JAV pasitinka rytdieną, kur moterys bus baudžiamos už abortus?

Lapkričio 9-osios rytą amerikiečiai JAV prezidentu išrinko respublikonų partijos kandidatą Donaldą Trumpą.

Šių metų kovą D.Trumpas pareiškė, kad moterys, kurios pasiryžta abortui, turėtų sulaukti legalios bausmės.<br>123rf nuotr.
Šių metų kovą D.Trumpas pareiškė, kad moterys, kurios pasiryžta abortui, turėtų sulaukti legalios bausmės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2016, 6:32 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 8:36 AM

Manoma, kad per artimiausius ketverius metus šalyje gali įvykti radikalių pokyčių. Moterų sveikatos klausimai paprastai yra ta tema, dėl kurios Demokratų ir Respublikonų nuomonės išsiskiria.

Štai ką prieš rinkimus D.Trumpas kalbėjo apie šį opų klausimą, rašo „Business insider“.

D.Trumpas išreiškė stiprų pasipriešinimą abortams, išskyrus išprievartavimo ir kraujomaišos atvejus arba kai pavojus kyla moters gyvybei.

Respublikinių kandidatų į prezidentus debatų metu vasario mėnesį D.Trumpas pripažino, kad planuota tėvystė (planned parenthood) gelbsti milijonus moterų, kurios serga krūties ir gimdos kaklelio vėžiu, tačiau pareiškė, kad tai neturėtų būti finansuojama valstybės, mat dalis tėvystės planavimo apima abortų atlikimą.

Nors anksčiau, 1999 metais, NBC televizijai jis teigė, kad jei būtų prezidentas, nedraustų vėlyvų abortų. Po metų persigalvojo ir teigė, kad juos uždrausti reikia. 2010 ABC televizijai jis sakė, kad visi nustebtų išgirdę jo nuomonę apie abortus, tačiau daugiau nedetalizavo.

Nuo 2011 metų jis tapo „gyvybės gynėju“. 2015 įvardijo, kad abortai galimi tik prievartavimo, kraujomaišos ir grėsmės moters gyvybei atvejais. Tų pačių metų liepą jis teigė, kad vėlesni nei 20-ą savaitę abortai turėtų būti uždrausti. Šių metų kovą pareiškė, kad moterys, kurios pasiryžta abortui, turėtų sulaukti legalios bausmės, tačiau netrukus atsiėmė savo žodžius, sulaukęs didelės neigiamos reakcijos.

JAV viena iš penkių moterų patiria seksualinę prievartą. 85 proc. identifikuotų situacijų kyla kariuomenėje.

Savo politinėje kampanijoje D.Trumpas apie šią problemą neužsiminė, tačiau rugsėjo 7 d. savo „Twitter“ paskyroje paskelbė, kad vienintelis būdas ją išspręsti – neleisti moterims tarnauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.