Motinos vaikui po oda leisti nuodai – savigydos fanatikų akiratyje

Visus sukrėtusi kaunietės Ilmos Bogovičienės istorija nepaliko abejingų. Pagalbos televizijoje dėl nepagydomos ir paslaptingos vaiko ligos ieškojusi motina slapta tiek berniukui, tiek sau pačiai po oda leisdavosi formaliną, dėl kurio odoje atsiverdavo žaizdos.

Pagalbos televizijoje ieškojusi motina slapta tiek berniukui, tiek sau pačiai po oda leisdavosi formaliną, dėl kurio odoje atsiverdavo žaizdos.<br>123rf nuotr.
Pagalbos televizijoje ieškojusi motina slapta tiek berniukui, tiek sau pačiai po oda leisdavosi formaliną, dėl kurio odoje atsiverdavo žaizdos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-26 20:05, atnaujinta 2017-05-10 03:34

Apmaudu, bet berniukas mirė. Tuo tarpu, daugelis stebisi, kaip pavojinga cheminė medžiaga atsidūrė netinkamose rankose.

Deja, internete galima aptikti pasiūlymų, kaip gydytis formalinu išoriškai, kurie gali sugundyti savigydos mėgėjus. Medikai perspėja, kad žaisti su cheminėmis medžiagomis – itin pavojinga.

Formalinas yra skaidrus tirpalas susidedantis iš formaldehido, vandens ir metanolio. Šios cheminės medžiagos paprastai šiandien neįsigysi. Jis skirta tik pramoniniam naudojimui – ją importuoja tik cheminių medžiagų gamintojai.

Tačiau žmonės šnabždasi, kad Lietuva – giminių kraštas ir kas ieško, tas randa.

Štai ir viename žvejų forume diskutuojama, jog formalino, kuris labai reikalinga iškamšų gamybai, gauti galima iš pažįstamų dirbančių ligoninėse arba pasiteirauti senolių kaimynų, daug ką jie savo senuose sandėliukuose slepia.

Itin kenksmingas sveikatai

VšĮ Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistė Sigita Židonienė aiškino, kad formalino tirpale aktyvus ir kenksmingiausias ingredientas yra formaldehidas. „Jis yra klasifikuojamas kaip kancerogenas, mutagenas, gali sukelti stiprų galvos skausmą, dirginti kvėpavimo takus, sukelti odos alerginę reakciją. Pramonėje formalinas yra naudojamas kaip organinių junginių žaliava plastmasių gamyboje, organinių medžiagų sintezei, tyrimų laboratorijose, patalpų, drabužių, įrankių dezinfekavimui, anatominių pavyzdžių konservavimui, apdorojant odą – kaip fungicidas. Silpnos koncentracijos formalino tirpalas naudojamas gali būti naudojamas medicinoje kaip preparatas nuo nagų grybelio, dezinfekcijai. Tačiau, mūsų nuomone, tai tikrai nėra geriausias pasirinkimas“, – aiškino specialistė.

Grybelio gydyti nepataria

Iš tiesų internete galima aptikti informacijos apie grybelio, padidėjusio prakaitavimo – hiperhidrozės gydymą silpnos koncentracijos formalino tirpalu.

Tačiau Respublikinė Klaipėdos ligoninės Odos ir venerinių ligų poliklinikos vedėja, gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė šiuo atveju tik linguoja galva. „Dėl gydymo, formalinu grybelio tikrai negydome. Liaudiškų metodų internete pilna, bet tikrai ne visais jais galima pasikliauti. Šiuo atveju gi kalbame apie pavojingas chemines medžiagas.

Anksčiau vaistinėse būdavo galima įsigyti formalinu sudrėkintų servetėlių, kurios buvo skirtos avalynei dezinfekuoti, tačiau dabar ir jų nebėra. Kalbos apie tirpalo naudojimą ant odos tikrai negali būti. Žinoma, mikrobus jis įveikia, tačiau stipresnis šios dezinfekuojančios medžiagos tirpalas gali nudeginti odą“, – perspėjo medikė.

Pasak jos, formalinas ta pati medžiaga, kurioje mokslo tikslais yra laikomi lavonai ar tam tikri organai. Be to, ji paragino žmones remtis mokslu ir medikais, o ne ieškoti alternatyvų ir gydytis pavojinga chemija.

Leidimas į paodį – tik mokslininkų laboratorijose

Apie formalino leidimą į paodį informacijos galima rasti moksliniuose straipsniuose.

Beveik trijų dešimtmečių senumo straipsnyje aprašomi bandymai su žiurkėmis, kur formalinas naudotas kaip medžiaga, siekiant sukelti skausmą ir išbandyti anestetikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.