Kovai su priklausomybėmis įstaigos sutelkė jėgas

Rimtos sveikatos problemos, nutraukti ryšiai su mylimais žmonėmis, nedarbas, skolos, nusikalstamumas. Į tokį liūną greitai įtraukia pradėtos vartoti psichoaktyviosios medžiagos.

Neretai atvykusieji į trumpalaikės socialinės globos įstaigas kenčia ne tik nuo priklausomybių, bet ir nuo kitų sveikatos problemų.<br>123rf nuotr.
Neretai atvykusieji į trumpalaikės socialinės globos įstaigas kenčia ne tik nuo priklausomybių, bet ir nuo kitų sveikatos problemų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

2016-07-12 10:08, atnaujinta 2017-05-19 03:56

Tačiau net ir tokį sudėtingą problemų kalną galima įveikti, jei žmogus pats nori keisti savo gyvenimą, atsisakyti priklausomybių ir jeigu jam suteikiama kvalifikuota kompleksinė pagalba.

Todėl Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) kartu su 14 psichologinės socialinės reabilitacijos įstaigų ėmėsi įgyvendinti projektą, finansuojamą Europos socialinio fondo lėšomis, kuris nuo priklausomybių kenčiantiems žmonėms padės integruotis į visuomenę.

Iki 2020 m. gruodžio net 1600 projekte dalyvaujančių asmenų nemokamai gaus psichologinės ir socialinės reabilitacijos paslaugas. Sėkmingai baigusieji socialinės psichologinės reabilitacijos programą galės imti ieškoti darbo, mokytis arba dirbti savarankiškai.

Keičia nuostatas ir požiūrį

Projekte dalyvaujančių įstaigų patirtis liudija, kad poreikis tokioms psichologinės reabilitacijos paslaugoms Lietuvoje yra didžiulis. Alkoholis, narkotinės medžiagos į priklausomybių liūną įtraukia ir vyrus, ir moteris, ir nepilnamečius, ir brandaus amžiaus žmones.

„Iš psichologinės socialinės reabilitacijos įstaigų patirties matyti, kad su priklausomybėmis susiduriama įvairiose socialinėse grupėse. Tarp siekiančių atsikratyti priklausomybių yra ir nebaigusiųjų vidurinės mokyklos, ir žmonių su aukštuoju išsilavinimu.

Yra vos pilnametystės sulaukusių žmonių, tačiau yra ir vyresnių, kurie anksčiau buvo sukūrę šeimas, turėjo darbus, bet visko neteko susidūrę su priklausomybėmis“, – pasakojo NTAKD direktorė Inga Juozapavičienė. Neretai atvykusieji į trumpalaikės socialinės globos įstaigas kenčia ne tik nuo priklausomybių, bet ir nuo kitų sveikatos problemų. Dažniausios jų – hepatitas C, ŽIV, depresija, nemiga, dantų skausmai.

Nuo alkoholio, tabako ir narkotinių medžiagų priklausomi žmonės neretai visuomenėje nebeturi nei moralinio, nei finansinio užnugario: jie netekę darbų ir neužsiregistravę darbo biržoje, kai kurie neturi jokios darbo patirties, o ryšiai su šeima yra nutrūkę arba labai komplikuoti.

Todėl socialinės reabilitacijos centruose jiems siekiama suteikti profesionalią kompleksinę pagalbą. „Mūsų reabilitacijos programa yra orientuota ne į trumpalaikį narkotinių medžiagų atsisakymą, bet į nuostatų ir požiūrių keitimą, socialinių įgūdžių lavinimą ir dvasinį ūgį“, – teigė vienos projekte dalyvaujančios įstaigos atstovas.

Tam, kad sveikstantieji sulauktų kuo labiau kvalifikuotos pagalbos, centrų darbuotojai daug investuoja į savo žinias ir gebėjimus, pavyzdžiui, papildomai mokosi, nuolat tobulina savo žinias, įgūdžius, profesinę kvalifikaciją. Projekte dalyvaujantys socialinės reabilitacijos centrai netgi fiziškai yra visai kitokioje aplinkoje nei įprasta priklausomiems nuo psichoaktyviųjų medžiagų. Vienkiemiuose, atokiai nuo didžiųjų miestų šurmulio įsikūrę centrai sergantiesiems leidžia atsitraukti nuo įprasto gyvenimo triukšmo ir visą laiką bei jėgas skirti priklausomybei įveikti.

Laisvalaikio valandėles galima praleisti čia pat, centruose įrengtose sporto salėse, pirtyse, dalyvauti įvairiose išvykose. Kai kuriose įstaigose reabilitacijos programos dalyviai turi patys atlikti visus su buitimi ir ūkiu susijusius darbus: ruošti malkas, auginti gyvulius, tvarkyti kambarius.

Vis dėlto įstaigų atstovai pabrėžia, kad svarbiausia – pačių priklausančiųjų nuo psichoaktyviųjų medžiagų sergančiųjų noras, motyvacija ir pasiryžimas eiti blaivybės keliu. Būtent nuo to prasideda kiekviena išsivadavimo iš priklausomybių istorija: jokios prievartos socialinės reabilitacijos centruose negali būti taikoma.

Dalyviams nieko nekainuoja

2015-ųjų pabaigoje pradėtas įgyvendinti projektas „Asmenų, priklausomų nuo psichoaktyviųjų medžiagų, socialinė integracija“ artimiausius kelerius metus dar daugiau kaip pusantro tūkstančio žmonių suteiks galimybę grįžti į visavertį, sveiką ir sąmoningą gyvenimą.

Visos reabilitacijos paslaugos projekto dalyviams apmokamos šio projekto lėšomis, todėl sergantiesiems jos nieko nekainuoja.

Įveikta priklausomybė lemia geresnį ir gražesnį ne tik konkretaus žmogaus, bet ir visos visuomenės gyvenimą. Mažėja pavojus kitų žmonių saugumui, nyksta nusikalstamumas, nedarbas.

Todėl kiekvieno priklausomybę įveikusio žmogaus istorija yra žingsnis į saugesnę ir laimingesnę visuomenę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.