Išgelbės daugelį: greitai išgis, operacija nepalieka randų

Trečiadienį, birželio 15 dieną, Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikoje buvo atlikta kelio raiščių rekonstrukcinė operacija, pirmą kartą Lietuvoje pritaikanti naują raiščių persodinimo metodą.

Kelio raiščių persodinimo operaciją atliko Lietuvos gydytojai ortopedai ir jai vadovavo ilgametę patirtį turintis, iš Austrijos atvykęs profesorius Christianas Finkas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kelio raiščių persodinimo operaciją atliko Lietuvos gydytojai ortopedai ir jai vadovavo ilgametę patirtį turintis, iš Austrijos atvykęs profesorius Christianas Finkas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Profesorius Ch.Finkas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Profesorius Ch.Finkas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ortopedas-traumatologas Eduardas Bartkevičius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ortopedas-traumatologas Eduardas Bartkevičius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Baltijos Amerikos klinika<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Baltijos Amerikos klinika<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Elzė Laužikaitė

2016-06-16 08:00, atnaujinta 2017-05-21 15:19

Kelio raiščių persodinimo operaciją atliko Lietuvos gydytojai ortopedai ir jai vadovavo ilgametę patirtį turintis, iš Austrijos atvykęs profesorius Christianas Finkas. Šios, pirmą kartą Lietuvoje atliekamos procedūros metu taikyta nauja technologija ne tik užtikrina geresnius procedūros rezultatus, bet taip pat pagreitina gijimo laiką ir beveik nepalieka randų.

Naujo metodo taikymas užtikrina geresnį ir greitesnį rezultatą

„Procedūros metu yra naudojami nauji endoskopiniai aparatai, kuriuos sukūrė ir ištobulino Karl Storz kompanija. Pasitelkus šiuos artroskopus nebereikia atlikti didelio pjūvio virš kelio, kadangi vis labiau tobulėjantys instrumentai užtikrina aukštesnę procedūros kokybę.

Jos metu yra paimama dalis keturgalvio šlaunies raumens sausgyslės, kuri persodinama į pažeistą vietą. Naujieji, patobulinti artroskopai leidžia atlikti daug mažesnį pjūvį, o tai reiškia ne tik daug greitesnį gijimo laiką, bet ir gerokai mažesnius randus.

Ne paslaptis, kad šie du aspektai yra ypatingai svarbūs šiuolaikiniam žmogui. Nors vyrui didelis randas nesukelia pernelyg daug nepatogumų, dailiosios lyties pacientėms tai gali sumažinti pasitikėjimą savimi.

Be to, greitas gijimas leidžia pacientams anksčiau palikti ligoninę, grįžti prie įprastos veiklos“, – kalbėjo Luca Majocchi, Europos rinkodaros atstovas artroskopijai, pristatydamas naujajam metodui taikyti skirtus įrenginius.

Naujoji technologija ypač naudinga atletams

„Kelio sąnario traumos – ypatingai dažnos, dažniausiai pasitaikančios atletams, asmenims, žaidžiantiems krepšinį, futbolą, regbį ar užsiimantiems intensyvia fizine veikla tiek profesionaliai, tiek laisvalaikiu.

Tai trauma, užklumpanti fiziškai aktyvius, paprastai jaunus žmones. Visgi, būtų klaidinga teigti, kad nuo jų apsaugotos kitos amžiaus grupės. Todėl labai svarbu tobulinti metodus, pacientams padedančius pasveikti.

Ši technologija yra viena iš daugelio skirtingų būdų atlikti tą pačią operaciją, o tai turi akivaizdžių pacientų sveikatai privalumų. Atsižvelgiant į skirtingus asmens poreikius, jo gyvenimo būdą, veiklą, kuria užsiima, procedūrą galima individualizuoti.

Nuo to priklauso, kokios sausgyslės dalis yra imama ir persodinama, kaip tai atliekama. Visgi naujasis metodas užtikrina greitesnį gijimą, mažesnius randus. Tai leidžia grąžinti kelio sąnariui prarastą stabilumą.

Visgi, priklausomai nuo patirtos traumos lygio priklauso ir laikotarpis, kurio reikia visiškam audinių prigijimui. Tam tikrų sporto šakų – krepšinio, futbolo – atstovų keliams tenka didesnis krūvis nei, pavyzdžiui dviratininkų.

Tokiu atveju, iki pilno krūvio grąžinimo gali tekti palaukti iki 8 mėnesių. Tačiau svarbiausia tai, kad ši operacija suteikia galimybę sugrįžti prie mylimos veiklos“, – raiščių persodinimo naujuoju metodu svarbą komentavo profesorius Ch. Finkas.

Visame pasaulyje vykstančiose konferencijose dalyvaujančiam medikui antrino ortopedas-traumatologas Eduardas Bartkevičius, besispecializuojantis artroskopinėje kelio sąnario chirurgijoje.

„Artroskopų naudojimas Lietuvoje – ne naujiena. Visgi, kiekvienas naujas metodas yra itin svarbus, nes tai leidžia kiekvienam pacientui parinkti tinkamiausią procedūrą. Taip pat tai įrodo, kad medicina juda į priekį, o Lietuva nuo jos neatsilieka.

Tokio garsaus chirurgo, kaip Ch. Finkas atvykimas į Lietuvą – labai svarbus įvykis, kadangi jo dalyvavimas konferencijoje suteikia progą ne tik pasisemti žinių, bet ir praktiškai jas pritaikyti.

Be to, kuo mažiau invazinė operacija, tuo greičiau yra pasveikstama, o pritaikant naująjį metodą galima tikėtis visokeriopos, tiek fizinės, tiek kosmetinės, naudos“, – komentavo medikas.

Maloniai nustebino aukštas klinikos lygis

Iš Austrijos atvykęs chirurgas teigė esąs maloniai nustebintas aukštu klinikos lygiu bei maloniu bendruomenės sutikimu.

„Viskas, ką patyriau savo viešnagės metu, man suteikė vieną malonumą. Baltijos Amerikos klinikos ortopedijos skyriaus lygis iš tiesų puikus, atlikdamas operaciją nesusidūriau su jokiais nesklandumais, o komanda taip pat šauniai atliko savo darbą.

Be to, buvome sutikti itin šiltai ir draugiškai. Tiek viešnagė Lietuvoje, tiek procedūros įgyvendinimas klinikoje buvo iš tiesų malonios patirtys“, – sėkmingu vizitu džiaugėsi profesorius.

Procedūra buvo tiesiogiai transliuojama Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre (MKIC) vykstančioje tarptautinėje konferencijoje. Joje dalyvavo įvairūs srities specialistai, kurių tikslas buvo pristatyti kelio sąnario rekonstravimo metodus bei reabilitacijos svarbą po procedūros.

Renginį organizavo Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinika, Lietuvos artroskopijos chirurgų asociacija, Lietuvos ortopedų ir traumatologų draugija bei VU Medicinos fakultetas.

Pagrindiniai rėmėjai – UAB „Tradintek“ bei Karl Storz kompanijos atstovybė Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.