Šis vyras išgelbėjo šią moterį ir štai kodėl tai keista

Gydytojas Henris Heimlichas (96) pirmą kartą panaudojo daugybę gyvybių visame pasaulyje išgelbėjusį savo sukurtą manevrą tik praėjusią savaitę. Jį atliekant iš springstančio žmogaus gerklės yra išstumiamas įstrigęs maistas ar objektas. Neįtikėtina, kad 1974 metais sukurtas gelbėjimo metodas paties gydytojo nei karto iki tol nebuvo panaudotas realioje situacijoje.

Chirurgas Henris Heimlichas su išgelbėtąja Patty Ris.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Chirurgas Henris Heimlichas su išgelbėtąja Patty Ris.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Henris Heimlichas<br>ViDA Press nuotr.
Henris Heimlichas<br>ViDA Press nuotr.
Henris Heimlichas vaizduoja, kaip atliekamas jo sukurtas manevras.<br>ViDA Press nuotr.
Henris Heimlichas vaizduoja, kaip atliekamas jo sukurtas manevras.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 3, 2016, 8:23 PM, atnaujinta May 23, 2017, 2:31 AM

Praėjusį pirmadienį gydytojas susidūrė su greito veikimo reikalaujančia situacija. Vakarienės metu viena iš globos namų gyventojų ėmė springti. Nedvejodamas vyras puolė į pagalbą ir, moterį iš nugaros apkabinęs per liemenį, kelis kartus truktelėjo į viršų, kumščiu spausdamas po krūtine esantį tašką. Šio veiksmo pakako, kad kąsnis mėsos su kaulu, kuriuo ji buvo užspringusi, išlėkė.

Buvusio krūtinės ląstos chirugo teigimu, tai buvo iš tiesų ypatingas momentas.

„Daugelį metų girdėjau istorijas, kaip mano sugalvotas manevras išgelbėjo žmones. Vis dėlto, tai neprilygsta situacijai, kurią išgyvenau pats. Keturis dešimtmečius mokiau kitus teisingos manevro atlikimo technikos, o pats su realia gyvenimo situacija susidūriau vos prieš savaitę. Nuostabu žinoti, kad išgelbėjau gyvybę“, – įspūdžiais dalinosi medikas.

Paspringusi moteris – toje pačioje įstaigoje gyvenanti 87-erių metų Patty Ris. Ji buvo visai neseniai atsikrausčiusi ir nusprendė vakarieniaudama prisėsti prie Heimlicho. Deja, bevalgydama moteris paspringo mėsainio paplotėlyje buvusiu kaulu. Būtent šią akimirką įsikišo gydytojas H.Heimlichas.

Nors Patty įvykių sūkuryje sąmonės neprarado, moteris buvo smarkiai sukrėsta to, kas įvyko. Tik H.Heimlichas negalėjo nustoti šypsotis.

„Kai atlikau savo paties išrastą manevrą, nedidelis gabalėlis mėsos su kaulu jai išlėkė iš burnos. Jai iš tiesų buvo sunku atsigauti, nors pats sėdėjau išsišiepęs. Kitą naktį kartu pavakarieniavome ir taip atšventėme jos gyvybę. Patty teigė besijaučianti neįtikėtinai dėkinga“, – pasakojo vyras.

Dažniausiai girdima, kad paspringusiam žmogui derėtų patrankyti tarp menčių. Neva tokiu būdu gabalėlis maisto bus išmuštas lauk. Visgi, gydydytojas H.Heimlichas nepritaria šiai nuomonei ir teigia, kad trankant tarpumentį galima įstrigusį maistą nustumti dar giliau.

1974 metais, medikas atliko tyrimą, kuriame buvo patikrintos nuo springimų gelbstinčios technikos bei Heimlicho manevras. Vos pasirodžius šiai informacijai, JAV žurnalai ir laikraščiai ėmė viešinti šį stebuklingą būdą. Kai kuriuose restoranuose net ir vyriausieji padavėjai jo mokėsi tam, kad ištikus nelaimei galėtų greitai į ją reaguoti.

Apie naująjį gyvybes gelbstintį judesį ėmė kalbėti žmonės, tą pačią vasarą Amerikos medikų asociacijos žurnale buvo paskelbtas straipsnis, kuriame, su chirurgo palaiminimu, pirmą kartą paminėtas „Heimlicho manevras“. Praėjus dar metams, gydytojas tame pačiame leidinyje pats paskelbė straipsnį, kuriame aprašė savo atradimą.

Šis metodas tapo populiarus visame pasaulyje ir šiandien yra mokomas mokyklose, daugelyje JAV restoranų kabo plakatai su instrukcijomis, kaip manevrą atlikti tiksliai. Gydytojas H.Heimlichas medikų bendruomenėje taip pat žinomas dėl daugelio naujų operacijas palengvinančių metodų pradėjimo.

Garbaus amžiaus vyro sūnus Filipas teigė, kad nors jo tėvas prieš trejus metus tapo našliu ir gyvena globos namuose, jis vis dar yra energingas ir palaiko puikią fizinę formą.

„Plaukiodamas apie 3 – 4 kartus per savaitę, lankydamasis įvairiuose koncertuose ir spektakliuose, mano tėtis išlieka aktyvus. Girdėjau, kad gelbėjant moterį nepasirodė, jog jam būtų pritrūkę jėgų, be to, visuomet didžiavausi savo tėčiu. Manau, gyvųjų tarpe jis – daugiausiai gyvybių išgelbėjęs žmogus“, – pagarbiai atsiliepė sūnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.