Naujas skandalas: pagal išmokas – ligonė, pagal pažymas – sveikutėlė

Istorijos dėl šiauliečių, turinčių regėjimo problemų, nesibaigia. Paaiškėjo, kad išmokas dėl negalios iš valstybės gauna dar viena moteris, nors pagal darbovietėje esančius dokumentus ji sveika.

Šiaulietė R.Jankauskienė tvirtino nesuprantanti, kodėl apie savo negalią turėtų informuoti darbovietę.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulietė R.Jankauskienė tvirtino nesuprantanti, kodėl apie savo negalią turėtų informuoti darbovietę.<br>G.Šiupario nuotr.
Rėkyvos ežero pakrantėje esančių Šiaulių globos namų direktorė Danutė Akaveckienė neįstengė nuslėpti nuostabos, kai išgirdo klausimą apie pavaldinės ligas.<br>G.Šiupario nuotr.
Rėkyvos ežero pakrantėje esančių Šiaulių globos namų direktorė Danutė Akaveckienė neįstengė nuslėpti nuostabos, kai išgirdo klausimą apie pavaldinės ligas.<br>G.Šiupario nuotr.
Teisiamosios (iš dešinės) V.Račienė, D.Milkintienė ir E.Mockuvienė.<br>G.Šiupario nuotr.
Teisiamosios (iš dešinės) V.Račienė, D.Milkintienė ir E.Mockuvienė.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Nov 18, 2016, 5:05 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 2:28 PM

Viena jau kurį laiką besitęsiančio skandalo herojė, menamo aklumo išgarsinta buvusi Šiaulių politikė 51 metų Virginija Račienė ir dvi gydytojos mina teismo slenkstį.

Po dienraščio „Lietuvos rytas“ publikacijos pradėtas ikiteisminis tyrimas ir dėl šios moters dukters 33 metų šiaulietės Eglės Ruzgienės, kuri, turėdama regos negalią, sugebėjo dirbti net operacinėje.

Aiškinamasi, ar nebuvo klastojami dokumentai ir piktnaudžiaujama.

Mįslingų istorijų dėl akių ligų gali ir padaugėti.

Nemenkų įtarimų kilo ir dėl buvusios Šiaulių tarybos narės socialdemokratės 46 metų Ritos Jankauskienės. Mat ir ši šiaulietė pagal darbovietei pristatytas medikų pažymas – sveikutėlė, nors ne vienus metus gauna išmokas dėl sunkios negalios.

Be to, sunkia regos ligone pripažinta moteris turi ir vairuotojo pažymėjimą.

Darbovietėje – sveikutėlė

Rėkyvos ežero pakrantėje esančių Šiaulių globos namų direktorė Danutė Akaveckienė neįstengė nuslėpti nuostabos, kai išgirdo klausimą apie pavaldinės ligas.

„Kolektyve mes turime ne vieną neįgalų darbuotoją, bet apie R.Jankauskienę išgirdome pirmąkart. Kaip ir visi, ši socialinė darbuotoja kasmet pristato privalomą pažymą apie sveikatą, bet dokumente nėra įrašų apie ligas“, – „Lietuvos rytui“ tvirtino D.Akaveckienė.

Globos namų direktorei niekada nekilo abejonių dėl pavaldinės tinkamumo eiti pareigas, nes ji puikiai dirbo savo darbą: „Taip, ji nešioja akinius.

Bet sunku suprasti, kaip tokią sunkią negalią turintis žmogus nesusiduria su sunkumais, juk reikia lydėti globotinius į banką, parduotuvę, pas gydytojus, pamaitinti.“

D.Akaveckienė sakė, kad įstaigoje dirba ne vienas neįgalusis ir visiems sudaromos sąlygos, pavyzdžiui, stuburo problemų turinčią valytoją lydi ir sunkų kibirą pakelia jai padėti priskirtas darbininkas.

Sutriko, bet pasiaiškino

Tuo metu darbo vietoje prie kompiuterio užtikta R.Jankauskienė sutriko išvydusi „Lietuvos ryto“ žurnalistą.

Socialinė darbuotoja prisipažino, kad ją kamuoja regos sutrikimai: „Sergu ne vienus metus. O darbdaviui apie savo ligas nepranešiau, nes niekas manęs neįpareigoja tai padaryti – tokio įstatymo nėra.“

Šiaulietės teigimu, ji su savo pareigomis susitvarko, todėl nematė būtinybės teikti informacijos apie privatų gyvenimą: „Yra ir psichikos ligomis sergančių darbuotojų. Nesu akla: matau, bet tik tam tikru kampu.“

R.Jankauskienė patvirtino turinti vairuotojo pažymėjimą, bet esą nevairuojanti.

Siūlė kreiptis į medikus

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos ekspertai 2013 metų gruodį buvo nustatę, kad R.Jankauskienė yra netekusi 70 proc. darbingumo.

Šiaulietė buvo pripažinta iš dalies darbinga, o neįgalumo lygis buvo nustatytas iki pat senatvės pensijos.

Tačiau pastaruoju metu darbingumo lygis ūmai pakilo.

Paprašyta paaiškinti, kaip pavyko įveikti ligą, R.Jankauskienė painiojosi: „Jūs medikų klauskit, jie neseniai atliko papildomą patikrinimą. Mano būklė nepagerėjo, bet ekspertai neįgalumo lygį sumažino, nes turiu darbą, esu integravusis į visuomenę.“

Pakirto ta pati negalia?

Panagrinėjus surinktus dokumentus paaiškėjo įdomių sutapimų virtinė.

Tiek teisiama V.Račienė, tiek jos duktė E.Ruzgienė, tiek R.Jankauskienė yra susijusios su aklu buvusiu parlamentaru socialdemokratu Edvardu Žakariu – buvo jo padėjėjos.

Negana to, visoms trims šiaulietėms diagnozuotos beveik tos pačios ligos. Kai kurių jų neįmanoma pagydyti nei vaistais, nei operacijomis.

Su diagnoze susipažinę specialistai sakė, kad kai kurios ligos būdingos tik vyresnio amžiaus pacientams, o pasveikti nuo jų neįmanoma.

Medikai didele sėkme laiko, jei pavyksta pristabdyti ligą, kuri visada baigiasi aklumu.

Trys moterys atsidūrė teisiamųjų suole

* Skandalo kamuolys ėmė vyniotis 2015 m. pradžioje paskelbus publikaciją apie 90 proc. darbingumo netekusią, bet automobilį vairuojančią ir tuometį parlamentarą E.Žakarį vežiojančią Šiaulių miesto tarybos narę V.Račienę.

* Globos namuose „Šaltinis“ dirbanti politikė apie savo ligas darbdavių neinformavo, o nedarbingumo lygis jai buvo nustatytas neterminuotai. V.Račienė iš valstybės ir savivaldybės biudžeto buvo spėjusi susižerti beveik 17 tūkstančių eurų.

* Šiaulių apygardos teisme jau nagrinėjama byla dėl apsimestinio aklumo. Kartu su V.Račiene yra teisiamos dvi medikės – šeimos gydytoja E.Mockuvienė ir akių ligų specialistė D.Milkintienė.

* V.Račienė kaltinama sukčiavimu ir dokumentų klastojimu, o abi medikės – dar ir piktnaudžiavimu.

* Šiaulių apygardos prokuratūra ir STT taip pat atlieka ikiteisminį tyrimą dėl V.Račienės dukters E.Ruzgienės stebuklingo pasveikimo.

* Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos darbuotojai irgi buvo nustatyti itin sunkūs regos negalavimai.

* Bet E.Ruzgienė apie savo negalią darbovietei nepranešė ir dirbo netgi operacinėje. Šiaulietė per dvejus metus iš valstybės biudžeto dėl negalios gavo apie 6–7 tūkstančius eurų išmokų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.