Pranešta apie du salmoneliozės atvejus darželiuose

Vilniaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pradėjo skubų tyrimą ar apsinuodijimo maistu protrūkis ikimokyklinio ugdymo įstaigose galėjo kilti dėl netinkamos maitinimo įmonės veiklos. Valstybinės veterinarijos tarnybos išplatintame pranešime minimi du darželiai, tačiau portalo lrytas.lt redakciją pasiekė informaciją apie trečią.

Asociatyvi nuotr.<br>D.Umbraso nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2016, 2:03 PM, atnaujinta Nov 27, 2018, 3:19 PM

Diagnozuota salmoneliozė

Informacija apie keturis susirgusius vaikus gauta iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento. Vaikai lankė darželius „Koriukas“ ir „Mūsų pėdutės“.

Abiem darželiams maistą tiekė UAB „Rutrema“ (Lukiškių g. 5, Vilnius), kurioje nedelsiant buvo atliktas patikrinimas. 

„Mūsų pėdutės“ administracija nebuvo itin kalbi. Esą apsirgusių vaikų yra, tačiau, kurie serga sezoninėmis alergijomis, o kurie apsinuodijo ir kiek tokių iš viso yra nurodyti negali.

Tuo tarpu, darželio „Koriukas“ direktorė Diana Voisiat portalui lrytas.lt teigė, kad darželyje šiuo metu apsirgę yra keturi vaikai. Vieno diagnozė jau aiški – salmoneliozė. 

Abu darželiai iki šiol su maisto tiekėju problemų neturėjo ir tėvų nusiskundimų nėra gavę.

„Maitinimą gaudavome tvarkingai, tris kartus per dieną specialiuose induose“, – teigė D.Voisiat.

Į protalo lrytas.lt redakciją taip pat kreipėsi dar dvi skaitytojos. Pasak jų, salmoneliozės diagnozė nustatyta ir UAB „MD LT“ – „Minidarželiai“ auklėtinei, dar keli vaikai taip pat negaluoja,  tačiau diagnozės dar nenustatytos.

Minėtam darželiui maistą tiekė ta pati įmonė.

Vyksta tyrimas

Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai  UAB „Rutrema“ paėmė ištirti laboratorijoje plovinių mėginius nuo gamybos inventoriaus, maisto produktų ir darbuotojų rankų.

Patikrinimo metu įmonė maisto negamino, buvo valomos ir tvarkomos patalpos bei įrenginiai. 

Įvertinus riziką vaikų sveikatai, šios maistą ruošusios įmonės veikla laikinai sustabdyta, atsakingiems asmenims nurodyta papildomai išplauti ir dezinfekuoti visas maisto tvarkymo patalpas bei inventorių.

Kol bus gauti laboratorinių tyrimų rezultatai, išaiškintos vaikų negalavimus sukėlusios priežastys ir išdezinfekuotos patalpos, minėtoms ikimokyklinio ugdymo įstaigoms maistą tieks kita viešojo maitinimo įmonė.

Tyrimas tęsiamas.

Dėl situacijos šokiruoti

UAB “Rutrema“ direktorė Rūta Sorakaitė patikino, kad dėl šio įvykio tiek ji, tiek visas įmonės kolektyvas yra šokiruoti.

„Mes esame labai nustebę, dirbama tvarkingai, jokių pažeidimų mūsų įmonėje nėra, visi termosai yra kokybiški ir brangūs.

Mūsų tiekėjai – didžiosios įmonės – Kaišiadorių paukštynas „Arvi“ kalakutai, „Augma“. Tad maišeliuose nieko neperkame, viskas atvežama. Įranga – be priekaištų. 

Atvirai pasakiusi, neturiu ką pasakyti, tai mums – didelis galvos skausmas.

Šiuo metu glaudžiai bendradarbiaujame su visais aptarnaujamais darželiais, sekame situaciją, tačiau apie kitus panašius incidentus jokios informacijos neturime“, – lrytas.lt teigė R.Sorakaitė.

Įmonė aptarnauja 7 darželius, maistą tiekia į 18 vietų.

Apie salmoneliozę

Salmoneliozė – tai viena dažniausių zoonozių, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Šios bakterijos sukelia plonosios žarnos uždegimą, todėl liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais.

Šie ligos simptomai dažniausiai pasireiškia po 12 – 72 valandų po užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4 – 7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus. Tokiu atveju negydant liga gali baigtis mirtimi.

Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.

Pagrindinis salmonelių infekcijos šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai ir paukščiai. Salmonelės į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis. Sergantis salmonelioze žmogus taip pat gali būti infekcijos šaltiniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.