Cezario pjūvį siūlo atlikti natūraliau. Sužinokite, kaip

Londono Universitetinėje ligoninėje jau šią vasarą bus vykdomi pirmieji bandymai, atskleisiantys, kiek naudingas kūdikio ir motinos sveikatai „natūralus“ gimdymas Cezario pjūvio metu. Jį atliksiantys gydytojai leis naujagimiui gimti pačiam per atliktą pjūvį. Visa procedūra turėtų trukti apie 4 minutes, po kurios kūdikis bus padedamas ant gimdyvės krūtinės. Šis ankstyvas kontaktas, tikima, didina vaiko ir motinos ryšį.

Štai taip vyksta lėtas Cezario pjūvis.<br>Lrytas.lt montažas.
Štai taip vyksta lėtas Cezario pjūvis.<br>Lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2016, 4:55 PM, atnaujinta May 24, 2017, 9:39 AM

Atlikdami šiuos bandymus, gydytojai tikisi išsiaiškinti, ar toks lėtas gimimas atlikus Cezario pjūvį yra naudingas kūdikio ir motinos sveikatai. Tai užtikrintų lėtesnį vaiko atėjimą į šį pasaulį, kuris tuo pačiu būtų ir ramesnis, nesukeliantis šoko.

Be to, kūdikiai gimę atlikus Cezario pjūvį yra labiau linkę sirgti kvėpavimo takų ligomis, kadangi staigiai ištraukti iš gimdos jie sunkiai prisitaiko prie įprasto kvėpavimo proceso. Tikima, kad procedūra bus naudingesnė ir gimdančiai moteriai – tokiu būdu ji jausis labiau dalyvaujanti procese.

Procedūros metu bus daromas įprastas pjūvis, per kurį bus ištraukiama kūdikio galvytė. Pats gimimas, petukų išlaisvinimas yra paliekamas jam pačiam. Tokiu būdu siekiama sukurti kuo panašesnę aplinką į natūralų gimdymą.

Nors pirmieji bandymai buvo atlikti jau prieš dešimtmetį, dabar ši operacija yra atliekama vos keliose privačiose klinikose. Gydytojai tiki, kad vis labiau augant Cezario pjūvių skaičiui tokia alternatyva yra išties svarbi. Ji ne tik procese leistų dalyvauti gimdyvei, bet ir galėtų padėti lengviau adaptuotis kūdikiui.

Lietuvoje vienai iš 4 gimdančių moterų atliekamas Cezario pjūvis. Užtikrinus, kad „natūralus“ gimdymas jo metu yra saugus tiek motinai, tiek naujagimiui, tai galėtų tapti saugesne alternatyva.

„Pirmą kartą atlikus šį tyrimą, daugybė moterų pranešė, kad po šio „natūralaus“ gimdymo jautė daug stipresnį ryšį su kūdikiu nei mamos, kurioms buvo atliktas tradicinis Cezario pjūvis. Dėl šios bei ir dėl naudos abiejų sveikatai, su manimi susisiekia vis daugiau moterų, reikalaujančių tokio tipo procedūros“, – teigė tyrimui vadovajaunti akušerė Belinda Green.

„Tai ypatingai svarbu motinai, kadangi, atliekant lėtą Cezario pjūvį, ji gali stebėti gimstantį savo vaiką. Tokiu būdu tėvai pirmieji sužino jo lytį (jei iki tol nebuvo atskleista), dalyvauja jo gimime“, – pritarė Dženė Smith, vyriausioji akušerė Karalienės Šarlotės ligoninėje Londone.

Vis dėlto, ši procedūra nėra rekomenduojama visoms gimdyvėms. Tam, kad būtų užtikrintas tiek vaiko tiek motinos saugumas, ji atliekama tik toms nėščiosioms, kurių nėštumas yra ne trumpesnis nei 37 savaitės. Kūdikio pozicija turi būti tinkama gimdymui, galvyte į priekį, o širdies ritmas – be pakitimų.

Šarlotei Philby, 32, buvo atliktos dvi tradicinės operacijos ir, gimdant paskutinį, trečiąjį, vaiką – „natūralus“ Cezario pjūvis. Jos asmeninė patirtis rodo, kad skirtumas tarp šių dviejų procedūrų yra išties didelis.

„Pirmieji du gimdymai buvo klinikiniai. Abu kūdikiai buvo kuo greičiau ištraukti, suvystyti ir nunešti apžiūrai. Tačiau gimus Xanderiui, patirtis buvo visai kitokia. Kai tik jį padėjo man ant krūtinės nurimome abu. Tuomet ir supratau, ką reiškia „gimdymo patirtis“, apie kurią girdėjau kalbančias moteris“, – įspūdžiais dalijosi moteris.

Šiuos skirtumus įžvelgia ir vyrai. Karališkojo Ginekologijos koledžo atstovas spaudai, gyd. Patrikas O‘Brienas, teigė, kad nėra matęs nieko panašaus. Jo nuomone, kiekviena moteris turėtų turėti teisę patirti kiek įmanoma natūralesnį gimdymą.

„Nėra jokių požymių, kad šis metodas galėtų pakenkti moters ar kūdikio sveikatai. Manau, kad tai iš tiesų svarbus žingsnis į priekį, kuris turėtų būti prieinamas kiekvienai moteriai“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.