Dvi moterys laikinai prarado regėjimą. Tai gresia visiems

Dvi moterys laikinai prarado regėjimą po to, kai nuolat tamsoje tikrino savo mobiliuosius telefonus. Dėl to medikai ragina visuomenę elgtis atsakingai ir tikrinant įrenginį naudotis abiem akimis, rašoma independent.co.uk.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2016, 10:32 AM, atnaujinta May 20, 2017, 11:13 AM

„New England Journal of Medicine“ leidinyje yra aprašomos dviejų, 24 ir 40 metų amžiaus, moterų istorijos. Abi jos patyrė laikiną aklumą, trukusį kelis mėnesius ir pasireiškusį nuolat pasikartojančiais regos netekimo epizodais.

Nors buvo atlikta daugybė įvairių testų, medikai niekaip negalėjo suprasti, kas tiksliai sukėlė moterų simptomus. Visgi, viskas paaiškėjo vienam iš jų paklausus, ką tiksliai moterys veikė, kai dingo rega.

Abidvi jos atsakė kad tuo metu gulėdamos lovoje viena akimi žiūrėjo į savo telefonų ekranus. Taip buvo todėl, kad kambary buvo tamsu, o kitą akį uždengė pagalvė.

„Tai reiškia, kad viena akis yra prisitaikiusi prie tamsos, o kita – šviesos. Padėjus įrenginį tampa aišku, kodėl su akimi, žiūrėjusią į ryškią šviesą, yra neįmanoma nieko matyti tamsoje.

Tam, kad akis prisitaikytų, prireikia gana daug laiko. Tuo tarpu yra labai sunku ką nors įžiūrėti akimi, žvelgusią į šviečiantį ekraną. Laimei, laikinas aklumas yra nekenksmingas sveikatai ir išvengiamas, jei žmonės į telefonus žiūrėtų abiem akimis“, – teigė Akių klinikos Londone gydytojas Gordonas Plantas.

Amerikos Oftalmologijos akademijos atstovas spaudai Rahul Khurana pabrėžė, kad nors hipotezė, jog elektroniniai įrenginiai gali sukelti aklumą yra įdomi, derėtų atlikti daug daugiau tyrimų. Du aklumo atvejai, pasak jo, nėra užtektinai, kad būtų galima ką nors spręsti.

„Nors pats esu didelis išmaniojo telefono naudotojas, galiu pasakyti, kad nesu tikras, kaip tai gali paveikti regą. Be to, į ekraną reikia žiūrėti viena akimi, o tai, kai bandėme atkurti situaciją, tiek man, tiek mano žmonai pasirodė nepatogu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.