Psichiatrė: neatsakingas vaistų vartojimas gali sukelti priklausomybę

Neatsakingas vaistų vartojimas gali sukelti ne tik trumpalaikių ar ilgalaikių sveikatos problemų, bet ir virsti priklausomybe, nuo kurios išsivaduoti nėra lengva.

Neatsakingas vaistų vartojimas gali virsti priklausomybe.<br>123rf.com nuotr.
Neatsakingas vaistų vartojimas gali virsti priklausomybe.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2016, 11:25 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 10:47 AM

Vilniaus priklausomybės ligų centrų gydytoja, psichiatrė Vilma Andrejauskienė teigia, kad potraukis vaistams gali būti pavojingesnis nei priklausomybė nuo narkotinių medžiagų, nes į šį liūną patenka žmonės, kurie nėra linkę svaigintis, o atvirkščiai – mėgina rūpintis savo sveikata.

„Pastaraisiais metais piktnaudžiavimo vaistais tendencijos darosi vis niūresnės – tai pastebi ir medikai, ir patys pacientai, ir jų artimieji.

Plačiai ir viešai prieinama informacija apie vaistų poveikį, įvairios pokalbių svetainės, kuriose dalijamasi savigydos patarimais kelia rimtą grėsmę.

Pacientai nepaiso gydytojų ir vaistininkų nurodymų, kaip vartoti, kiek laiko vartoti vaistus, vienu metu kreipiasi į kelias gydymo įstaigas ir neatskleidžia, kokius vaistus jau vartojo, o klauso pažįstamų ir artimųjų, kurie neva geriau išmano, patarimų“, – sako V. Andrejauskienė. Specialistė kalba ne tik apie psichotropinius vaistus. Pavojingiausi tampa tie, kurie veikia greitai – akimirksniu numalšina skausmą, peršalimo ir kitų nemalonius ligų simptomus.

Pati priklausomybė išsivysto net ne konkrečiai veikliajai medžiagai, o patiems vaistams – namuose kaupiasi „vaistinėlė“ nuo visų ligų ir visiems gyvenimo atvejams, o žmogus jaučia poreikį turėtų vaistų po ranka, dėl to jaučiasi ramiau ir saugiau ir vartoja juos nepasitaręs su gydytoju ar vaistininku, o pats pajutęs menkiausius simptomus ar tiesiog profilaktiškai. Tai gali būti priklausomybės požymiai.

Psichiatrė atkreipia dėmesį, kad dažniausiai priklausomybė nuo vaistų išsivysto žmonėms, kurie nepasitiki savimi ir medicinos specialistais, yra nekantrūs, dirbantys stresą keliantį darbą, kuriame reikia nuolatinio dėmesio, tempo ir norisi greitų sveikatos sprendimų, o nueiti pas specialistus nėra laiko.

„Neatsakingas vaistų vartojimas yra viena iš priežasčių, sukeliančių priklausomybę nuo vaistų. Žmonės pervertinta savo žinias apie vaistus ir jų poveikį sveikatai, todėl sumažina savo pastangas rūpintis sveikata atsakingai.

Svarbu vaistus vartoti taip paskyrė medikas arba vaistininkas – neviršyti dozės, nekaupti medikamentų atsargų namuose, nes galima greit susipainioti, kurie vaistai nuo kokios ligos. Dar blogiau – pirkti vaistus turguje ir užsiimti savigyda“, – sako Vilniaus priklausomybės ligų centro gydytoja psichiatrė Vilma Andrejauskienė.

Jeigu jūs ar jūsų artimas žmogus buvote patekę į panašią situaciją ir manote, kad jūsų istorija gali būti aktuali kitiems, pasidalinkite patirtimi! Jūsų laiškų laukiame bendraukime@lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.