Brazilijos medikai įspėja: Rio de Žaneire teks plaukioti srutose

Brazilijos medikai turi rimtų perspėjimų olimpinių žaidynių maratono plaukimo dalyviams, jūreiviams ir burlentininkams: „Laikykite savo burną uždarytą“, pranešė „New York Times“.

Atliekos vandenyje Rio de Žaneire. Gvanabaros įlanka rugpjūčio 1 d.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Atliekos vandenyje Rio de Žaneire. Gvanabaros įlanka rugpjūčio 1 d.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2016, 3:16 PM, atnaujinta May 17, 2017, 12:00 AM

Gydytojai įspėja, kad olimpiniams sportininkams teks plaukioti žmonių srutose. Nors miesto savivaldybė jau prieš 7 metus pažadėjo pasirūpinti vandens valymu, neseniai jame buvo atrasta vaistams atspari „superbakterija“.

Didžiausią rūpestį kelia tai, kad vandens mėginys buvo paimtas Kopakabanos paplūdimyje, kur netrukus buriuos ir plaukios atletai iš viso pasaulio. Vietinis gydytojas įspėjo, kad ši vidurių problemas sukelianti bakterija tik viena iš daugelio, su kuriomis teks susidurti olimpiečiams.

„Užsienio sportininkai plaukios žmonių srutose. Tai iš tikrųjų sukelia riziką susirgti įvairiomis ligomis, nes vandenyje pilna mikroorganizmų. Ši situacija ne tik liūdna, bet ir sukelianti rūpestį“, – interviu „New York Times“ tvirtino gydytojas Danielis Beckeris.

Nors kai kurios varžybos vyks olimpiniame baseine, triatlonas, plaukimo maratonas bei buriavimo varžybos vyks lauke. Tai sukelia riziką pradėti viduriuoti, susirgti virškinamojo trakto uždegimu ar kitomis net mirtinomis infekcijomis.

Brazilijos atstovai tikina, kad nors pakrančių vandenys tikrai nėra švariausi, jie atitinka Pasaulio sveikatos organizacijos standartus. Deja, Rio de Žaneiro medikams bei olimpiniams treneriams šis teiginys atrodo juokingas.

„Situacija šlykšti. Tai, kas vyksta, kelia iš tiesų didelį rūpestį“, – teigė Ispanijos moterų buriavimo rinktinės trenerė Nigel Cochrane.

JAV olimpiniai irkluotojai bus aprūpinti naujais, aukščiausias technologijas atitinkančiais treniravimosi kostiumais, turinčiais antimikrobinių savybių. Tokie kostiumai buvo sukurti specialiai Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms siekiant užtikrinti maksimalią sportininkų sveikatos apsaugą.

Aprangą sukūrusi kompanija „Boathouse Sports“ tikina, kad šis naujas siūlių neturintis kostiumas yra austas iš mikrobus atbaidančio audinio. Be to, jis taip pat atsparus vandeniui, taigi užtikrins, kad sportininkai išliktų sausi ir neperkaistų.

Tuo metu asmenys, kurie šiais metais nutarė išbandyti Rio de Žaneiro pakrantes, skundėsi nuolat susidūrę su vandenyje plaukiojančiomis šiukšlėmis. Daugelis skundėsi ir suprastėjusia sveikata, o tai sukėlė nepasitenkinimo bangą.

Deja, miesto Sanitarijos departamento inžinierius Stelberto Soaresas tikino, kad beviltiškos situacijos pagerinti neįmanoma.

„Savivaldybė gali bandyti blokuoti didelius objektus, tokius kaip sofos ar negyvėliai, tačiau miesto upės yra tokios užterštos, kad jomis tekantis vanduo paprasčiausiai yra nuodingas. Visos bakterijos tiesiog pratekės pro filtrus“, – teigė jis.

Užterštas vanduo gali sukelti vidurių uždegimą, gonorėją, hepatitą, įvairias odos, akių, gerklės, ausų infekcijas bei kitas ligas. Užsienio šalių sportininkai yra ypač neatsparūs tokiems dalykams, nes jų organizmų imuninė sistema nežino, kaip kovoti su svetimoje šalyje bei klimate esančiomis infekcijomis.

Be to, kiekvienas sportininkas rungdamasis atiduos visas jėgas, o toks fizinis išsekimas tik dar labiau susilpnina imunitetą.

Mitybos specialistės Kirsty Hunter bei Gemma Walton patarė vengti gatvėje pardavinėjamo maisto, nepamiršti vartoti probiotikų ir būti kuo atokiau nuo užteršto vandens. Deja, pastarojo patarimo laikytis pavyks ne visiems sportininkams, rašė dailymail.co.uk.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.