Tikite, kad vėžį išgydys kiaušiniu? Įjunkite kritinį mąstymą!

Pastaruoju metu tiek socialiniuose tinkluose, tiek televizijos laidose plačiai aptariami alternatyvūs onkologinių susirgimų savigydos būdai. Vieni teigia išsigydę vėžį vienaip ar kitaip vartodami kiaušinius, kiti – gerdami ar tepdami įvairius užpilus. Blogiausia tai, kad savigydos meistrai įgunda gydyti ir kitus. 

Žolininkė A.Karaliūnaitė – kairėje. Prof. A.Raslanas – dešinėje.<br>Lrytas.lt
Žolininkė A.Karaliūnaitė – kairėje. Prof. A.Raslanas – dešinėje.<br>Lrytas.lt
123rf.com
123rf.com
Žolininkė A.Karaliūnaitė<br>Stop kadras
Žolininkė A.Karaliūnaitė<br>Stop kadras
Prof. A.Raslanas.<br>R.Neverbicko nuotr.
Prof. A.Raslanas.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Elzė Laužikaitė

2016-05-03 15:11, atnaujinta 2017-05-26 18:30

Tad nutarėme pasiteirauti netradicinės medicinos atstovų, ar iš tiesų tokia savigyda pateisinama? Kodėl daugeliui atrodo, kad savigydos atvejai gali būti priskiriami prie netradicinės medicinos?

Painiojamos sąvokos

Žinoma žolininkė, save pristatanti ragana, Adelė Karaliūnaitė įsitikinusi, kad tokia situacija nėra toleruotina.

„Yra daug žmonių, užsiimančių savigyda ir apie tai šnekančių. Dažnai jie paskelbia apie tai ir spaudoje. Vis dėlto, verta nuosekliai pasidomėti, kokia šių žmonių ligos istorija. Labai svarbu, ar tikrai jiems buvo diagnozuotas vėžys, jei taip, tai koks.

Deja, atlikti klinikinius tyrimus taikant gydymą nauju metodu labai sudėtinga, tam reikalingas standartizuotas preparatas ir pakankamos tiek sergančiųjų ta pačia liga, tiek kontrolinė grupės.

Dabar labai painiojamos sąvokos, kas tai yra medicina, o kas ne. Nesinorėtų, kad tokios publikacijos prisidėtų prie žmonių klaidinimo, juk sergantis žmogus dažnai trokšta stebuklo ir iš paskutiniųjų kabinasi į gyvenimą.

Vėžio gydymas apima daug veiksnių, paskiriant bet kurį vaistą reikia įsigilinti į konkretaus ligonio būklę, ligos eigą, išanalizuoti kiek įmanoma daugiau galimybių ligai įveikti. Taip pat neteigiu, kad alternatyvi medicina pranašesnė už kažkokią kitą mediciną.

Mano gaminamame Ugniažolių rauge yra karvės krekenų, kuriose, kaip moksliškai įrodyta, yra gausu imunitetą stiprinančių gama globulinų. Šis produktas naudojamas kaip maistas – per burną. Todėl gali padėti reguliuoti imuninės sistemos veiklą.

Ilgai buvo manoma, kad gydant vėžį svarbu slopinti imunitetą. Dabar viso pasaulio medicinos mokslas pripažįsta, kad imuniteto sureguliavimas, jo stiprinimas turi palankių veiksnių siekiant geresnių gydymo rezultatų. Tam, kad gaminys iš augalų ir kitų gamtinių medžiagų tinkamai veiktų organizmą, jį paruošti ir naudoti reikia taip pat tinkamai.

Nemanau, kad sergant tokia sunkia liga kaip vėžys, užtenka internete paskaitinėti atsitiktinius straipsnius, prisiskinti saują ugniažolių, ar prisirinkti pempės kiaušinių ir imti gydytis. Ne visada baimė yra geriausias patarėjas, kartais verta gerai pagalvoti prieš ką nors darant“, – komentavo žolininkė Adelė Karaliūnaitė.

Reikia kalbėti, kas naudinga, o kas – pavojinga

Lietuvos Edukologijos universiteto profesorius habil. dr. Algirdas Raslanas, vadovaujantis Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmams, mano, kad labai svarbu yra atskirti gydymą nuo sveikatinimo ir sveikos gyvensenos.

„Mūsų rūmai siekia taikomus netradicinės medicinos metodus įteisinti įstatymu. Tokiu būdu būtų deklaruojama veikla ir taptų aiški skirtis tarp gydymo, sveikatinimo ir to, kas priskiriama sveikam gyvenimo būdui. Šių rūmų nariai savo veiklą deklaruoja, įrodo savo kompetencija bei patenka į visus aprašus, taigi yra žinoma jų taikoma metodika bei jos poveikis sveikatai.

Įteisinimo siekiame ir dėl veiklos saugumo. Tokiu būdu būtų lengviau kontroliuoti, kokia veikla yra patikima, saugi ir reikalinga. Vyriausybei patvirtinus įstatymu, tam tikri patikrinti metodai galėtų būti perimami Sveikatos ministerijos ir imti taikyti plačiai. Tuo tarpu mūsų rūmų „savireguliacijai“ būtų paliekamos sveikatinimo bei sveikos gyvensenos sritys.

Taip būtų legalizuojamos veiklos, o gydytojams suteikiamos licenzijos jomis užsiimti. Tokiu būdu eilinis žmogus nepasimestų tarp to, kas yra alternatyvi ir veiksminga medicina ir to, kas yra savigyda. Natūralu, kad mokslo nepatvirtinti metodai kelia abejonių tiek medikams, tiek pacientams.

Svarbu ir tai, kad vyrauja dvi pakankamai ryškios problemos. Pirmoji – sunkiai sergantys pacientai, pasiryžę išbandyti viską vardan sveikatos, pernelyg nesidomintys tuo, kas yra daroma, jei tai teikia vilties pasveikti. Antroji – akivaizdžiai matomas žinių trūkumas.

Tai rodo, kad apie alternatyvią mediciną reikia šnekėti ir žmonėms paaiškinti, kas yra sveikatai naudinga, gydo, kas gali būti taikoma kaip prevencija, o kas – pavojinga“, – teigė profesorius.

Tad jei išgirdote apie stebuklingą išgijimą nuo onkologinės ligos – įsijunkite kritinį mąstymą. Metas pradėti atskirti, kas yra netradicinė medicina, o kas – šarlatanizmas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?