Šiandien rūkančiuosius ir kalbina, ir obuoliais vaišina

Kasmet nuo rūkymo sukeltų ligų miršta 4,9 milijonai pasaulio gyventojų. Prognozuojama jog per sekančius 25 metus šis skaičius turėtų išaugti iki 10 milijonų. Lietuvoje dėl rūkymo kasmet netenkama per 7 tūkstančius gyvybių. Pernai Lietuvoje bandė mesti rūkyti net 47 proc. rūkančiųjų. Lietuvoje, 9 iš 10 rūkančiųjų, rūkyti meta vien savo valios pastangomis. Šiandien, minint Pasaulinę nerūkymo dieną įvairios institucijos ragina atkreipti dėmesį į šią problemą.

asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-05-31 15:14, atnaujinta 2017-05-23 14:04

Siūlo pakalbinti rūkančius

Valstybinis psichikos sveikatos centras kviečia visus, neabejingus rūkymo keliamoms problemoms, žinančius, kiek žalos asmens ir visuomenės sveikatai kelia rūkymas, kaip nuo tėvų rūkymo kenčia mažiausiai apsaugota visuomenės grupė – vaikai, dalyvauti akcijoje “Pakalbink rūkantį“.

Statistika rodo, kad dauguma rūkančiųjų galvoja ir norėtų mesti rūkyti, bet ne visiems tai pavyksta be aplinkinių palaikymo ir pagalbos. Šiandien visi kviečiami pasveikinkinti rūkančiuosius su Pasaulio diena be tabako, pakalbinti, pakviesti mesti rūkyti, palinkėti sėkmės ir gyvenimo, netemdomo tabako dūmų.

Savo pokalbius su rūkančiaisiais, ir linkėjimus jiems galite siųsti Valstybinio psichikos sveikatos centro Facebook‘ o profiliui Būkime www.facebook.com/vpsc.bukime ir dalintis su draugais.

„Obuolys vietoj cigaretės“

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas ta pačia proga kvietė prisijungti prie akcijos „Obuolys vietoje cigaretės“. 

Rajoninėje spaudoje jau pasirodė pranešimų apie tai, kaip gimnazistai jaunimo pamėgtose vietose dalijo obuolius su akcijos lipdukais, linkėdami nerūkyti ir gyventi sveikai.

Mažins prieinamumą

2016 metų Pasaulio dienos be tabako proga Pasaulio sveikatos organizacija ir Tarptautinės tabako kontrolės pagrindų konvencijos sekretoriatas kviečia visas valstybes ruoštis standartizuoti tabako gaminių pakuotes. Standartizuotos tabako gaminių pakuotės – svarbi tabako gaminių žalos mažinimo priemonė, kuri padėtų mažinti tabako gaminių patrauklumą.

Tabako gaminių pakuočių standartizavimas reiškia priemones, kuriomis būtų uždraustas arba ribojamas logotipų, spalvų, etikečių ar firmų ženklų, produktų pavadinimų, kitos informacijos talpinimas ant tabako gaminių pakuočių. Informacija apie tabako gaminį būtų talpinama nustatytos spalvos fone, standartizuotu šriftu ir derinama su grafiniais bei vaizdiniais įspėjimais apie tabako gaminio žalą sveikatai.

Tabako gaminių pakuočių standartizavimo tikslas – mažinti tabako gaminių prieinamumą, darant juos mažiau patrauklius vartotojams, naikinant iliuziją, kad vieni tabako gaminiai yra mažiau žalingi nei kiti, draudžiant tabako gaminio reklamą.

Tai tarsi siekimas „nuvalyti grimą“ nuo tabako produkto. Atsisakius dekoratyvių, apgaulingai viliojančių ir klaidinančių vartotoją tabako pakuotės elementų, lieka ne kas kita, kaip paprasta dėžutė, į kurią patalpintas mirtį ir priklausomybę nešantis produktas, kasmet nužudantis 6 mln. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.