Su žmonėmis eksperimentavęs Panevėžio gydytojas pritrenkė cinizmu

„Kas jaučiasi nukentėjęs nuo manęs, atsiprašau“, – tokius žodžius po beveik dešimtmetį tampytos vadinamosios bandomųjų triušių bylos vis dėlto ištarė šios skandalingos bylos centrinė figūra – panevėžietis gydytojas Rimantas Pakšys. Ar tikrai iš atgailos, o ne dėl formalumo?

Net jei ir bus pripažintas kaltu, R.Pakšys dėl senaties bausmės išvengs.<br>D.Krasausko (www.panskliautas.lt) nuotr.
Net jei ir bus pripažintas kaltu, R.Pakšys dėl senaties bausmės išvengs.<br>D.Krasausko (www.panskliautas.lt) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Krasauskas (www.panskliautas.lt)

Oct 3, 2016, 10:04 AM, atnaujinta May 11, 2017, 2:26 PM

Pirmiausia paprašė išteisinti

Ketvirtadienį po ilgos pertraukos Panevėžio apygardos teismas vėl ėmėsi skandalingosios medikų eksperimentų su žmonėmis bylos. Ji jau – finišo tiesiojoje.

Tai antroji 61 metų gydytojo R.Pakšio byla. Pastarojoje byloje medikas kaltinamas itin nemenkais nusikaltimais – piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu, draudžiamais biomedicininiais tyrimais su žmogumi ir neatsargiu gyvybės atėmimu.

R.Pakšiui buvo suteiktas paskutinis žodis. Medikas pirmiausia pritarė savo gynėjui, prašiusiam jį išteisinti, o tik paskui ištarė svarbiausius žodžius. Jų buvo nedaug: „Kas jaučiasi nukentėjęs nuo manęs, atsiprašau.“

Į šiuos sausus žodžius kai kas reagavo abejone. „Man pasirodė, kad medikas nelabai gailisi, taria tik dėl formalumo. Juk žino, kad bausmės jam jau teismas neskirs“, – suabejojo viena panevėžietė.

Iš tiesų, kaip jau anksčiau rašėme, teismas vykdo naujovę: baigs nagrinėti bylą, praneš, ar R.Pakšys kaltas, ar ne, tačiau suėjusi senatis neleis jam skirti bausmės.

Prokurorė Lina Šimonienė neabejojo dėl R.Pakšio kaltės. Teismas nuosprendį skelbs po mėnesio.

Vienas mirė, kitai skyrė

Iš penkių nukentėjusiais pripažintų pacientų ir jų artimųjų posėdyje dalyvavo tik du: 73 metų Janina Liepinš ir 62-ejų Vidmantas Kazlauskas.

Sunkiai vaikštanti J.Liepinš į posėdžių salę įžengė remdamasi į vaikštynę. Moteris įdėmiai žvelgė į gydytoją, tačiau nepratarė nė žodžio. Taip pat teisiamajam nieko nesakė ir V.Kazlauskas.

„Labai prastai jaučiuosi, nenoriu nieko kalbėti“, – prieš posėdį korespondentui sakė nukentėjėlė.

76 metų motinos Onos Kazlauskienės netekęs V.Kazlauskas stebėjosi ilgai užsitęsusiu teismo procesu.

„Jau dešimt metų praėjo nuo to laiko, kai mirė motina, tačiau iki šiol nežinau, ar tai susiję su eksperimentu, ar kas nors kaltas dėl jos mirties“, – apmaudą liejo panevėžietis.

V.Kazlauskas sakė, kad motina į ligoninę pateko dėl artrito. Ji buvo gydoma R.Pakšio vadovaujamame skyriuje. Sūnus žinojo, kad motina sutiko gydytis mediko pasiūlytais naujais vaistais.

Po kurio laiko moteris mirė ligoninėje.

J.Liepinš buvo įsitikinusi, kad teisiamas R.Pakšys yra kaltas.

„Kai nieko nepasakius ir nepaaiškinus suleidžiami kiti vaistai, tai jau blogai. Dabar žinau, kad gydytojas man leido bandomuosius vaistus ir paskyrė juos man vietoj mirusio žmogaus“, – skausmingai kalbėjo moteris.

Mirė užėjus pilvo skausmams

Po posėdžio prokurorė korespondentui sakė, kad, nors byloje užfiksuotos dviejų moterų mirtys, R.Pakšiui buvo pareikštas įtarimas tik dėl vieno neatsargaus gyvybės atėmimo. Pareigūnams nepavyko nustatyti priežastinio ryšio tarp O.Kazlauskienei suleisto preparato ir jos mirties.

65 metų motinos Marijonos Čirienės netekęs panevėžietis Valdas Čiras anksčiau korespondentui sakė, kad R.Pakšys ją gydė nuo reumatoidinio artrito.

Vyras prisiminė, kad prieš dešimt metų gydytojas pasiūlė išbandyti naujų vaistų, tačiau nepasakė, kad tai bus eksperimentas ir medikamentai nauji.

Kas antrą savaitę vaistai moteriai buvo leidžiami į pilvą. V.Čiras nepastebėjo, kad motinos sveikata pagerėtų. Netrukus moteris ėmė skųstis stipriais pilvo skausmais.

„Prieš tai gydytojai atliko daugybę tyrimų, tačiau niekaip negalėjo nustatyti, nuo ko ji silpsta ir kodėl viskas blogėja“, – sakė vyras.

Užėjus silpnumui, sunerimęs sūnus motiną nuvežė į ligoninę. Maždaug per mėnesį ji ir mirė.

Moteris sirgo tuberkulioze, todėl, kaip vėliau paaiškėjo, negalėjo dalyvauti klinikiniame tyrime.

Už viską tiksėjo pinigai

Kaip rašėme, prieš 10 metų R.Pakšys ligoninėje atliko klinikinius tyrimus, užsakytus užsienio bendrovės.

Buvo stengiamasi įkalbėti kuo daugiau žmonių dalyvauti tyrime, nes nuo jų skaičiaus priklausė užmokesčio dydis tyrimo vadovui R.Pakšiui ir jo pagalbininkams. Būtent dėl šios priežasties nuo tyrimo užsakovų buvo nuslėptos dviejų tyrime dalyvavusių moterų mirtys. Net mirusias jas toliau dokumentuose įrašinėjo kaip gyvas, dalyvaujančias eksperimentuose.

Jau esame rašę, kad šioje byloje, kurioje R.Pakšio atžvilgiu išskirta į atskirą, buvo teisiamos dar dvi medikės: Sandrutė Latožienė ir Salvija Vilutienė.

Prieš 1,5 metų Panevėžio apygardos teismas dokumentų klastojimu kaltintą S.Latožienę išteisino, nes neįrodyta jos kaltė, S.Vilutienei, kaltintai piktnaudžiavimu ir dokumentų klastojimu, byla nutraukta suėjus senačiai.

R.Pakšys su „Panevėžio kraštu“ jau seniai nebendrauja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.