Į kovą dėl gyvybės riedės nauji greitosios pagalbos automobiliai

Kai žmogų ištinka nelaimė, medikai skuba padėti. Dar greičiau jie atvyks, kai Lietuvoje bus baigtas greitosios medicinos pagalbos (GMP) automobilių parko atnaujinimas. 6 milijonų eurų projektas padės užtikrinti paslaugas, padedančias išsaugoti gyvybę net atokiausiose vietovėse gyvenantiems žmonėms.

G.Aleksonis džiaugėsi, kad šalyje neliks greitosios pagalbos automobilių, kurių rida – per 500 tūkstančių kilometrų.<br>Lrytas.lt nuotr.
G.Aleksonis džiaugėsi, kad šalyje neliks greitosios pagalbos automobilių, kurių rida – per 500 tūkstančių kilometrų.<br>Lrytas.lt nuotr.
G.Aleksonis džiaugėsi, kad šalyje neliks greitosios pagalbos automobilių, kurių rida – per 500 tūkstančių kilometrų.<br>Lrytas.lt nuotr.
G.Aleksonis džiaugėsi, kad šalyje neliks greitosios pagalbos automobilių, kurių rida – per 500 tūkstančių kilometrų.<br>Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Danutė Jonušienė („Lietuvos rytas“)

Oct 21, 2016, 11:50 AM, atnaujinta May 10, 2017, 11:24 AM

Auksinėmis minutėmis medikai vadina laiką, per kurį būtina suteikti pagalbą nukentėjusiesiems. Šio gyvybiškai būtino tikslo neįmanoma pasiekti be šiuolaikinių automobilių, turinčių specialią įrangą.

Lietuvoje yra daugiau nei 300 GMP automobilių. Ne paslaptis, kad daugelis jų morališkai susidėvėję. Duomenys rodo, kad daugelio automobilių rida siekia nuo 300 tūkstančių iki 500 tūkstančių kilometrų.

„Mūsų tikslas – užtikrinti aukšto lygio pirmąją medicinos pagalbą ir greitą paciento transportavimą į atitinkamą gydymo įstaigą. Tai padės mažinti mirštamumą dėl traumų ir kitų išorinių priežasčių“, – sakė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kancleris Gedeminas Aleksonis.

Įspūdingi šio projekto ne tik tikslai, bet ir skiriamos lėšos. Jau pasirašytos dvi naujų greitosios medicinos pagalbos automobilių, aprūpintų šiuolaikine medicinos įranga, įsigijimo sutartys.

SAM įsigijo automobilius Centrinės viešųjų pirkimų informacinės sistemos priemonėmis skelbto atviro konkurso būdu.

Yra pasirašytos sutartys pirkti 24 A tipo GMP automobilius, jie bus skirti pacientams transportuoti iš mažesnių gydymo įstaigų į apskričių centrus ar universitetines ligonines.

Taip pat pasirašytos sutartys dėl 37 B tipo GMP automobilių įsigijimo. Tai – šiuolaikiški, didesnio pravažumo automobiliai, atitinkantys specialistų ir pacientų poreikius, juose įmontuota medicininė įranga, todėl galima teikti skubiąją medicinos pagalbą.

Tokie automobiliai išvažiuos į greitąją medicinos pagalbą teikiančias gydymo įstaigas: pirminius sveikatos priežiūros centrus, greitosios medicinos pagalbos centrus.

Kancleris G.Aleksonis pasakojo, kad artimiausiu metu bus baigti viešieji pirkimai dėl 11 C tipo GMP automobilių.

Tai – reanimobiliai, skirti pervežti sunkios būklės pacientus. Pavyzdžiui, jei žmogui gresia insultas, tokiu atveju jis bus pervežtas į tokią ligoninę, kuri specializuojasi gydydama insultą, kurioje atliekamos sudėtingos neurochirurginės operacijos.

Šie automobiliai taip pat bus skirti pacientams, kurių gyvybei gresia pavojus dėl įtariamo infarkto, todėl juos būtina pervežti į ligonines, kur atliekama perkutaninė vainikinių arterijų intervencija.

Dabar planuojama įsigyti 72 automobilius ir paskirstyti į 66 gydymo centrus, nors pagal šalies poreikius reikėtų atnaujinti vien 149 B tipo automobilius.

Kancleris G.Aleksonis džiaugėsi, kad už sutaupytas lėšas pagal dabartinio konkurso kainas įmanoma papildomai nupirkti 41 A tipo GMP automobilį arba 23 B tipo GMP automobilius.

Viešųjų pirkimų konkursas buvo sudarytas iš trijų dalių – jau paskelbti dviejų dalių laimėtojai. SAM pavyko sutaupyti apie 1,5 milijono eurų planuotos sumos.

Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos priežiūros departamento Pirminio lygio koordinavimo skyriaus vedėja Edita Bishop teigė, kad atnaujinus GMP automobilių parką pavyks išspręsti įvairius klausimus.

Šis projektas taip pat prisidės prie Sveikatos netolygumų mažinimo Lietuvoje 2014–2023 metų veiksmų plano.

Lietuvoje vis dar išlieka didelis mirštamumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų, galvos smegenų kraujotakos sutrikimų, taip pat traumų. Iš 60 šalies savivaldybių net 37 pagal įvairius kriterijus pripažintos problemiškomis. Daugelyje savivaldybių mirštamumas nuo traumų, nelaimingų atsitikimų, taip pat galvos smegenų kraujotakos bei kraujotakos sistemos ligų yra didesnis nei šalies vidurkis.

Sudarius galimybes laiku suteikti kokybiškas greitosios pagalbos paslaugas, tam tikrose tikslinėse teritorijose tikimasi sumažinti sveikatos netolygumą. Tikimasi, kad projektas duos daug naudos, nes nukentėję nuo traumų, nelaimingų atsitikimų žmonės, taip pat asmenys, kuriuos ištiko infarktas ar insultas, greičiau sulauks kokybiškos pagalbos.

Manoma, kad pavyks kur kas greičiau pervežti nukentėjusiuosius iš iškvietimo vietos į gydymo įstaigą. Neabejojama, kad pavyks išgelbėti daugiau pacientų, kuriems gresia pavojus dėl kraujotakos sutrikimų.

Nauji, greiti, aprūpinti šiuolaikine įranga GMP automobiliai – tai iškovotos lemtingos minutės ir išgelbėtos pacientų gyvybės.

Bendra projekto vertė – 5 milijonai 937 tūkstančiai 212 eurų. Sąrašas įstaigų, į kurias iškeliaus nauji GMP automobiliai, yra sudarytas Sveikatos netolygumų mažinimo Lietuvoje 2014–2023 metų veiksmų plane ir Greitosios medicinos pagalbos parko atnaujinimo 2015–2020 metų programoje.

Pirmuosius naujus automobilius gydymo įstaigoms SAM planuoja perduoti jau gruodį.

GMP automobiliai įsigyjami ir planuojami įsigyti įgyvendinant ES investicijų projektą „Greitosios medicinos pagalbos ir pacientų transportavimo paslaugų prieinamumo pagerinimas sveikatos netolygumais pasižyminčiuose Lietuvos rajonuose“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas