarptautiniu lygmeniu pripažintas būgnininkas, siekė daktaro laipsnio genetikos srityje.

Geriausiu laikomas spermos donoras – nuo psichinių ligų kenčiantis asmuo.
Geriausiu laikomas spermos donoras – nuo psichinių ligų kenčiantis asmuo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2016, 8:17 AM, atnaujinta May 28, 2017, 1:47 PM

Deja, trys šeimos padavė į teismą donoro spermą suteikusį banką. Jų teigimu, Nr. 9623 iš tikrųjų buvo nuteistas nusikaltėlis, kenčiantis nuo kelių psichinių ligų. Džordžijos valstijoje įsteigta kanadiečių Xytex kompanija šio donoro spermą panaudojo 36 vaikų pradėjimui.

„Kompanija laikosi visų įsipareigojimų padėdama nevaisingoms šeimoms susilaukti vaiko. Xytex yra šios industrijos lyderė, kurios veikla atitinka aukščiausius standartus“, – teigė kompanijos advokatas Tedas Lavenderis.

Teisybės ieškančios šeimos siekia prisiteisti apie 10 mln. eurų. Tėvams kilo įtarimas tuomet, kai kompanija per klaidą šeimoms atsiuntė donoro elektroninio pašto adresą. Greita paieška „Google“ atskleidė daugybę pavojaus signalų.

„Vietoje vyro, kalbančio penkiomis kalbomis ir skaitančio po 4 knygas kiekvieną mėnesį, atradome, kad greičiausiai biologinis vaikų tėvas yra buvęs kalinys. Jis pabaigė mokslus vos pernai, praėjus 20-iai metų nuo įstojimo į aukštąją mokyklą. Tačiau didžiausia baimę sukėlė jo ligos istorija – donorui diagnozuota šizofrenija, narcisistinis asmenybės sutrikimas ir stiprios haliucinacijos“, – teigė Endžė Kolins, viena iš trijų vaikų motinų.

Kol kas jos 8 metų sūnui nepasireiškė jokie ligų simptomai, tačiau moteris teigia suprantanti, kad viskas gali apsiversti aukštyn kojomis berniukui sulaukus brandos. Vis dėlto, ji donoro nekaltina. Moters teigimu, kalta yra kompanija, kuri nepatikrino asmens tapatybės ir jam mokėjo už donorystę net 14 metų.

Ši problema iškelia ir etikos klausimą, ar tikrai derėtų mokėti donorams už kraują ar spermą, kadangi tai pritraukia nenorimą riziką. Endžė su savo vyru ne vieną mėnesį ieškojo geriausiai jų lūkesčius atitinkančios kompanijos, kai 2006 metais aptiko Xytex. Įstaigos aprašyme buvo teigiama, kad „rūpintis neverta, nes jų nuodugniai patikrinti donorai patenka į 1 procentą sveikiausių JAV piliečių.“

Endžė Kolins siekia ne tik kompaniją paskatinti atsakingiau rinktis donorus, bet ir įsteigti fondą vaikams, paveiktiems donoro 9623 genų. Jos teigimu, pinigai būtų panaudoti, jeigu kuriam iš jų pasireikštų psichinės ligos simptomai.

Tai jau antras kartas, kai moteris kreipėsi į teismą. Pernai tyrimas buvo nutrauktas dėl nepakankamo įrodymų kiekio. Tuo pasinaudojo ir kompanijos advokatas T.Lavenderis.

„Mūsų kompanija siekia įrodyti, kad jokios taisyklės nebuvo pažeistos. Tai įrodėme ir prieš metus iškeltoje byloje. Jos tęsimas ir vykdymas reikalauja įrodymų, o apkaltinimų pateikimui jokių įrodymų nereikia“, – teigė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.