Lietuvoje pirmąkart atliekamas neeilinis organų persodinimas

Lietuvoje penktadienį pirmąkart persodinami organai, Kauno klinikose paimti iš donoro neplakančia širdimi.

Atliekama organų transplantacija.<br>V.Balkūno nuotr.
Atliekama organų transplantacija.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2016, 12:35 PM, atnaujinta May 18, 2017, 2:50 AM

Kaip pranešė Kauno klinikos, pirmasis Lietuvoje neplakančios širdies donoras paruoštas vakar Kaune, šiandien bus atliekamos pirmosios transplantacijos.

Nacionalinio transplantacijos biuro direktoriaus pavaduotoja Audronė Būziuvienė BNS informavo, kad iš donoro vakar paimtos ragenos ir inkstai, Kauno klinikų medikai persodinimo operacijas penktadienį atliks iš viso keturiems recipientams.

„Tai naujas etapas Lietuvos organų donorystės ir transplantacijos istorijoje. Kaip rodo Europos šalių patirtis, tinkamai pasirengus ir turint visuomenės palaikymą, naujoji donorystės programa gali padėti gerokai padidinti transplantacijų skaičių ir sutrumpinti laukiančiųjų sąrašą“, – nurodo klinikos.

Anot Nacionalinio transplantacijos biuro, iki šiol, gelbstint Lietuvoje buvo taikomi du modeliai – gyvoji donorystė ir donorystė po smegenų mirties.

„Paprasčiau tariant, iki šiol buvo taikomas tas modelis, kai ligonis atvežamas į reanimaciją, prijungiamas prie aparatūros ir visa kraujotaka palaikoma dirbtinai, konstatuojama smegenų mirtis – kraujotaka nutrūkusi tik smegenyse.

Bet jei jis guli, kaip ir šiuo atveju, konstatavus smegenų mirtį, jo širdis sustoja. Iki šiol mes jį „paleisdavome“, donoras ir numirdavo, nes neturėjome nei teisinės bazės, nei praktikos organų paėmimui. Nuo šiol, jei įvyko asistolė, t.y. sustojo širdis, pritaikomos kitos medicininės procedūros ir donoriniai organai yra paimami“, – paaiškino A.Būziuvienė.

Kaip informavo biuras, neplakančios širdies donorystės modelis yra, kai gaivinimo proceso metu nepavykus atkurti donoro gyvybinių funkcijų, sustojus širdžiai ir nutrūkus kvėpavimui, t.y. konstatavus mirties faktą, atliekamos tam tikros medicininės procedūros, kurių metu donoriniai organai yra aprūpinami krauju – maistinėmis medžiagomis ir deguonimi – ir tam tikrą laiką išlaikomi gyvybingi. Pradėjus taikyti neplakančios širdies donorystės modelį, tikimasi išgelbėti dar daugiau transplantacijos laukiančių recipientų.

Pasak A.Būziuvienės, Žmogaus mirties nustatymo ir kritinių būklių įstatymo pakeitimai, leidžiantys neplakančios širdies donorystę, įsigaliojo šiemet, Kauno klinikos kvietėsi ekspertus iš Ispanijos, kurie apmokė mūsų medikus taikyti šią donorystę.

Biuras taip pat pažymi, kad taikant neplakančios širdies donorystės modelį, recipientui gali būti persodinti tie patys organai ir audiniai, kaip ir donorystės po smegenų mirties atveju, išskyrus širdį.

Nacionalinio transplantacijos biuro duomenimis, Europinė patirtis rodo, kad tinkamai pasirengus ir turint visuomenės palaikymą, naujas donorystės būdas gali padėti gerokai padidinti transplantacijų skaičių ir sutrumpinti laukiančiųjų sąrašus.

Šios rūšies donorai kai kuriose šalyse net iki 50 proc. padidina donorų skaičių, auga ir transplantacijų skaičiai – inkstų ir ragenų transplantacijų – iki 50 proc., kepenų transplantacijų – iki 30 proc. Neplakančios širdies donorystės modelis įteisintas daugelyje Europos Sąjungos šalių.

Taip pat pažymima, jog šis, pirmasis Lietuvoje neplakančios širdies donoras gyvas būdamas apie donorystę buvo kalbėjęs šeimoje.

Biuras reiškia nuoširdžią padėką šio donoro artimiesiems, pasirašiusiems pritarimą donorystei, bei Kauno klinikų vadovams ir medikams, prisidėjusiems prie šio įvykio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.