10 netikėtų ankstyvo nėštumo požymių, kurių nežinojote

Visi žino klasikinius nėštumo simptomus: vėluoja mėnesinės, skauda krūtis, jaučiate nuovargį. Tačiau moterys patiria daug daugiau kitų simptomų, kuriuos patiria daug anksčiau nei sužino, jog laukiasi.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2016, 7:45 PM, atnaujinta May 16, 2017, 4:14 AM

Healthline.com pateikia 10 ankstyvojo nėštumo požymių.

1. Keistos išskyros

Išskyros iš makšties nėra ratas reiškinys. Jį patiria ne tik besilaukiančios moterys. Tačiau besilaukiančių moterų išskyros tampa lipnesnės, gelsvos arba šviesiai baltos. Tai ypač ryšku pirmojo nėštumo trimestro metu.

Gausesnį išskyrų kiekį lemia suaktyvėjusi makšties kraujotaka, nulemta padidėjusio hormonų kiekio. Taip organizmas bando apsisaugoti nuo infekcijos.

2. Kamuoja karščio bangos

Įvykus kiaušinėlio apvaisinimui moters kūno temperatūra šiek tiek pakyla. Jei bazinė kūno temperatūra yra didesnė nei įprasta ilgiau nei dvi savaites, gali būti, jog esate nėščia.

3. Skauda galvą, nuolat lakstote į tualetą

Hormoniniai pokyčiai gali lemti ir galvos skausmą. Kitos patiria spazmus apatinėje pilvo dalyje ir nuolat laksto į tualetą, mat gimda spaudžia šlapimo pūslę.

4. Galvos svaigimas

Nėštumas kartais lemia kraujospūdžio sumažėjimą ir kraujagyslių išsiplėtimą. Dėl to ima svaigti galva.

Tačiau jei galva itin svaigsta, o makšties išskyrose pasirodo kraujo, skauda pilvą, tai gali reikšti negimdinį nėštumą. Tokiu atveju būtina skubėti pas gydytoją, kad būtų išvengta komplikacijų.

5. Vidurių užkietėjimas

Nelemti hormonai būna kalti ir dėl bergždžio lakstymo į tualetą „rimtu reikalu“. Moters virškinimo sistema sulėtėja, kad iš suvalgomas maistas būtų ilgiau apdorojamas, o organizmas turėtų galimybę pasisavinti daugiau maistinių medžiagų, reikalingų mažyliui.

6. Apgaulingos mėnesinės

Apie 25-30 proc. nėščiųjų lengvai kraujuoja ankstyvojo nėštumo metu. Tai įprasta apie dvi savaites po apvaisinimo ir yra apibrėžiama kaip kiaušinėlio implantacijos kraujavimas.

Kraujavimas taip pat gali kilti dėl gimdos kaklelio sudirginimo, negimdinio nėštumo arba persileidimo. Todėl reikėtų apsilankyti pas medikus.

7. Dažni peršalimai

Jei niekaip negalite atsikratyti slogos, peršalimo, kosulio, o mėnesinės vėluoja, tai taip pat gali būti nėštumo pranašas. Kai kurios moterys panašius į peršalimo simptomus patiria pirmas dvi savaites po kiaušinėlio apvaisinimo.

8. Jūsų krūtinė „dega“

Dėl hormoninių pokyčių atsipalaiduoja stemplės vožtuvas, todėl gali padidėti skrandžio rūgštingumas.

Reikia vengti vartoti kepto maisto, gazuotų gėrimų, citrusinių vaisių, sulčių ir aštraus maisto.

9. Pasidarėte jautri

Nėštumas lemia ir emocijų kaitą. Čia – verkiate, čia – juokiatės. Tai visiškai įprasta ankstyvo nėštumo metu.

10. Burnoje – metalo skonis

Nėštumo metu padidėja estrogenų ir progesterono kiekis organizme, o tai lemia skonio pasikeitimus.

Kai kurios moterys tiesiog jaučia metalo skonį burnoje. Jei šis pojūtis jus kamuoja – pakramtykite becukrės kramtomosios gumos, atsigerkite vandens arba valgykite maistą su daugiau prieskonių. Svarbu nepadauginkite aštraus ar saldaus maisto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.