78 proc. kompensuojamųjų vaistų kainos mažesnės nei kitur

Sveikatos apsaugos ministerijos

J.Požela<br>lrytas.lt nuotr.
J.Požela<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2016, 5:46 PM, atnaujinta May 19, 2017, 6:59 PM

Atliekant vaistų kainų tyrimą buvo vertinamos 2015 m. sausio 1 d. oficialioje Europos vaistų kainų duomenų bazėje EURIPID pateiktos kainos, už kurių teisingumą atsako šalių valstybinės institucijos.

Buvo lyginamos sistemoje deklaruotos kainos 25 Europos šalyse: 22 ES šalys, Albanija, Norvegija bei Islandija. Buvo nagrinėjami 842 vaistiniai preparatai pagal jų tarptautinį pavadinimą, stiprumą. Pasirinktas lyginimui rodiklis – mažiausio EURIPID sistemoje naudojamo nedalomo vieneto mažmeninė kaina be PVM.

Buvo vertinamos ne tik visų vaistų kainos, bet ir vaistai pagal grupes – patentiniai, nepatentiniai, vaistai, kuriems Lietuvoje išrašoma daugiausia receptų ir kuriems išleidžiama daugiausia Privalomojo sveikatos draudimo biudžeto lėšų.

Kadangi Lietuvos teisės aktai sudaro galimybę gamintojams ir vaistinėms taikyti nuolaidas Kompensuojamųjų vaistų kainyne numatytoms vaistų kainoms, analizuotos kainyno kainos ir kainos vaistinėse, už kurias 2015 m. vaistai buvo parduoti vaistinėse.

Tyrimas parodė, kad 78 proc. vaistų kainos (įvertinus taikomas nuolaidas) Lietuvoje yra mažesnės už Europos 25 šalių mažiausių kainų vidurkį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.