Apsilankymas pas plastikos chirurgą aštuonmetei baigėsi ašaromis

Žurnalistas ir televizijos laidų vedėjas Daumantas Butkus su aštuonmete dukrele atsidūrė ne itin malonioje situacijoje.

Žurnalistas ir televizijos laidų vedėjas Daumantas Butkus su aštuonmete dukrele atsidūrė ne itin malonioje situacijoje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Žurnalistas ir televizijos laidų vedėjas Daumantas Butkus su aštuonmete dukrele atsidūrė ne itin malonioje situacijoje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Žurnalistas ir televizijos laidų vedėjas Daumantas Butkus.<br>R.Neverbicko nuotr.
Žurnalistas ir televizijos laidų vedėjas Daumantas Butkus.<br>R.Neverbicko nuotr.
Plastikos chirurgas Darius Radzevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Plastikos chirurgas Darius Radzevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Lrytas.lt montažas
Lrytas.lt montažas
Mergaitės ausys – atlėpusios ir jai tenka sulaukti nemalonių bendraamžių replikų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Mergaitės ausys – atlėpusios ir jai tenka sulaukti nemalonių bendraamžių replikų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 24, 2016, 9:59 PM, atnaujinta Nov 27, 2018, 2:46 PM

Mergaitės ausys – atlėpusios ir jai tenka sulaukti nemalonių bendraamžių replikų, tad dėl psichologinio dukters komforto vyras pasiryžo kreiptis į plastikos chirurgus.

Tačiau pralaukę poros mėnesių eilę ir Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Vaikų ligoninėje apsilankę pas žinomą plastikos chirurgą Darių Radzevičių, buvo nusiųsti pas kitą gydytoją. Tai reiškė, kad teks laukti dar porą mėnesių.

Viltys išspręsti problemą iki mokslo metų pradžios – išblėso.

Pasiūlė kreiptis privačiai

D.Butkus pasakojo, kad pasidomėjo, jog valstybė kompensuoja tokias ausų korekcijos operacijas, tad nusprendė tuo pasinaudoti.

„Kreipėmės į šeimos gydytoją, tada su siuntimu, po dviejų mėnesių atvykome į Santariškes, pas plastikos chirurgą Darių Radzevičių. Į jį rekomendavo kreiptis mūsų šeimos gydytoja.

Gydytojas prie dukters papasakojo, kaip vyksta operacija, kokie pjūviai bus atliekami.

Deja, paskui pareiškė, kad tokias operacijas daro tik savo privačioje klinikoje. Ten operacijos kompensuojamos valstybės, tačiau reikia primokėti apie 1000 eurų. O jei norime operacijos čia, turime eiti pas kitą gydytoją.

Mums buvo pasakyta, kad tokias operacijas Santariškėse atlieka du gydytojai. Vieno jų pavardę įvardijo ir išrašė siuntimą.

Vėl nuėjus į registratūrą, paaiškėjo, kad artimiausias įmanomas laikas registracijai pas kitą plastikos chirurgą – rugpjūčio vidurys.

Kodėl nebuvo galima iškart pasakyti, kad pas kitą gydytoją reikia užsirašyti?

Kita vertus, kas suteikia teisę tokiems gydytojams sau klientų ieškotis valstybinėse gydymo įstaigose? Kažkaip nenormalu“, – piktinosi D.Butkus.

Pasak jo, dukrelė iš gydytojo kabineto išėjo su ašaromis akyse. „Norėjome viską sutvarkyti, kol neprasidėjo mokslo metai. Mergaitė dėl to labai išgyvena“, – teigė žurnalistas.

Bus pradėtas tyrimas

Portalui lrytas.lt pasiteiravus dėl susiklosčiusios situacijos Vilniaus universiteto Santariškių klinikų atstovės ryšiams su visuomene Jolantos Normantienės, gautas atsakymas, jog bus pradėtas tyrimas.

„Gavome Jūsų aprašytą situaciją, kurią perdaviau Administracijai ir ligoninės direktoriui. Direktoriaus pavedimu skundas buvo užregistruotas, bus sudaryta komisija, kuriai vadovaus Medicinos audito skyriaus vedėjas, ir kuri turės išsiaiškinti pagal paciento medicinos dokumentus, ar vaikui buvo medicininės indikacijos atlėpusių ausų plastikos operacijai (reikia pamatyti gydytojo išvadą), ar tai tik kosmetinė operacija, kuri nėra apmokama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų.

Beje, panaši situacija tikrai yra buvusi, gydytojo kaltės tuomet nebuvo, taigi norėtume tikrai išsiaiškinti viską nuodugniai, ir jei gydytojas šįkart neteisus, pasistengsime situaciją kuo greičiau ištaisyti ir vaikučiui operacijai bus atlikta ilgai nelaukiant“, – teigė J.Normantienė.

Atliekamos pagal medicininius parodymus

Remiantis Valstybinės ligonių kasos informacija, įgimtų ausies formavimosi ydų korekcijos operacijos atliekamos asmens sveikatos priežiūros įstaigose, teikiančiose Dienos chirurgijos paslaugas.

Tais atvejais, kai įgimtų ausies formavimosi ydų korekcijos operacijos apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu asmenims yra atliekamos ne kosmetiniu tikslu, o pagal medicininius parodymus (kodas Q17.5), t. y., kai reikalinga iškilios arba atlėpusios ausies korekcija ir ausies kaušelio prilenkimas, operacijos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų, vadovaujantis Dienos chirurgijos paslaugų teikimo reikalavimais.

Taigi, reikia kreiptis į šeimos gydytoją, kuris nusiųs į gydytojo specialisto konsultaciją. Gydytojas specialistas konsultacijos metu nustatys diagnozę, be to, nustatys, ar reikalingas operacinis gydymas. Jeigu operacinis gydymas būtų reikalingas, gydytojas specialistas pakonsultuos dėl operacijos pobūdžio ir operacinio gydymo galimybių.

Klausimą išsprendė greičiau

Nors tyrimas dėl susiklosčiusios situacijos dar tik pradedamas, Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Vaikų ligoninė geranoriškai D.Butkaus dukteriai suorganizavo susitikimą su kitu operuojančiu plastikos chirurgu.

Pasak D.Butkaus, žinia, kad problemą pavyks išspręsti nevilkinant, pradžiugino tiek jį, tiek dukterį. Tik apmaudu, jog tam reikėjo žiniasklaidos įsikišimo.

Paskambinus plastikos chirurgui Dariui Radzevičiui ir pasiteiravus dėl pirmadienį įvykusio incidento, šis paprašė klausimą pateikti raštu.

Netrukus portalas lrytas.lt sulaukė atsakymo: „Sėkmingai gavau jūsų laišką, į kurį atsakys Vaikų ligoninės atstovė spaudai Jolanta Normantienė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.