Paskelbė naują pastangų nereikalaujantį būdą atsikratyti svorio

Didelis antsvoris yra labai kenksmingas asmens sveikatai. Su juo kovoti yra daugybė būdų, tačiau sportas ir gyvensenos įpročių pakeitimas padeda ne visiems. Tokiu atveju yra atliekama operacija, kurios metu yra sumažinamas skrandis, ant jo yra užmaunamas maisto patekimą kontroliuojantis žiedas ir pan.

Naujasis aparatas leidžia valgyti tiek, kiek telpa, o vėliau išsiurbti dalį skrandžio turinio.<br>„Youtube“ momentinis kadras.
Naujasis aparatas leidžia valgyti tiek, kiek telpa, o vėliau išsiurbti dalį skrandžio turinio.<br>„Youtube“ momentinis kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2016, 12:42 PM, atnaujinta May 21, 2017, 12:21 AM

Visgi, JAV Maisto ir vaistų administracija savo oficialiame tinklalapyje fda.gov ką tik patvirtino naujos kartos operaciją, kuomet pacientui yra įstatomas savotiškas „kranelis“. Veikimo principas paprastas: per pilvo sieną į išorę yra išvedamas vamzdelis, kuriuo iš skrandžio galima nesunkiai pašalinti sukramtytą ir pradėtą virškinti maistą.

Tikimasi, kad šis atradimas padės kontroliuoti per daug valgančių asmenų svorį. Visgi, vamzdelis yra įstatomas pakankamai aukštai. Tokiu būdu pacientas gali pašalinti tik iki trečdalio skrandžio turinio. Ekspertai mano, kad tokio kiekio turėtų pakakti, jog pernelyg nutukę asmenys sėkmingai atsikratytų bent dalies antsvorio.

Neseniai JAV patvirtinta procedūra pilvo sienoje palieka ertmę, kuri yra uždengiama dangteliu. Pavalgęs pacientas gali prie jos pritvirtinti vamzdelį, ir, įjungus specialų aparatą, iš skrandžio tiesiai į klozetą išsiurbti iki 30 proc. ką tik suvalgyto maisto.

JAV Maisto ir vaistų administracija nurodė, kad ši operacija gali būti atlikta tik asmenims, kurie yra vyresni nei 22 metų amžiaus, o jų KMI yra tarp 35 ir 55. Tai turėtų būti pacientai, kurie ne sykį bandė nesėkmingai atsikratyti viršsvorio.

Įtaisytas maistą išsiurbiantis aparatas galės būti naudojamas tik 3 kartus per dieną ir veiks tik 6 savaites. Jis yra suprogramuotas nustoti veikti kai tik šis laikas išsenka. Tuomet derėtų arba nutraukti gydymą arba aparatą pakeisti nauju.

Produkto gamintojai, Aspire Bariatrics, teigė, kad žmonės, kuriems buvo taikomos psichologo ir dietologo konsultacijos bei įtaisytas aparatas, net 3 kartus sėkmingiau atsikratė nepageidaujamų kilogramų nei tie, kuriems buvo taikomos vien konsultacijos.

Tyrimas buvo atliktas įtraukiant 171 pacientą, kurių būklė buvo stebima apie vienerius metus. Iš skrandžio maistą išsiurbiantys asmenys numetė 14 proc. savo kūno svorio, tuo tarpu tie, kurie bendravo su psichologu – vos 5 proc.

Gamintojai taip pat įspėja, kad aparatu besinaudojantys asmenys turėtų atsakingiau sukramtyti maistą. Pasak jų, dideli jo gabalai gali užkimšti vamzdelį.

Matyt, nereikia nė sakyti, kad šis naujasis metodas sulaukė kritikos. Šiuo metu internete plinta peticija, kurią sukūrė kovos su valgymo sutrikimais aktyvistai.

Jų teigimu, tokia operacija skatina blogus įpročius ir normalizuoja blogą požiūrį į sveiką mitybą. Peticijoje teigiama, kad tai – ne kas kita kaip pagalbinis prietaisas bulimija sergantiems asmenims, vėmimą ir persivalgymą padarantis norma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.