Ką žinoti, kad ilgasis savaitgalis nepasibaigtų ligoninėje?

Ilgąjį Joninių savaitgalį žadamos karščio bangos, o gyventojai jau ruošiasi prie vandens telkinių. Deja, Joninės tikriausiai neapsieis ir be alkoholio. Ką žinoti, kad ilgasis savaitgalis nepasibaigtų ligoninėje?

Savaitgalį prognozuojami rekordiniai karščiai.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Savaitgalį prognozuojami rekordiniai karščiai.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė, Lietuvos ryto televizija

2016-06-23 20:56, atnaujinta 2017-05-20 20:09

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės klinikinės toksikologijos gydytoja Gabija Dragelytė.

– Prasideda ilgasis Joninių savaitgalis. Žadama, jog bus labai karšta. Ar toksikologams neramu?

– Ir ramu, ir neramu. Nieko labai ypatingo, bet kelios laisvos dienos visą laiką yra rizika, kad sunkesnių ir ilgesnį laiką švenčiančių pacientų būna daugiau. Darbo padaugėja nebūtinai mums, bet ir kitiems kolegoms, kurie dirba su traumomis.

– Ar alkoholį vartojant karštą dieną rizika sveikatai padidėja?

– Vidutinio amžiaus vyrams, kurie neapskaičiavę, kad prieš tai galėjo būti neišgėrę vandens ar normaliai nepasimaitinę, pavartojus alkoholio, padidėja infarkto ar insulto rizika, Jie normaliomis aplinkos sąlygomis, gal ir nepasitaikytų.

– Yra žmonių, daugiausia vyrų, kurie troškulį malšina alumi.

– Kas baisiausia, kad jie nesupranta, jog vartoja alkoholį. Jie galvoja, kad geria kaip limonadą. Darbe susiduriame su jaunimu, kuriems yra 18-20 metų, kurie alų ar sidrą vartoja nuo 14-16 metų, galvodami, kad tai yra limonadas ar gaivusis gėrimas. Blogiausia, kad kartais tėveliai ar artimieji tą patį galvoja ir leidžia jų atsigerti.

Kalbate apie trijų dienų pacientų padaugėjimą, bet mes susiduriame su ilgesnio vartojimo pasekmėmis. Jei prieš kokius 5 metus galėjome sakyti, kad 20-ies metų kepenų ciroze sergantis jaunuolis yra stebuklas, tai dabar 1998 m. gimę jaunuoliai miršta nuo alkoholio sukeliamų problemų.

– Kai karšta, tėvai vaikams mėgsta duoti gazuotus, spalvotus gėrimus. Ką galite pasakyti apie tai?

– Tai yra cukrus. Čia yra tėvų reikalas, ką duoda, tik svarbiausia neduoti alkoholio. Energiniai gėrimai nerekomenduojami vaikams ir tada, kai karšta, nes tai yra kofeinas. Jais nereikėtų piktnaudžiauti ir maišyti su alkoholiu. Juk negeriam alaus ir penkių kavos puodelių tuo pačiu metu.

– Per pačias Jonines ir antrą dieną bus karšta. Ar dėl to organizmas sunkiau atsigaus, jei iš vakaro buvo vartotas alkoholis?

– Svarbiausia, ką žmogus turėtų daryti – kitą dieną sveikatos netaisyti alkoholiu. Labai lengva pereiti prie priklausomybės, išsivystančios net per kelias dienas, taip pat, jei organizme trūksta skysčių, poveikis tiek širdžiai, tiek kepenims ar smegenims yra didesnis ir pavojingesnis.

– Kokie yra pirminiai apsinuodijimo požymiai?

– Atskirkime apsinuodijimą nuo alkoholio ir girtumą. Kuomet žmogus tiesiog yra apsvaigęs, jis yra sąmoningas, bet galbūt agresyvus, besikeikiantis, besimušantis. Kuomet yra apsinuodijimas, yra rizika, kad žmogus nustos kvėpuoti, atsiras gausus vėmimas, sąmonės sutrikimai, kurie irgi turi pasekmes. Jeigu apsinuodijimas yra rimtas, žmogus prarado sąmonę, sunkiai kvėpuoja, kvieskite medikus.

Jei žmogus tiesiog girtas – paguldyti į lovą, duoti vandens ir laukti ryto, kol jis išsiblaivys. Svarbiausias dalykas – laikas, taip pat reikia užtikrinti, kad organizmas gautų pakankamai skysčių.

– Ar alkoholikų portretas pastaruoju metu keičiasi?

– Jaunėja. Šiuo metu gydome du jaunus žmones, kurie alkoholį geria nuo 13-14 metų.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.35 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.