Vaistas, galintis įveikti vėžį, slypi arčiau nei galvojote

Didžiosios Britanijos mokslininkai įrodė – natūralios medžiagos, esančios granatuose, brokoliuose, dažinės ciberžolės šakniastiebiuose ir žaliojoje arbatoje, gali padėti kovoti su prostatos vėžiu ir įveikti gydymo sukeltą šalutinį poveikį, rašoma iveikvezi.lt pranešime spaudai.

Didžiosios Britanijos mokslininkai įrodė, kad medžiagos, esančios granatuose, brokoliuose, dažinės ciberžolės šakniastiebiuose ir žaliojoje arbatoje, gali padėti kovoti su prostatos vėžiu.<br>123rf nuotr.
Didžiosios Britanijos mokslininkai įrodė, kad medžiagos, esančios granatuose, brokoliuose, dažinės ciberžolės šakniastiebiuose ir žaliojoje arbatoje, gali padėti kovoti su prostatos vėžiu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2016, 7:39 AM, atnaujinta May 12, 2017, 11:15 PM

Paveikia tūkstančius šeimų Lietuvoje

Prostatos vėžio diagnozę kasmet išgirsta keli tūkstančiai Lietuvos vyrų. Taigi vienaip ar kitaip ši liga paveikia tūkstančius šeimų. Kasmet vis daugiau Lietuvos vyrų kreipiasi į gydytojus dėl prostatos sutrikimų. Vieni, spaudžiami bėdos, ateina savanoriškai, kiti – verčiami artimųjų ar draugų. Iš jų apie 3 tūkst. kasmet diagnozuojamas prostatos (priešinės liaukos) vėžys. Ši liga vis jaunėja.

Vėžio registro duomenimis 2001 m. diagnozuoti 1007 nauji prostatos vėžio atvejai, 2011 m. – 2715 atvejų, 2014 m. – net 3753 nauji atvejai. 2015 m pabaigoje prostatos vėžiu sirgo per 19 tūkstančių Lietuvos vyrų.

Pagal mirtingumą nuo onkologinių susirgimų prostatos vėžys pasaulyje yra viena iš dažniausių vyrų mirties priežasčių. Iš trijų Baltijos šalių Lietuvoje sergamumo prostatos vėžiu rodiklis mažiausias, bet mirtingumas didžiausias.

Lietuvoje priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa įsibėgėjo 2006 m. Pagal šią programą vyrams nuo 50 iki 75 metų ir vyrams nuo 45 metų, jei jų tėvai ar broliai sirgo prostatos vėžiu, 1 kartą per 2 metus nemokamai atliekamas prostatos specifinio antigeno (PSA) tyrimas.

Prostatos vėžys dažniausiai išsivysto vyresnio amžiaus vyrams. Paprastai jis linkęs augti lėtai ir iš prostatos neplisti, todėl apie 90 proc. vyrų ilgą laiką gali apsieiti be agresyvaus gydymo, o ir gyvenimo kokybės jis beveik negadina. Tačiau net ir išplitusį naviką galima sėkmingai gydyti ar palengvinti ligos simptomus ir suteikti vyrams galimybę mėgautis gyvenimu.

Tyrimas, nustebinęs pasaulį

Panašu, kad mokslininkai surado būdą, kaip padėti vyrams kovoti su prostatos vėžiu ir gydymo sukeltu vėlyvuoju šalutiniu poveikiu. Atsakymas slypi natūraliose augalinėse medžiagose, ypač polifenoliuose.

Polifenoliais vadinamos natūralios cheminės medžiagos, randamos augaluose. Augalams jos suteikia spalvą, aromatą ir skonį, o žmonėms padeda apsisaugoti nuo aplinkos ar į organizmo vidų prasiskverbusių kancerogenų, slopina uždegiminius procesus, stimuliuoja imuninę sistemą, slopina vėžinių ląstelių mitybai būtinų kraujagyslių augimą, blokuoja navikinių ląstelių augimą, skatina jų žūtį apoptozės būdu, stiprina DNR reparacijos mechanizmus ir daro tiesioginį poveikį naviko progresavimui ir metastazių vystymuisi.

Didžiosios Britanijos mokslininkų atlikti naujausi tyrimai rodo, kad polifenoliai gali veiksmingai kovoti ir su hormonų terapijos ar kitų vaistų nuo vėžio sukeltomis šalutinėmis ligomis, pavyzdžiui, artritu.

Mokslininkų nuomone, mityba, kurioje gausu polifenolių turinčių produktų – įvairiaspalvių vaisių, daržovių, žalumynų, ankštinių augalų, prieskonių ir arbatos – siejama su mažesne vėžinių bei kitų lėtinių ligų rizika ar retesniu jų atkryčiu po gydymo.

Mokslininkai iš Didžiosios Britanijos 2013 m pirmą kartą patikimai ištyrė, kaip tinkamai suderinti skirtingų augalų (daržovės, vaisiaus, prieskonio, arbatmedžio lapų) polifenoliai, koncentruoti vienoje tabletėje, veikia prostatos vėžį. Jie atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 203 lokaliu prostatos vėžiu sergantys suaugę vyrai. Tyrimui vadovavo Kembridžo universiteto profesorius Robertas Tomas.

Tyrimas truko pusę metų ir buvo dvigubai aklas, t. y. nei tiriamieji, nei gydytojai nežinojo, kam atiteko specialiai šiam tyrimui sukurtos Pomi-T tabletės, o kam – placebas.

Tabletes mokslininkai sukomponavo iš keturių augalinių maisto produktų – granatų, brokolių žiedynų ir žiedkočių, žaliosios arbatos ekstrakto ir dažinių ciberžolių šakniastiebių. Jau iš anksčiau buvo žinoma, kad būtent šiuose augaluose gausu polifenolių ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų.

Rezultatai nustebino mokslininkus. Pusę metų Pomi-T tabletes vartojusių vyrų grupės PSA koncentracija buvo vidutiniškai 63,8 proc. mažesnė nei placebo grupės ir net 46 proc. vyrų PSA sumažėjo arba nekito palyginti tik su 14 proc. placebo grupėje. Todėl galima sakyti, kad beveik pusei preparatą vartojusių vyrų prostatos vėžys nustojo augti ar net sumažėjo.

Pasibaigus tyrimui placebo grupėje chemoterapijos, spindulinės ar hormonų terapijos prireikė net 27,7 proc. vyrų. Pomi-T grupėje agresyvesnio gydymo prireikė tik 8,2 proc. vyrų. Kitaip tariant, keturi maisto produktai padėjo išvengti skausmingų, brangių ir invazinių procedūrų arba jas atitolinti ir nesukėlė šalutinio poveikio.

Naujojo tyrimo rezultatus Anglijos mokslininkai 2013 m. paskelbė Amerikos klinikinės onkologijos draugijos (angl. ASCO) metinėje konferencijoje Čikagoje.

Specialios tabletės iš polifenolių gausių maisto produktų poveikį ne tik PSA, bet ir prostatos vėžiui mokslininkai 2015 m. dar kartą patikrino magnetinio rezonanso tomografijos (MTR) tyrimais. Jie palygino 138 prostatos vėžiu sergančių vyrų kelerių metų PSA kraujo tyrimus su jų navikų vaizdais MRT nuotraukose ir priėjo prie išvados, kad PSA koncentracijos kitimas 100 proc. atitinka naviko didėjimą ar mažėjimą, todėl galima teigti kad Pomi-T tabletės veikia ne tik PSA, bet ir prostatos vėžį.

Svarbu paminėti, kad laboratoriniai ir klinikiniai tyrimai, rodantys, kad daug polifenolių turintys maisto produktai pasižymi priešvėžiniu poveikiu, atliekami jau ne pirmą kartą, tačiau būtent prof. R. Tomas tyrimas įrodė sinerginį polifenolių poveikį vėžio žymenų progresavimui.

„Sveika mityba ir tinkamas gyvenimo būdas – pagrindinės priemonės, kurios padeda kovoti su prostatos vėžiu. Tačiau dabar vyrai jau gali rinktis ir natūralių maisto produktų papildą, kurio veiksmingumas įrodytas moksliniais tyrimais“, – teigia prof. R. Tomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.