Ligas gydė dėlėmis, bet tokios baigties nesitikėjo

Alternatyvi medicina šiandien išgyvena naują pakilimą. Todėl nieko nestebina, kad besiverčiančių hirudoterapija – gydymu dėlėmis – paslaugos yra gana paklausios. Tuo daugiau nei dešimtmetį užsiima ir Liucinave, Marijampolės rajone, įsikūrusi UAB „Lodeksa“, vadovaujama Auros Gorbikienės.

Dėlėmis žmones gydanti A.Gorbikienė tikisi bylą laimėti.<br>LRT mediatekos momentinis kadras ir „123rf.com“ nuotr.
Dėlėmis žmones gydanti A.Gorbikienė tikisi bylą laimėti.<br>LRT mediatekos momentinis kadras ir „123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 25, 2016, 9:53 AM, atnaujinta May 14, 2017, 11:41 PM

Tačiau portalo lrytas.lt redakciją pasiekė oficialus raštas, kuriame teigiama, jog atlikus patikrinimą minėtoje įmonėje paaiškėjo, kad A.Gorbikienė, užsiimdama žmonių gydymu ir neturėdama jai išduotos medicinos praktikos licencijos, pažeidė įstatymus. Todėl dėl visų pažeidimų kreiptasi į Marijampolės rajono apylinkės teismą, kuris artimiausiu metu turėtų paskirti posėdžio datą ir pradėti svarstyti, kokią baudą skirti.

Tuo metu įmonė toliau vykdo savo veiklą.

Pati hirudoterapeutė teigia, kad bylą ruošiasi laimėti, mat jos valdomą įmonę tikrinusi Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba (VASPVT) viršijo savo įgaliojimus.

Kreipėsi į teismą

Oficialiame rašte VASPVT nurodo, kad UAB „Lodeksa“ nėra išduota įstaigos asmens sveikatos priežiūros licencija, tačiau www.lodeksa.com skelbiama, kad dėlėmis yra gydomos įvairios ligos, įskaitant artritą, psoriazę, lėtinį prostatitą, celiulitą, migreną, stuburo diskų išvaržas ir kt.

Akreditavimo tarnybos direktorės Noros Ribokienės įsakymu sudaryta komisija rugpjūčio 2 dieną nuvyko į minėtą įmonę. Patikrinimo metu kabinete UAB „Lodeksa“ direktorė, apsirengusi baltu, panašiu į medicininį, chalatu, konsultavo pacientę dėl gydymo dėlėmis, užvedė jai ambulatorinę asmens sveikatos istoriją.

„A.Grobikienė komisijai teigė, kad atsižvelgusi į tai, kokiomis ligomis pacientas serga, įvertinusi paciento kraujo tyrimo rezultatus, įvertina, ar galima taikyti pacientui gydymą dėlėmis, kokiose kūno vietose jas uždėti ir kiek dėlių iš viso reikia dėti.

Direktorė komisijai taip pat teigė, kad gydymas dėlėmis yra priskirtas alternatyviai netradicinei medicinai. Pažymėtina, kad jokiu teisės aktu nėra reglamentuota, jog gydymas dėlėmis yra netradicinės ar alternatyvios medicinos metodas“, – rašoma VASPVT rašte.

Toliau dėstoma, kad A.Grobikienė užsiėmė asmens sveikatos priežiūros veikla, tačiau neturi tam reikalingos licencijos. Už tai ir surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas ir jo pagrindu kreiptasi į Marijampolės rajono apylinkės teismą.

Nurodoma, kad neteisėtas vertimasis sveikatinimo veikla, nesilaikant įstatymų ir kitų teisės aktų nustatytos tvarkos, užtraukia baudą nuo 579 iki 1158 eurų.

Vietoj atsakymo – paaiškinimas apie darbo apimtį

Jei jau veikla valstybinės institucijos pripažinta nelegali, atrodytų, turėtų būti bent sustabdyta. Tačiau sklido kalbos, kad ji ir toliau sėkmingai vykdoma.

Paskambinome į UAB „Lodeksa“ interneto tinklalapyje nurodytais kontaktais, pasiteiravome, kokiu laiku būtų galima kreiptis, tarkime, dėl migrenos gydymo. Atsiliepusi moteris paaiškino, kad registruotis galima kiekvieną darbo dieną mobiliuoju telefonu nuo 8 valandos ryto iki 17 valandos vakaro. Vadinasi, veikla vykdoma.

Buvome patikinti, jog dėlėmis migreną taip pat galima bandyti įveikti.

Marijampolės rajono apylinkės teismo atstovų pasiteiravus, ar UAB „Lodeksa“ byla jau pradėta nagrinėti, paaiškėjo, kad ji dar tik parengiamosios stadijos. Nepaskirta net posėdžio data.

Portalas lrytas.lt kreipėsi į VASPVT su klausimu, kodėl po tarnybos sprendimo dėl nelegalios veiklos įstaiga toliau funkcionuoja.

Atsakymas nebuvo aiškus. „Suprantame Jums iškilusį klausimą dėl įstaigų veiklos vykdomos valstybinės kontrolės efektyvumo, kai vis dar pasitaiko neteisėtai teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų atvejų, todėl glaustai paaiškiname Akreditavimo tarnybos veiklos apimtis“, – pradėta dėstyti rašte.

Toliau sekė ilga tirada apie valstybinę kontrolę, patikrinimus tik atsižvelgiant į skundus, bendradarbiavimą su policijos pareigūnais, savivaldybėmis bei teismais.

Taip pat įterptas ir raginimas gyventojams patiems pasidomėti dėl sveikatos priežiūros paslaugų ir pasinaudoti teise prašyti gydytojo ir įstaigos parodyti turimas licencijas.

„Tik bendromis valstybinių institucijų ir gyventojų pastangomis galėsime užkirsti kelią nelegaliai sveikatos priežiūros veiklai“, – skambiomis frazėmis užbaigtas atsakymas portalui.

Tačiau kodėl nelegali veikla vykdoma toliau, niekas taip ir neatsakė.

Kaltė neįrodyta

Medicinos advokatas Modestas Sriubas paaiškino, kad VASPVT vykdė administracinę procedūrą – patikrinimą, kurio metu parengė ataskaitą ir nustatė, kad verčiamasi nelegalia veikla. Tik tai dar nieko neįrodo.

„Turėjo būti ir priimtas sprendimas ne tik surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolą, jog teismas skirtų baudą, bet taip pat įpareigoti toliau nevykdyti veiklos.

Už tokio įpareigojimo nevykdymą vėl grėstų tam tikra atsakomybė. Akreditavimo tarnyba gali kreiptis ir į prokuratūrą dėl to, kad tam tikras verslo subjektas vykdo veiklą neturėdamas reikiamų leidimų.

Tiesa, administracinio teisės pažeidimo protokolo surašymas nereiškia, kad tam tikras asmuo kaltas. Galbūt bus pasitelkta stipri gynyba ir teisėjas bus įtikintas, kad vykdoma veikla nėra priskirtina sveikatos priežiūros veiklai“, – paaiškino advokatas.

M.Sriubas patikino, kad negalima nesutikti, jog patys pacientai turi žinoti, kad sveikatos priežiūros įstaigos turi turėti licenciją ir ji yra vieša.

„Teismą laimėsime“

Tos pačios dienos vakarą susisiekus su pačia A.Gorbikiene paaiškėjo, kad teismo posėdžio data jai jau žinoma. Bylos nagrinėjimo procesas prasidės rugsėjo viduryje. Moteris net neabejojo, kad bylą laimės.

„Ministerijoje yra nelaimingų žmonių, kurių parengtam įstatymo projektui, reglamentuojančiam netradicinę mediciną, mes priešinamės. Tai – keršto akcija.

Kad teismą mes laimėsime, aš net neabejoju, todėl, kad administracinė nuobauda mums paskirta viršijant Akreditavimo tarnybos įgaliojimus ir jų ribas.

Esmė ta, kad minėtai tarnybai priklauso tikrinti įmones, kurios yra licencijuotos. Hirudoterapijai, kuria mes užsiimame, nėra jokių norminių aktų, kuriais remiantis mes galėtume gauti licenciją.

Aš daviau užklausą Sveikatos apsaugos ministerijai dėl šios situacijos, tačiau atsakymo dar negavau.

Mūsų higienos normos ir visi kiti reikalavimai atitinka net tuos, kurie būtų keliami, jei būtume licencijuoti, bet jie paėmė mus ir nubaudė.

Netradicinės medicinos jie juk nėra reglamentavę, todėl buvo peržengtos visos ribos. Už ką jie mus baudžia, patys teisme ir galės paaiškinti. Mane ir mūsų advokatus situacija linksmina“, – kalbėjo A.Gorbikienė.

Moteris stebėjosi, kad po daugiau nei dešimtmečio veiklos vykdymo ir šmėžavimo žiniasklaidoje jos įmone susidomėta tik dabar.

Kas tuomet yra gydymas dėlėmis?

Iš tiesų, alternatyvi medicina apskritai nėra apibrėžta jokiais teisės aktais. Šia veikla užsiimantys asmenys turi turėti tik verslo liudijimą arba vykdyti individualią veiklą, o veiklos vykdymo vieta turi atitikti higienos reikalavimus.

Nors VASPVT rašte teigiama, kad hirudoterapija nėra jokiais teisės aktais priskiriama netradicinei medicinai, patys sveikatos apsaugos ministrai kalbėdami apie dėles ne kartą vartojo netradicinės medicinos apibrėžimą.

Kita vertus, jei gydymas dėlėmis nėra netradicinės medicinos dalis, kas tuomet tai yra? Ko gero, teks palaukti teismo, kad tai pagaliau būtų aišku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.