Atrasta nauja akupunktūros savybė padės sutaupyti tūkstančius

Naujausias tyrimas atskleidė, kad akupunktūra gali padėti nevaisingoms moterims pastoti. Hamertono ligoninės mokslininkai atrado, kad moterys, kurioms buvo taikytas šis netradicinis gydymas, pastojo dvigubai dažniau nei tos, kurioms akupunktūra atlikta nebuvo, rašė dailymail.co.uk.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2016, 6:50 AM, atnaujinta May 19, 2017, 1:38 PM

Iš viso tyrime dalyvavo 127 moterys, kurios buvo padalintos į 2 grupes. Pirmajai buvo skirti 4 akupunktūros seansai, o antrajai – nei vieno. Rezultatai parodė, kad pirmojoje grupėje net 46,2 proc. moterų pastojo, tuo tarpu antrojoje – vos 21,7 proc.

Akupunktūra buvo pritaikyta prieš paimant kiaušialąstes iš moters organizmo ir prieš embriono įleidimo į gimdą. Visgi, nepaisant teigiamų rezultatų, medikai teigia, jog tai gali būti ir didesnio skirto dėmesio padarinys.

„Moterims, kurioms buvo pritaikytas gydymas adatomis, buvo skirta daugiau medikų dėmesio. Tai galėjo turėtų placebo efektą, kuris jas paveikė teigiamai psichologiškai. Tai nurodyta ir tyrimo apraše“, – teigė tyrimą koordinavusi Karin Gillerman.

Bendrosiose nuostatose yra nurodoma, jog akupunktūra sveikatai nekenkia ir gali būti atlikta ir nėščiosioms, jeigu naudojamos sterilios adatos, o procedūra yra atliekama patirtį ir kvalifikaciją turinčio asmens. Šios procedūros rizika yra tokia pati, kaip odos tatuiravimo ar auskaro vėrimo.

Nestiprus šalutinis poveikis apima nestiprų skausmą, kraujavimą ar pažeistoje vietoje atsiradusias mėlynes, silpnumą ir peršalimo simptomus.

Tyrime nedalyvavęs ginekologijos konsultantas Stuartas Lavery teigė, kad tarp nevaisingų porų pastaruoju metu ypač išaugo susidomėjimas akupunktūra.

„Atliktas tyrimas teikia daug vilčių, kadangi suteikė puikius rezultatus. Visgi, būtų įdomu pamatyti klinikiniu lygmeniu atliktą tyrimą, kuriame būtų išvengta galimo placebo efekto“, – teigė medikas.

Tai galima būtų įgyvendinti dviem būdais – prierčiant pacientę manyti, jog jos oda yra praduriama, nors nėra jaučiama nieko, arba adatomis stimuliuojant kitus nei reikėtų taškus.

„Placebo efektas yra tikrai realus ir itin ryškus bei matomas kiekvienoje medicinos šakoje. Žmogaus proto galia yra nepaneigiama jėga gydant bet kokią ligą ir kiekvienas asmuo, turintis bent ką nors bendro su medicininiu išsilavinimu, tai žino“, – teigė ginekologas.

Jo manymu, teigiami tyrimo rezultatai gali būti paprasčiausio pacienčių išklausymo padarinys, kadangi vis sunkiau atrasti medikus, kurie būtų pasiryžę klausyti paciento išgyvenimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.