Apsišaukėliu vadintas išradėjas pakeitė odontologijos istoriją

„Nė vienas neturi mirti su dantimis stiklinėje“, – ši garsi frazė priklauso šiuolaikinių dantų implantų išradėjui, žinomam Švedijos mokslininkui profesoriui Perui-Ingvarui Branemarkui. Daugiau kaip prieš 60 metų jo sukurti dantų implantai pakeitė milijonų žmonių gyvenimus visame pasaulyje. Be jų šiandien neįsivaizduojama šiuolaikinė odontologija, tačiau savo laiku švedų mokslininkas buvo vadinamas apsišaukėliu.

Prof. Peras-Ingvaras Branemarkas (kairėje) su savo pirmuoju pacientu Gosta Larssonu, kuriam buvo įsriegti dantų implantai.<br>„Nobel Biocare“ archyvo nuotr.
Prof. Peras-Ingvaras Branemarkas (kairėje) su savo pirmuoju pacientu Gosta Larssonu, kuriam buvo įsriegti dantų implantai.<br>„Nobel Biocare“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Diana Jaura

2016-09-23 10:40, atnaujinta 2017-05-12 05:20

Vyras, sukūręs naują odontologijos istoriją

1952 m. profesorius Peras-Ingvaras Branemarkas atrado, kad titanas, labai stiprus ir lengvas metalas, įsodintas į natūralų kaulą, gali tarnauti kaip pagrindas keičiant natūralius dantis dirbtiniais. Žmogaus organizmas palankiai priima titaną, ir šis laikui bėgant lengvai suauga su žandikaulio kaulu. Šį procesą mokslininkas pavadino – osteointegracija („ossteo“ – kaulas; „integracija“ – prisijungimas).

Praėjus beveik trylikai metų po profesoriaus atradimo, pirmuoju pasaulyje pacientu, kuriam buvo įsriegti dantų implantai, tapo švedas Gosta Larssonas. Ant implantų atkurti naujieji dantys Gosta Larssonui tarnavo iki jo gyvenimo pabaigos, t.y. daugiau kaip 40 metų.

Profesoriaus Pero-Ingvaro Branemarko atliekami tyrimai ir pirmieji bandymai implantuoti gerokai papiktino Švedijos sveikatos apsaugos funkcionierius, nes tuo metu buvo manoma, kad joks metalas negali prigyti natūraliame kaule. Mokslininkas ne kartą buvo vadintas apsišaukėliu. Praėjo bene 30 metų, kol jam pavyko sulaukti tarptautinio medicinos mokslo bendruomenės pripažinimo.

Dantų implantų atradimas padarė didelę įtaką visam odontologijos pasauliui formuojant naujus, pažangius gydymo metodus. Profesoriaus garbei jo išrasta implantavimo sistema buvo pavadinta „Branemark System“. Ją perėmė ir ištobulino implantų gamybos pradininkė Švedijos kompanija „Nobel Biocare“.

Progresyvūs gydymo metodai Lietuvoje pripažinti ne iš karto

Dažnai revoliucinius pokyčius lemiančios naujovės sunkiai skinasi kelią į pripažinimą. Tą patį būtų galima pasakyti ir apie progresyvių dantų atkūrimo ant implantų metodikų diegimą Lietuvoje. Kompanijos „Nobel Biocare“ sukurtos unikalios dantų implantavimo metodikos, leidžiančios dantis atkurti per vieną dieną,  Lietuvoje buvo sutiktos itin skeptiškai.

Šios metodikos remiasi dviem pažangiais sprendimais. Pirmasis – momentinis implantavimas, kai implantas sriegiamas iš karto į pašalinto danties vietą. Antrasis – momentinis implantų apkrovimas, kai, įsriegus dantų implantus, ant jų iš karto tvirtinami laikini dantys, kurie vėliau pakeičiami nuolatiniais. Pirmą kartą Lietuvoje šie progresyvūs sprendimai buvo pritaikyti prieš keliolika metų. Juos savo gydymo praktikoje naudojantys gydytojai odontologai sulaukė gana atsargaus ir kartais nepalankaus kolegų vertinimo.

Tačiau pastaraisiais metais padėtis smarkiai pakito. Pasaulyje patikrinti ir seniai taikomi unikalūs momentinio apkrovimo ir momentinio implantavimo sprendimai šiandien vis plačiau pripažįstami ir taikomi Lietuvoje.

Svarbus implantų mikro- ir makrodizainas

Sėkmingai prigyti gali visi kokybiški implantai, bet ne visus juos galima sriegti tuoj pat po sugedusio danties pašalinimo ir iš karto apkrauti. Momentinio implantavimo ir momentinio apkrovimo sprendimams taikyti kompanija „Nobel Biocare“ sukūrė ypatingo mikro- ir makrodizaino implantus.

Makrodizainas – tai išskirtinė implantų forma, kuri leidžia implantams patikimai įsitvirtinti žandikaulyje ir ant jų iš karto tvirtinti laikinus dantis. Mikrodizainas – jų paviršiaus mikrosavybės, porėtumas. Mikrodizainas vaidina svarbų vaidmenį implantų prigijimo procese, paspartina osteointegraciją, t.y. implanto suaugimą su kaulu. Implantai daug greičiau suauga su kaulu tuomet, kai yra iš karto apkraunami, nes kramtant maistą, žandikaulis yra stimuliuojamas, aktyvėja fiziologiniai procesai, kurie savo ruožtu skatina aplink implantą esančio kaulo formavimąsi.

Bedančiams gydyti – unikali metodika

Momentinės apkrovos sprendimas yra ypač aktualus gydant visus dantis praradusius pacientus. Jiems kompanija „Nobel Biocare“ sukūrė gydymo metodiką, žinomą kaip „All-on-4“. Taikant šią metodiką visi vieno žandikaulio dantys atkuriami tik ant keturių implantų vos vieno vizito pas odontologą metu. Iš karto po implantų įsriegimo jie yra apkraunami – tvirtinami laikini dantys, kurie implantams prigijus pakeičiami nuolatiniais dantimis.

Taikant šią gydymo metodiką naudojama speciali kompiuterinė programa „NobelClinician“, kuri leidžia itin tiksliai suplanuoti chirurginę dantų implantavimo procedūrą.

„All-on-4“ metodika tinka ir tuomet, kai paciento žandikaulis yra iš dalies sunykęs.Tokiu būdu per vieną vizitą gali būti atkurti ir vieno, ir abiejų žandikaulių dantys.

Vos po vieno vizito pas odontologą žmogus gali ir vėl susigrąžinti visavertį socialinį gyvenimą: dirbti, keliauti, aktyviai bendrauti, vėl valgyti tai, ką nori, o ne tai, ką gali sukramtyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.