Pasipiktino prezidentės veto: „Embrionas yra žmogus“

„Absurdas nr. 1 – embrionas nėra žmogus, absurdas nr. 2 – embrionas nėra asmuo“, – taip savo pasipiktinimo, dėl Prezidentės veto Pagalbinio apvaisinimo įstatymui, laiške rašė skaitytojas Rokas Gasparaitis.

„Absurdas nr. 1 – embrionas nėra žmogus, absurdas nr. 2 – embrionas nėra asmuo“, – taip savo pasipiktinimo, dėl Prezidentės veto Pagalbinio apvaisinimo įstatymui, laiške rašė skaitytojas Rokas Gasparaitis.<br>Lrytas.lt montažas
„Absurdas nr. 1 – embrionas nėra žmogus, absurdas nr. 2 – embrionas nėra asmuo“, – taip savo pasipiktinimo, dėl Prezidentės veto Pagalbinio apvaisinimo įstatymui, laiške rašė skaitytojas Rokas Gasparaitis.<br>Lrytas.lt montažas
Dalis embrionų žūva tiek natūralaus, tiek pagalbinio apvaisinimo metu.<br>123rf.com nuotr.
Dalis embrionų žūva tiek natūralaus, tiek pagalbinio apvaisinimo metu.<br>123rf.com nuotr.
Gydytoja akušerė – ginekologė Audronė Usonienė.<br>V.Balkūno nuotr.
Gydytoja akušerė – ginekologė Audronė Usonienė.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Modesta Gaučaitė

Jul 13, 2016, 3:20 PM, atnaujinta May 19, 2017, 12:06 AM

Įstatymą laiko konservatyviu

Birželio 30-ąją Seime priimtas Pagalbinio apvaisinimo įstatymas sukėlė tikrą šurmulį visuomenėje. Vieni džiaugėsi, kad pasirinktas konservatyvusis kelias ir embrionų skaičius bus ribojamas bei juos bus draudžiama šaldyti, kiti priešingai – sako, kad tai pasenęs ir ne modernus mąstymas, kuris tarsi išbraukia medicinos pažangą.

Vos priėmus naująjį Pagalbinio apvaisinimo įstatymą, Sveikatos apsaugos ministras Juras Požela sakė apgailestaujantis dėl tokio Seimo narių sprendimo ir pareiškė ketinantis kreiptis į Prezidentę Dalią Grybauskaitę su prašymų vetuoti įstatymą. Į Prezidentę kreipėsi ir liberalai, universitetinės klinikos, pacientų organizacijos.

Besikreipusiųjų nuomonei Prezidentė pritarė ir liepos 4-ąją įstatymą vetavo. „Deja, šis įstatymas buvo priimtas negirdint žmonių problemų, 50tūkst. pacientų poreikių, medikų ir akademikų argumentų, buvo pabloginta jau dabar taikoma nevaisingumo gydymo praktika ir pažangių bei kokybiškų gydymo metodų prieinamumas mūsų žmonėms“, – spaudos konferencijoje sakė Pagalbinio apvaisinimo įstatymą vetavusi Prezidentė.

Politikai nesugeba spręsti embrionų klausimo

Pasipiktinimo laišką parašęs R. Gasparaitis teigia, kad embrionas nuo pat apvaisinimo embrionas yra žmogus. Moksliniais terminais apsiginklavęs vyras rašė: „Embrionas nuo pat pirmųjų egzistencijos akimirkų priklauso homo sapiens rūšiai dėl savo genetinio pranešimo turinio. Tokį patį turi ir embrionas, ir naujagimis, ir suaugusysis.“

Jis teigia, kad moderniosios genetikos mokslininkai teigia, kad po apvaisinimo iš karto susiformuoja nauja žmogaus gyvybė ir tai neturi būti skonio ar nuomonės klausimas.

R. Gasparaitį papiktino, kad Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikų internetiniame puslapyje rašoma, kad Seimo priimtame įstatyme aprašyta gyvybės pradžios samprata yra „bažnytinė“, „nemoksliška“. Laišką parašęs vyriškis sako, kad tai, jog bažnyčia pritaria gyvybės egzistavimui nuo pat apvaisinimo toli gražu nėra blogai.

Labiausiai laiško autorių supykdė tai, kad kaip jis teigia, Lietuvos politikai negeba embrionų klausimo spręsti iš esmės. „O ko tikėtis, kai posėdžio metu Sveikatos apsaugos ministras paprašo 5 minučių pertraukos, kad susipažintų su savo paties rengtu dokumentu?

Premjeras A. Butkevičius komentuodamas pagalbinio apvaisinimo įstatymo veto apskritai nesugebėjo argumentuotai išsakyti savo nuomonės, bet sugebėjo pasveikinti sprendimą, kurio matomai nei nesuvokia“, – laiške dėstė jaunas vyras.

Dalis embrionų žūva bet kokiu atveju

Gydytoja akušerė – ginekologė Audronė Usonienė teigia, kad gyvybė prasideda apvaisinimo momentu, tačiau ir natūralaus, ir pagalbinio apvaisinimo metu dalis embrionų žūva – nustoja vystytis.

„Manau, kad žmogus prasideda nuo gimimo. Asmenybė susiformuoja vėliau, nes tik tada pilnai susiformuoja sąmonė, protas, atsiranda tam tikri socialiniai įgūdžiai. Embrionas žinoma yra gyvybė, tačiau jo laikyti pilnai žmogumi negalima, nes tai tik labai ankstyva vystymosi forma“, – teigė A. Usonienė.

Tai, kad Prezidentė vetavo įstatymą, gydytoja vertina teigiamai, nes, pasak jos, Seime priimtas „griežtasis“ Pagalbinio apvaisinimo įstatymas užkerta kelią pacientams naudotis šiuolaikiniais, mokslo įrodymais grįstais nevaisingumo gydymo metodais.

„Jei būti įteisintas „liberalusis“ įstatymas, leidžiantis sukurti neribotą skaičių embrionų ir juos šaldyti, žmonės pagal savo įsitikinimus ir tikėjimą galėtų rinktis koks gydymo būdas jiems yra tinkamas,o kas jiems yra nepriimtina“, – kalbėjo gydytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.